tromaktiko: Η συνταγή της Ημέρας: Καλαμάρια με ρύζι μπασμάτι

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Η συνταγή της Ημέρας: Καλαμάρια με ρύζι μπασμάτι



Καλαμάρια με ρύζι μπασμάτι...


Υλικά συνταγής

1 κιλό φρέσκα καλαμάρια, μέτρια, καθαρισμένα
2 φλιτζ. ρύζι μπασμάτι
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
¼ φλιτζ. ούζο ή τσίπουρο
1 φλιτζ. ντομάτες τριμμένες
4½ φλιτζ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
1 λεμόνι (ο χυμός του)
2 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
πιπέρι


Διαδικασία συνταγής

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, αφαιρούμε το κόκκαλο, τα τρυπάμε στο κάτω μέρος και τα πλένουμε πολύ καλά εσωτερικά και εξωτερικά. Κόβουμε τα καλαμάρια σε φέτες και τα πλοκάμια τους σε 2-3 κομμάτια. Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα ή φαρδύ και βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το καλαμάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να αλλάξει χρώμα.

Ξεπλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον πελτέ και σβήνουμε με το ούζο ή το τσίπουρο. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, το νερό, το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό.

Όταν έχει σχεδόν ρουφήξει το ζωμό, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να σταθεί το φαγητό με κλειστό το καπάκι και να τραβήξει τα υγρά του. Πριν το σερβίρισμα, περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με πιρούνι, να αφρατέψει το ρύζι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!