μεταρρυθμίσεων κατέληξαν Αθήνα και θεσμοί σύμφωνα με το Reuters.
Η Ελλάδα έφτασε σε συμφωνία με τους δανειστές σε ζητήματα κλειδιά όπως οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις, οι περικοπές δαπανών και τα θέματα ενέργειας, και κινείται πιο κοντά στη προκαταρκτική συμφωνία πριν τησυνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 7 Απριλίου, ανέφεραν πηγές κοντά στις συνομιλίες την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως ένα τοις εκατό του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου περίπου στις 6.000 ευρώ θα εξασφαλίσει περίπου ακόμα ένα τοις εκατό του ΑΕΠ, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Όσον αφορά στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να ελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως αρχικά είχε ζητήσει το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Η συλλογική διαπραγμάτευση, η οποία είχε αποδυναμωθεί ως μέρος των μεταρρυθμίσεων διάσωσης το 2012, αναμένεται να αναβιώσει αφού το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας λήξει το 2018.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο έχει συμφωνηθεί η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας, μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων παραγωγής.
Τζανακόπουλος: Είναι τόσο καλά τα νέα στα εργασιακά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρίνισε ότι κάποια από τα μέτρα, θα ψηφιστούν από τη Βουλή μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και πριν το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης που θα άφορα το μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Οπως είπε μιλώντας στο Star, ο κύριος όγκος του πακέτου, θα ψηφιστεί μετά το κλείσιμο του συνόλου της συμφωνίας.
Μάλιστα ο Δημ. Τζανακόπουλος είχε προαναγγείλει ότι υπάρχει πιθανότητα τα νέα στα εργασιακά «να είναι τόσο θετικά που η κυβέρνηση θα χαρεί να τα νομοθετήσει»
Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει πιο γρήγορα απ' ότι φαίνεται
Το κλίμα έδινε από χθες ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνοντας ότι η «αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φαίνεται» σημειώνοντας ότι «εχουμε λύσει τα βασικά πολιτικά ζητήματα και τώρα θα κλείσουμε τα μικρά».
Χθες, επίσης, άλλος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφραζε την απόλυτη βεβαιότητα ότι στις 7 Απριλίου θα υπάρχει τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και στα εργασιακά η απόσταση πλέον έχει καλυφθεί, χωρίς να διευκρινίζει, πάντως, το πώς. «Ένα πολύ μικρό θέμα έχει μείνει στα εργασιακά» δήλωνε, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς ξεπεράστηκε οι ιδεολογικές διαφορές με το ΔΝΤ, που ως γνωστόν αρνείται την επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιμένει στην κατάργηση της προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις.
Εν όψει της συνεδρίασης του Euroworking Group την Πέμπτη, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν είναι κρίσιμο κι ότι ο σταθμός είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, εκφράζοντας, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι ως τότε θα υπάρχει η πολυπόθητη συμφωνία. «Θα έχουμε Staff Level Agreement ως την επόμενη Παρασκευή» τόνισε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι θα χρειαστεί η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα προκειμένου να πέσουν οι υπογραφές.
Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται μάλλον βέβαιη από την ελληνική πλευρά. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος αποκάλυψε, μάλιστα, ότι το ειδικό Μνημόνιο με το ΔΝΤ (Memorandum of Financial and Economic Policies) θα «κουμπώνει» χρονικά με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό άρα θα ολοκληρώνεται στα μέσα του 2018 και δεν θα εκτείνεται χρονικά πέρα από αυτό, όπως υπήρχε ανησυχία, κάτι που ουσιαστικά θα συνεπαγόταν παράταση της εποπτείας. Ως προς το περιεχόμενο αυτού του Μνημονίου με το Ταμείο, σημείωσε ότι «είναι πιο εύκολο, έχει λιγότερα θέματα», παρατηρώντας ότι σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που βάζουν εξαντλητικούς καταλόγους θεμάτων, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δεν είναι control freaks.