tromaktiko: Βίζα σε 200.000 πρόσφυγες εξετάζει η Ιταλία

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Βίζα σε 200.000 πρόσφυγες εξετάζει η Ιταλία



Τις τελευταίες δυο ημέρες έφτασαν στην Ιταλία πάνω από επτά χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Σημειώνονται αρκετά ξενοφοβικά ...
φαινόμενα ενώ το ενδεχόμενο χορήγησης βίζας σε 200.000 πρόσφυγες εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση.

Στη Σικελία, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσίνα, δήμαρχος αρνήθηκε να συνδέσει με ηλεκτρικό ρεύμα πρώην ξενοδοχείο στο οποίο έχουν μεταφερθεί πενήντα περίπου μετανάστες. Μέρος των κατοίκων περικύκλωσε το κτίριο επιμένοντας  ότι το ξενοδοχείο δεν είναι πλέον κατοικήσιμο. Σκηνές έντασης και  ξενοφοβίας σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν σχεδόν πάντα υπόδειγμα αλληλεγγύης και φιλόξενης υποδοχής. Στο δε λιμάνι της Τσιβιταβέκια βόρεια της Ρώμης η τοπική αυτοδιοίκηση με δήμαρχο  των Πέντε Αστέρων δηλώνει κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί hotspot, όπως φέρεται να σχεδιάζει το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.  

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη  κατάσταση, σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης μελετά  νέα στρατηγική ως τελευταία λύση: να χορηγήσει δηλαδή προσωρινή βίζα σε διακόσιες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φτάσει στην Ιταλία. Κύριος στόχος να μπορέσουν να κινηθούν ελεύθερα στις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τους Τάϊμς του Λονδίνου, ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Mάριο Τζίρο επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ενδεχόμενο που εξετάζεται.

Η συζήτηση για τη βίζα ίσως ευαισθητοποιήσει στο μεταναστευτικό

Μια κίνηση -προσθέτει και ο ιταλικός τύπος- η οποία θα μπορούσε να βασιστεί σε ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία είχε εγκριθεί μετά τον πόλεμο στην  πρώην Γιουγκοσλαβία ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των προσφύγων. Είναι σαφές βέβαια, ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και το ενδεχόμενο «προσωρινό πάγωμα» της συνθήκης του Σέγκεν. Αλλά η Ιταλία διαπιστώνει ακόμη μια φορά, όπως τονίζουν πολλοί παρατηρητές, ότι υπάρχει έλλειμμα αλληλεγγύης, και ότι χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Κροατία είναι απρόθυμες να ανοίξουν τα λιμάνια τους τουλάχιστον  σε μέρος των πλοίων που μεταφέρουν τους «απελπισμένους της θάλασσας».

Η όλη συζήτηση για την προσωρινή βίζα,  κατά συνέπεια, μπορεί να συμβάλει στο να διατηρηθεί στην άμεση επικαιρότητα το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, σε αναζήτηση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής λύσης. Στην πράξη και όχι μόνον στα χαρτιά.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!