tromaktiko: Τέμπη: Σε αναζήτηση ευθυνών για τη βλάβη στη μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Τέμπη: Σε αναζήτηση ευθυνών για τη βλάβη στη μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων



Ψάχνει τους υπαίτιους ένα μήνα μετά την τελετή των εγκαινίων - Προαναγγέλλει σύσταση Διερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια της βλάβης ο Χρ. Σπίρτζης...

Το πρώτο κυκλοφοριακό... βραχυκύκλωμα υπέστησαν χθες οι υπερσύγχρονες σήραγγες των Τεμπών ένα μήνα μετά την υπέρλαμπρη τελετή εγκαινίων, παρουσία του Πρωθυπουργού στις 7 Απριλίου. Ο λόγος ήταν η τεχνική βλάβη που εμφανίστηκε στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα της σήραγγας Τ2, με αποτέλεσμα να χαθεί από το κέντρο ελέγχου, η εικόνα στο εσωτερικό της σήραγγας.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου  για λόγους ασφαλείας προχώρηςε στην εκκένωση της σήραγγας εκτρέποντας την κυκλοφορία στην παλιά εθνική.  Όμως απέφυγε να βγάλει επίσημη ανακοίνωση, μολονότι από το απόγευμα σχετική ενημέρωση έδινε στους δημοσιογράφους που ζητούσαν διευκρινίσεις. Το σκηνικό  προκάλεσε την έντονη δυσφορία του υπουργείου Υποδομών. «Σημειώνεται ότι καμία ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί μέχρι τώρα, από την υπεύθυνη Παραχωρησιούχο Εταιρεία, μέσω της οποίας να ενημερώνεται το κοινό ή να εκφράζεται έστω συγγνώμη προς τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου» ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ.

Οκτώ ώρες μετά (στις 11.00 το βράδυ), η βλάβη αποκαταστάθηκε, όμως για την παράδοση στην κυκλοφορία της σήραγγας, την σκυτάλη της επίσημης ενημέρωσης πήρε το υπουργείο και ακολούθησε σχεδόν μία ώρα αργότερα, η εταιρεία παραχώρησης. Ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Σπίρτζης, προανήγγειλε σύσταση «Επιτροπής διερεύνησης, για τα αίτια της βλάβης, η οποία θα υποβάλει το πόρισμά της στο υπουργείο. Στο μέτρο που διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις θα κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις διαδικασίες».

Το υπουργείο απέδιδε την βλάβη στο τμήμα Σκοτίνα – Ευαγγελισμός, στο κύκλωμα αδιάλειπτης παροχής (UPS) στο κεντρικό κτήριο ελέγχου των σηράγγων των Τεμπών. Στις 12.30 τα μεσάνυχτα βγήκε και η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. «Σήμερα Δευτέρα 15 Μάιου και ώρα 15:00 παρουσιάστηκε μια δυσλειτουργία στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της σήραγγας Τ2 που επηρέαζε κρίσιμα συστήματα για την ασφάλεια των χρηστών. Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου αντέδρασε άμεσα προχωρώντας στην εκτροπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό και ενημερώνοντας τους οδηγούς μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της και του Twitter. Παράλληλα εξειδικευμένο κλιμάκιο επενέβη άμεσα για τη διερεύνηση και επίλυση της δυσλειτουργίας. Η ομαλή λειτουργία των σηράγγων επανήλθε στις 23:00. Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ευχαριστεί θερμά τους οδηγούς για την κατανόηση τους».

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι σήραγγες των Τεμπών πέρασαν από εντατικά τεστ και ελέγχους, προκειμένου να λάβουν το πράσινο φως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και συγκεκριμένα από την «Διοίκηση Αρχής Σηράγγων».  Η Τ2 είναι η σήραγγα των Τεμπών μήκους 6 χιλιομέτρων και το  μεγαλύτερο τούνελ των Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο εγκαινιάστηκε, αρχές Απριλίου έπειτα από μία επεισοδιακή περίοδο διαπραγμάτευσης μεταξύ παραχωρησιούχου και δημοσίου, που είχε ως αποτέλεσμα η συμφωνία για την ολοκλήρωση του έργου να υπογραφεί στις 17 Ιανουαρίου με την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 42 εκατ. ευρώ.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!