tromaktiko: "Πόλεμος" ΕΛΑΣ - γιατρών του Παίδων για τις ευθύνες μετά το θάνατο του Μάριου

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

"Πόλεμος" ΕΛΑΣ - γιατρών του Παίδων για τις ευθύνες μετά το θάνατο του Μάριου



Η αστυνομία υποστηρίζει ότι... χάθηκε πολύτιμος χρόνος από το γεγονός ότι οι γιατροί δεν αντιλήφθηκαν αμέσως την αιτία που χάθηκε το παιδί- Οι γιατροί επιμένουν ότι την ώρα που το παρέλαβαν έριξαν όλες τους τις δυνάμεις στην προσπάθεια Το μπαλάκι των ευθυνών για το δραματικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του 11χρονου Μαριου, στη διάρκεια σχολικής γιορτής στο Μενίδι, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, εκσφενδονίζεται, δυο ημέρες μετά την κηδεία του άτυχου παιδιού, από τους αρμόδιους με άτσαλο και προκλητικό τρόπο προς πάσα κατεύθυνση, σαν την αδέσποτη σφαίρα που έφυγε από τον καταυλισμό των τσιγγάνων και καρφώθηκε στο κεφάλι του παιδιού.

Η τελευταία "ρίψη" έγινε από ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ, υποστήριξαν πως "εάν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης οι γιατροί του νοσοκομείου όπου διακομίστηκε ο μαθητής, είχαν διαπιστώσει ότι δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι του, θα είχαμε αποκλείσει αμέσως την περιοχή και πιθανότατα θα συλλαμβάναμε τον δράστη. Εμείς ενημερωθήκαμε για το πόρισμα του ιατροδικαστή το μεσημέρι της Παρασκευής. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος".

Δύσκολα μπορεί να δεχθεί κάποιος ότι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν είχαν καμία εικόνα για το τι συνέβαινε στην περιοχή του Μενιδίου, και ιδίως γύρω από τους καταυλισμούς των τσιγγάνων, και τους...αποκαλύφθηκε με τον τραγικό θάνατο του 11χρονου, ακόμη πιο δύσκολα όμως είναι να δεχθεί την εξήγηση που έδωσαν για να αποποιηθούν των ευθυνών τους μετά το δραματικό συμβάν να πετούν το μπαλάκι στους εφημερεύοντες γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Στο παιδιατρικό νοσοκομείο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το προσωπικό βρισκόταν υπ ατμόν για να παραλάβει από τους διασώστες του ΕΚΑΒ τον 11χρονο. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου ενημέρωσε ότι διακομίζει 11χρονο αγόρι διασωληνωμένο που είχε λιποθυμήσει και πέσει στο έδαφος στη διάρκεια γιορτής στο σχολείο του και ότι είχε αιμορραγία από τραύμα στο κεφάλι του όταν έφτασαν στο προαύλιο του σχολείου. Ανεπίσημα, και με βάση τις μαρτυρίες των γονέων και όσων βρίσκονταν στο προαύλιο, τόσο οι διασώστες όσο και οι γιατροί του παίδων, εκτιμούσαν πως παθολογικά αιτία είχαν προκαλέσει την πτώση του παιδιού.

"Το παιδί παραλήφθηκε χωρίς σφυγμό και με μυδρίαση οφθαλμών. Δεν αιμορραγούσε πια όταν το παραλάβαμε εφόσον δεν είχε σφυγμό. Αμέσως ξεκινήσαμε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, με τη συνδρομή και συναδέλφων από την Μονάδα" περιγράφει άτομο από το προσωπικό του νοσοκομείου που βρέθηκε τη συγκεκριμένη στιγμή στο περιστατικό.

Οι ενδείξεις ήταν απογοητευτικές, σχεδόν αποτρεπτικές για την μη αναστρέψιμη κατάσταση του 11χρονου, ωςτοςο οι γιατροί ξεκίνησαν αμέσως τη διαδικασία της ανάνηψης, σε μία ύστατη προσπάθεια να τον επαναφέρουν. Έπειτα απο 50 λεπτά παραδέχτηκαν πως "εχαςαν" τη μάχη και η καρδιοαναπνευςτικη αναζωογονηςη χαρακτηριςτηκε άκαρπη.

