tromaktiko: Τι παθαίνουμε εάν απέχουμε 15 ημέρες από τη γυμναστική

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Τι παθαίνουμε εάν απέχουμε 15 ημέρες από τη γυμναστική



Μια νέα έρευνα από το...
University of Liverpool  αποκαλύπτει πως η αποχή 2 εβδομάδων από την τακτική, φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του ποσοστού του μυϊκού ιστού αλλά και σε διαφοροποιήσεις του μεταβολισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες για διαβήτη, καρδιακό επεισόδιο ακόμα και πρόωρο θάνατο.

Η έρευνα

Οι ερευνητές, σε μία προσπάθεια να δουν πώς πραγματικά επηρεάζει την υγεία ενός ενήλικα η αποχή των δύο εβδομάδων, παρακολούθησαν 28 άνδρες και γυναίκες γύρω στα 25 που έκαναν περίπου 10.000 βήματα την ημέρα, κάνοντας τους λιπομέτρηση κ.ά. Έπειτα οι συμμετέχοντες πέρασαν 2 εβδομάδες που περπατούσαν περίπου 1.500 βήματα την ημέρα – 80% λιγότερα απ’ότι είχαν συνηθίσει. Ουσιαστικά, κάθονταν 129 λεπτά περισσότερα την ημέρα.

Το αποτέλεσμα

Μετά από 2 εβδομάδες – κατά τη διάρκεια των οποίων δεν άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες – οι συμμετέχοντες κέρδισαν βάρος και έχασαν μυϊκό ιστό και το συνολικό λίπος του σώματός τους αυξήθηκε, συγκεκριμένα γύρω από την κοιλιά. Επιπλέον, δεν μπορούσαν να τρέξουν στην ίδια ένταση που έτρεχαν όταν ξεκίνησε η έρευνα και παρατηρήθηκε μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, αύξηση του συσσωρευμένου λίπους στο συκώτι και αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Πως να αποφύγετε την αδράνεια

Κάνε ελαφρού τύπου αεροβική άσκηση

“Αν μπορείς να περπατάς συχνά και έντονα, ώστε να διατηρείς τους καρδιακούς παλμούς σου περίπου στους 120, τότε θα μπορέσεις να καθυστερήσεις αρκετά την μείωση της φυσικής σου κατάστασης”, λέει η Galbraith. Πράγματι, η ελαφριά προπόνηση μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος του κέρδους της προπόνησης, απ οτι αν σταματήσεις τελείως, ειδικά αν μπορείς να πιέζεις την αεροβική σου ικανότητα ώστε να προπονείσαι στην VO2max σου, κάνοντας μικρές διαλλειμματικές προπονήσεις.

Φάε σωστά

Η άσκηση σε βοηθάει να αποφύγεις τα junk food, και τώρα που δεν ασκείσαι θα πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο να κρατηθείς μακρυά. Κατανάλωσε αρκετή πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά και μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί. Η σωστή διατροφή θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την αύξηση βάρους, η οποία θα σε κρατήσει πολύ πίσω από το επίπεδο φυσικής κατάστασης που βρισκόσουν. Οι τροφές που είναι πλούσιες πηγές σωστών διατροφικών στοιχείων θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου να επανέλθει πιο γρήγορα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!