Γράφει η Ελένη Λογοθέτη
Για συντροφιά έχει τον πιστό του σκύλο Κουάσι και μία γυναικεία κούκλα βιτρίνας...Την δεκαετία του ’80, πολλοί άνθρωποι έγιναν πολύ πλούσιοι πολύ γρήγορα, παίζοντας στο χρηματιστήριο. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ντέηβιντ Γκλάσεν, (David Glasheen). Το κραχ του 1987 και ένα οδυνηρό (και πανάκριβο) διαζύγιο μετά από 22 χρόνια, «ξέβρασαν» τον Γκλάσεν το 1997 σε ένα ακατοίκητο νησάκι, ανοιχτά της Αυστραλίας.
Από τότε – τα τελευταία 20 χρόνια δηλαδή - ο εκατομμυριούχος έχει κάνει το νησί σπίτι του και στην ηλικία των 73 ετών ζει ακόμα εκεί, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες των τοπικών αρχών να τον εκδιώξουν από τον επίγειο, προσωπικό του παράδεισο.
Στη δεκαετία του '80, ο Γκλάσεν έκανε τη μεγάλη ζωή στο Σίδνεϋ. Ήταν πρόεδρος μιας εταιρίας εξόρυξης χρυσού στην Παπούα Νέα Γουινέα. Επίσης έπαιζε στο Χρηματιστήριο και εκείνη την περίοδο η περιουσία του ανερχόταν στα 28,4 εκατομμύρια δολάρια. Είχε τα πάντα αλλά δεν ήταν σπάταλος: φρόντισε να επενδύσει τα κέρδη του του σε πολυτελή ακίνητα κατά μήκος του λιμανιού του Σίδνεϊ και με τον μισθό του και τους τόκους από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς ζούσε πλουσιοπάροχα και αυτός και η γυναίκα του.
Ακριβά ρούχα και αυτοκίνητα, διασκέδαση, πολυτέλεια και Χρηματιστήριο ήταν η καθημερινότητα του. Αλλά μετά τη «Μαύρη Δευτέρα» - στις 19 Οκτωβρίου 1987 – της Wall Street, οι μετοχές και τα κέρδη του Γκλάσεν άρχισαν να πέφτουν κατακόρυφα.
Μόνο εκείνη την ημέρα, ο 40χρονος τότε πάμπλουτος επιχειρηματίας έχασε 7,25 εκατομμύρια δολάρια. Τα επόμενα χρόνια, η ζωή του πήρε την κατηφόρα: βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας και χώρισε.
Πήρε ένα οδυνηρό (και δαπανηρό) διαζύγιο από την 22 χρόνια σύζυγό του το 1991. Ψυχολογικά και οικονομικά ήταν ράκος (φυσικά είχε πάντα τα ακίνητα αλλά μπροστά στην τεράστια καταστροφή που υπέστη μέσα σε 5 χρόνια, ελάχιστα τον παρηγορούσε η σκέψη).
Δύο χρόνια αργότερα - και ενώ προσπαθούσε ακόμα να συνέλθει – ο Γκλάσεν άκουσε για ένα ακατοίκητο νησί 64 στρεμμάτων στο θαλάσσιο πάρκο ανοιχτά του ακρωτηριού στο ακρωτήριο Υόρκη, στην απομακρυσμένη χερσόνησο της Αυστραλίας που είχε βγει προς ενοικίαση με leasing: Αυτό ήταν το Restoration Island!
Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη παρθένα έρημη περιοχή στη Βόρεια Αυστραλία και μία από τις τελευταίες περιοχές άγριας φύσης στη Γη. Εκείνη τη στιγμή ο εγκαταλελειμμένος από τη σύζυγο και τους φίλους και απογοητευμένος από τη ζωή εκατομμυριούχος, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη στεριά και να ναυαγήσει, μεταφορικά και κυριολεκτικά, στο νησί.
Έφτασε στο Νησί της Αποκατάστασης (έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά) το 1997 και δεν ξανά έφυγε ποτέ, παρόλο που η περίοδος του leasing έχει λήξει.
Ο Γκλάσεν ανακαίνισε ένα μικρό κτίσμα που χρησίμευε σαν φυλακή τον Β’ Παγκοσμίο Πολέμο που υπήρχε στο νησί και τα τελευταία 20 χρόνια ζει σαν ένας άλλος Ροβινσώνας Κρούσος: Φοράει ρούχα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο – όταν περιμένει κάποιον σπάνιο επισκέπτη, όπως τον Ράσελ Κρόου ή κάποιον δημοσιογράφο –, μαζεύει άχρηστα αντικείμενα που ξεβράζει ο ωκεανός και ανανεώνει την… διακόσμηση της καλύβας του, φτιάχνει τη δική του μπύρα με σχεδόν πρωτόγονα μέσα και παίζει ακόμα που και που στο χρηματιστήριο, μέσω του δορυφορικού κινητού του που φορτίζει με ηλιακή ενέργεια!
Για συντροφιά έχει τον πιστό του σκύλο Κουάσι και μία γυναικεία κούκλα βιτρίνας.
«Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτή την περιοχή για να πεις μια κουβέντα και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο, ίσως το πιο δύσκολο πράγμα» έχει δηλώσει πρόσφατα στο news.com.
Διαβάζει πολύ και έχει γνώμη για τα πάντα, από τη Βόρεια Κορέα μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit.
Μετά από 20 χρόνια απομόνωσης από άποψη, ο Γκλασεν δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το νησί του για να επιστρέψει στα εγκόσμια. Έχει βρει τον δικό του παράδεισο και δεν τον αλλάζει για όλες τις πολυτέλειες του κόσμου.