Διασκεδάζουν σε πάρτι, καπνίζουν μαριχουάνα και ξοδεύουν τους μισθούς τους σε πλαστικές επεμβάσεις. Και αυτές οι φωτογραφίες είναι μόνο ένα παράδειγμα νέων και τολμηρών Ιρανών που καταπατούν τους κανόνες.
Πίσω από κλειστές πόρτες, οι έφηβοι της χώρας, που ζουν και σπουδάζουν στην Τεχεράνη, αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριφέρονται με τρόπους που, μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν αντι-ισλαμικοί. Αντιμέτωποι με την οικογενειακή πίεση στο σπίτι και το φόβο της τιμωρίας από την κυβέρνηση στους δρόμους, οι νέοι Ιρανοί στρέφονται στο διαδίκτυο για να ξεφύγουν.
Όταν είναι online, οι έφηβοι εκτίθενται και ανακαλύπτουν εικονικά μια πιο προοδευτική παγκόσμια κουλτούρα. Οι νέοι συναντιούνται κρυφά στις γωνιές των πάρκων της πόλης, οργανώνουν ιδιωτικά πάρτι στα σπίτια τους και βρίσκουν τρόπους για να βγουν έξω από το κέντρο της πόλης, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την καταπίεση της κυβέρνησης.
Οι γυναίκες παρ' όλο που υποχρεούνται να φορούν το γνωστό τσαντόρ, τη μαύρη ρόμπα, όταν βρίσκονται σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, όπως δείχνουν ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες, ντύνονται με αποκαλυπτικά ρούχα δυτικού τύπου. Μερικά κορίτσια φορούν make-up και τραβούν τις μαντίλες τους όλο και πιο πίσω αφήνοντας ακάλυπτο μέρος από τα μαλλιά τους και πολλές φορές ακόμα και ολόκληρο το κεφάλι τους, κάτι που θεωρείται απρεπές από τους συντηρητικούς μουσουλμάνους, παρ' όλο που η χρήση τους έχει περιοριστεί μετά την εκλογή του Προέδρου Hassan Rouhani.
Σε αυτές τις μυστικές συναντήσεις τα κορίτσια ντύνονται ελεύθερα, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα ναρκωτικά, τα οποία απαντώνται όλο και συχνότερα στο Ιράν, είναι άφθονα και κοινά για όλους. Και, ενώ επίσημα απαγορεύεται ακόμα στους άνδρες να συνοδεύουν γυναίκες, εκτός από τις συζύγους τους και τις γυναίκες με τις οποίες έχουν συγγενικές σχέσεις, οι φωτογραφίες δείχνουν άτομα και από τα δύο φίλα να περνούν χρόνο μαζί και να είναι φίλοι. Επίσης, ανύπαντρα ζευγάρια κρατιούνται ελεύθερα πλέον από το χέρι σε δημόσιους χώρους και οι έφηβοι ακούν ανοιχτά πια δυτική μουσική.
Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός, ότι διακρίνεται ενός είδους υπερηφάνεια στους εφήβους των φωτογραφιών για την εμφάνισή τους. Σε μια φωτογραφία, μια κοπέλα βάζει στα χείλη της ένα κόκκινο lipgloss, αφού έχει ήδη βάλει προσεκτικά eyeliner και μάσκαρα. Δημοφιλής, όμως, μεταξύ των Ιρανών νέων είναι και η πλαστική επέμβαση, παρά το γεγονός ότι κάθε εγχείρηση κοστίζει πέντε ή έξι φορές περισσότερο από το μισθό τους.
Παρ' όλα αυτά, οι αλλαγές σε μία χώρα όπου τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους του κράτους, οι αλλαγές είναι ανεπαίσθητες. Για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα, Ιρανοί χορευτές συνελήφθησαν, επειδή έφτιαξαν ένα “χυδαίο clip” για το τραγούδι “Happy” του Pharrell Williams, ενώ αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι, μετά την καταβολή εγγύησης. Στο βίντεο φαίνονται τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες χωρίς μαντίλα – κάτι που έθιξε την τοπική αστυνομία - να χορεύουν στους δρόμους και τις ταράτσες της Τεχεράνης.
Το βίντεο έφτασε τα 200.000 views στο YouTube, με τη βοήθεια των δυτικών ειδησεογραφικών sites, όπως το Huffington Post. Οι αρχές βρήκαν τους πρωταγωνιστές του βίντεο και, αφού τους ανέκριναν, τους έβαλαν στη φυλακή. Οι συλλήψεις συνέβησαν παρ' όλο που ο Ιρανός πρόεδρος, Hassan Rouhani τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της χαλάρωσης της κρατικής λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Αυτό προκάλεσε τη δημιουργία στο Twitter ενός hashtag #freehappyiranians και τελικά οι ιρανικές αρχές υπέκυψαν στην πίεση, ενώ παραμένει ασαφές πόσο καιρό θα κρατηθεί ακόμα ο σκηνοθέτης του clip.