tromaktiko: Αυτά είναι τα τελευταία λόγια του δράστη στο αεροδρόμιο Ορλί πριν πεθάνει

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Αυτά είναι τα τελευταία λόγια του δράστη στο αεροδρόμιο Ορλί πριν πεθάνει



Ο δράστης της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού φώναξε... "Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ" και "Θα έχουμε νεκρούς", σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο δράστης, που προσπάθησε να αρπάξει το όπλο μιας στρατιωτίνας, είχε πετάξει στο πάτωμα μια τσάντα που περιείχε ένα δοχείο με βενζίνη.Ο 39χρονος Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ, Γάλλος υπήκοος, είχε κατηγορηθεί για ένοπλη ληστεία και ήταν ελεύθερος υπό όρους.

Με βάση την επιλογή του στόχου και τις ενδείξεις περί ριζοσπαστικοποίησης του δράστη δικαιολογείται ο χειρισμός της επίθεσης ως τρομοκρατικής, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε επίσης ότι άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία.



Ο άνδρας που επιχείρησε να αποσπάσει το όπλο μιας στρατιωτίνας και σκοτώθηκε από τους συναδέλφους της στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού ήταν γνωστός στις γαλλικές αστυνομικές αρχές αλλά και στις υπηρεσίες πληροφοριών, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Πρόκειται για τον Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ, Γάλλο υπήκοο, 39 ετών, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ένοπλη ληστεία. Στο ποινικό μητρώο του είχε επίσης άλλες κατηγορίες για εννιά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου ενώ του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, το 2015 είχε μπει στο στόχαστρο μιας έρευνας γιατί θεωρήθηκε ότι είχε "ριζοσπαστικοποιηθεί", όμως τότε δεν βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Μιάμιση ώρα πριν από την επίθεση στο Ορλί, ο Μπελγκασέμ πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών που έκαναν οδικό έλεγχο, στα βόρεια του Παρισιού. Κατόπιν έκλεψε ένα άλλο αυτοκίνητο για να πάει στο αεροδρόμιο. Ο πατέρας του και ο αδελφός του έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση ενώ είναι σε εξέλιξη μια έρευνα στο σπίτι του, στο Γκαρζ-λε-Γκονές, στο βόρειο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η χώρα είναι "αποφασισμένη" να αγωνιστεί ακατάπαυστα κατά της τρομοκρατίας, "για να υπερασπιστεί την ασφάλεια των συμπατριωτών μας και να διασφαλίσει την προστασία του γαλλικού εδάφους". Την Παρασκευή, με αφορμή την έκρηξη ενός παγιδευμένου δέματος στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, ο Ολάντ είχε πει ότι δεν θα πρέπει να αρθεί ακόμη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία κηρύχθηκε η χώρα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015.

Καθώς η Γαλλία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι "παρέλυσε, αποσβολώθηκε, σαν λαγός που τυφλώθηκε από τα φώτα ενός αυτοκινήτου" και κατήγγειλε "την αδυναμία όλων των πολιτικών παρατάξεων απέναντι στον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό". Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ της απάντησε με τη σειρά του καταγγέλλοντας την "προκλητικότητα" των δηλώσεών αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!