Η δύσκολη στιγμή της ενημέρωσης των γονιών από τους γιατρούς για την μοιραία έκβαση της διαδρομής του παιδιού καταγράφηκε γύρω στη μια τα ξημερώματα της (περασμένης) Παρασκευής. Συντετριμμένοι οι γονείς άκουσαν ότι το παιδί τους δεν τα κατάφερε, ενώ οι γιατροί ήδη δρομολογούσαν τη διαδικασία της νεκροψίας προκειμένου να φωτιστούν τα αιτία του αδόκητου αυτού θανάτου.

Στο εύλογο ερώτημα που τέθηκε από πολλούς γιατί οι γιατροί του παιδιατρικού νοσοκομείου δεν εντόπισαν τη σφαίρα που είχε «καρφωθεί» στο κεφάλι του άτυχου μαθητή, η απάντηση είναι προφανής μόνο για τους επαγγελματίες υγείας: "Ο χρόνος κατά τον οποίο το παιδί παρέμεινε στην αίθουσα ανάνηψης των Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων αναλώθηκε αποκλειστικά στη προσπάθεια ανάνηψης και όχι στη διερεύνηση αιτίας θανάτου" οπως ανέφερε η διοίκηση του νοσοκομείου το απόγευμα της Παρασκευής, σε μια προσπάθεια να...αποσαφηνίσει την κατάσταση που είχε περιπλακεί αρκετά με το πρώτο ανακοινωθέν που είχε εκδώσει. Στο πρώτο ανακοινωθέν, που εκδόθηκε το πρωί της Παρασκευής, αναφερόταν πως «το παιδί έφερε θλαστικό τραύμα ινιακής χώρας από πτώση εξ ιδίου ύψους».
Στο δεύτερο ανακοινωθέν διευκρινίςτηκε πως «σε συνέχεια του υπό σημερινή ημερομηνία προηγούμενου Δελτίου Τύπου, εκθέτουμε ότι ο ανήλικος Σ.Μ., διεκομίσθη στο Νοσοκομείο μας διασωληνομένος, άσφυγμος και με αμφοτερόπλευρη μυδρίαση». Τονίζεται ότι «άμεσα ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ανάνηψης, η οποία αν και εφαρμόσθηκε για 50 λεπτά, απέβη άκαρπη».
Όπως μπορεί να υποθέσει κάποιος συνθέτοντας πλέον εκ των υστέρων όλο το συμβάν, οι γιατροί στα Επείγοντα του «Αγία Σοφία» κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα παρα πολύ δύσκολο περιστατικό, ένα βαρύτατο περιστατικό: ένα παιδί χωρίς σφυγμούς και με μυδρίαση οφθαλμών, δηλαδή με διαστολή της κόρης των ματιών που οφείλεται σε παθολογικά και νευρολογικά αίτια και που μάρτυρα βαριά εγκεφαλική βλάβη.

Δεν υπήρχε σαφής και καθαρή εικόνα για το τι οδήγησε τον 11χρονο σε αυτήν την κατάσταση αλλα αυτο ήταν δευτερεύον ζήτημα το βράδυ της Πέμπτης – οι γιατροί όφειλαν να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζοωγόνησης. Κι αυτό έκαναν επί 50 λεπτά, χωρίς όμως δυστυχώς να καταφέρουν την επαναφορά του παιδιού.

Σε μια αξονική τομογραφία αμέσως θα φαινόταν η σφαίρα που είχε καρφωθεί στο κεφάλι του Μαριου, ειναι επισης κατι αλλο που ακούστηκε πολυ τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ωςτοςο, οπως διευκρινίζουν οι γιατροί, η διενέργεια της απεικονιστικής εξέτασης προϋποθέτει οτι ο ασθενής που υποβάλλεται σε αυτήν εχει σφυγμό, κατι που δυστυχώς δεν συνέβαινε στον μικρό Μάριο.
Η διερεύνηση της αιτίας του θανάτου του 11χρονου απο τον ιατροδικαςτη ήταν το τελευταίο επεισόδιο αυτής της τραγικής διαδρομής του Μαριου από το δημοτικό σχολείο όπου γιόρταζε με τους συμμαθητές του τη λήξη του σχολικού έτους. Το περιστατικό παραπέμφθηκε στον ιατροδικαστή κ. Νίκο Καλογριά ο οποίος διαοιςτωςε ότι ήταν μια σφαίρα που είχε «καρφωθεί» στο κεφάλι του παιδιού, και σε σημείο δύσκολο του τριχωτού, εκταςης μολις 9 χιλιοςτών, η οποία ουσιαστικά του έκοψε το νήμα της ζωής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!