tromaktiko: Βιταμίνη Α: Πότε είναι επικίνδυνη για τις γυναίκες

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Βιταμίνη Α: Πότε είναι επικίνδυνη για τις γυναίκες



Η βιταμίνη Α ή ρετινόλη είναι μια ομάδα που περιλαμβάνει κάποια ρετινοειδή, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό καροτενοειδών...

Είναι απαραίτητη για την όραση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και υπάρχει σε τροφές που περιέχουν λίπος. Ζωικές τροφές που την περιέχουν είναι το συκώτι, το γάλα, τα ιχθυέλαια, το αυγοτάραχο, το βούτυρο και ο κρόκος του αυγού.

Στις φυτικές τροφές σπάνια υπάρχει αυτούσια, αφού τα φυτά δεν έχουν λίπος. Πολλά λαχανικά και φρούτα όμως περιέχουν καροτένια που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α μέσα στον οργανισμό.

Η υπερβολική δοσολογία της βιταμίνης Α μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπερβιταμίνωση που μερικές φορές καταλήγει σε σοβαρές παρενέργειες.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένες γυναίκες που λαμβάνουν υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μέσω των τροφών ή συμπληρωμάτων έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων ισχίου.

Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μελέτησαν επί 18 έτη τις διατροφικές συνήθειες και τις ποσότητες κατανάλωσης βιταμινών 72.000 γυναικών ηλικίας 34 έως 77 ετών.

Στη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου, οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 3.000 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α ημερησίως είχαν 48% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάταγμα ισχίου σε σχέση με εκείνες που λάμβαναν λιγότερο από 1.250 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Βάσει των αποτελεσμάτων της ερευνητικής μελέτης, οι γυναίκες που κατανάλωναν συμπληρώματα βιταμίνης Α είχαν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων ισχίου. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες που λάμβαναν πολυβιταμίνες ήταν της τάξεως του 32%.

Οι επιστήμονες «ενοχοποιούν» τη ρετινόλη, ισχυρό συστατικό της βιταμίνης Α, ενώ τονίζουν πως δεν υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ της βήτα-καροτένης (συστατικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα) και του αυξημένου κινδύνου καταγμάτων ισχίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!