tromaktiko: Παραλία Επανομής: Αγωνία των κατοίκων για τα σπίτια τους που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού από τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου [photos]

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Παραλία Επανομής: Αγωνία των κατοίκων για τα σπίτια τους που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού από τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου [photos]



Του Βασίλη Παναγιωτίδη
Με τον φόβο ζουν καθημερινά οι κάτοικοι στην περιοχή της παραλίας... της Επανομής, εκεί όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήταν μεγάλες. Συγκεκριμένα, τα σπίτια που ήταν κτισμένα πάνω από τα βράχια στην παραλιακή ζώνη, βρέθηκαν κυριολεκτικά κοντά στο χείλος του γκρεμού, καθώς το χώμα υποχώρησε σε τέτοιο βαθμό που κρίθηκε αναγκαία η άμεση κατασκευή υποστηρικτικών έργων.


Όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, μπορεί αυτή τη φορά να έχουμε τις διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει θέμα στατικότητας των κτιρίων, όμως αναρωτιούνται τι θα γίνει αν σημειωθεί ένα ακόμα έντονο καιρικό φαινόμενο και δεν έχουν προλάβει να γίνουν τα απαραίτητα έργα που έχουν προγραμματιστεί.






«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να απαντηθούν τα ερωτήματα που μας έχουν γεννηθεί από την μέρα που συνέβησαν αυτές οι καταστροφές και δεν είναι άλλα από το αν θα γίνουν και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης», αναφέρει χαρακτηριστικά στο thousandnews.gr, ο Θεόδωρος Ξεντές, κάτοικος της περιοχής. Ο ίδιος σημειώνει, πως «το άλλο ερωτηματικό που δημιουργείται είναι, το τι θα συμβεί αν δεν προλάβουν να γίνουν τα έργα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου που ο δήμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα πάρουν κι άλλη παράταση ή όχι;». Όπως συμπληρώνει ο κ. Ξεντές, «τώρα μπορεί να μην κινδυνεύουμε, αλλά τι θα γίνει αν συμβεί κάτι αντίστοιχο και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα τα έργα;». «Εμείς δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι μόνοι μας για να λύσουμε το θέμα και περιμένουμε τους αρμόδιους που μας έχουν διαβεβαιώσει πως η διαδικασία προχωράει», προσθέτει.







Το thousandnews.gr επικοινώνησε και με τον αρμόδιο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το συγκεκριμένο ζήτημα τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, ο οποίος μας ενημέρωσε πως, «η αποκατάσταση των ζημιών από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο ΠΙΚΠΑ στην Αγία Τριάδα, στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας και στην παραλία της Επανομής, ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία, όμως καταφέραμε να διευθετήσουμε όλα τα θέματα μέσα σε 1,5 μήνα, ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις χρειάζονται πολλά χρόνια. Σε πρώτη φάση έπρεπε να βγουν οι υποχρεωτικές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και κάναμε τα αδύνατα δυνατά και το πετύχαμε. 

Τώρα βρισκόμαστε στη φάση αναμονής, ώστε τα συνεργεία να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά, για να τοποθετηθούν τα ζαρζανέτια». «Πιστεύουμε πως μέσα στο μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες με προτεραιότητα εκεί που κρίνεται μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή πρώτα κρίνεται απαραίτητη η αποκατάσταση των ζημιών στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, μετά του ΠΙΚΠΑ και στη συνέχεια στην Επανομή και θεωρούμε πως μέχρι τέλος του καλοκαιριού όλα θα έχουν ολοκληρωθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!