tromaktiko: Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ηπείρου

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ηπείρου



Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου το έργο «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ...
(Σ.Μ.Α) Περιφέρειας Ηπείρου (Α ΦΑΣΗ)». Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Πρόκειται για έργο που θα λειτουργεί τροφοδοτικά προς τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, έργο που θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα. Το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Το ποσό ορίστηκε σε 12.349.685,03 ευρώ. Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το προτεινόμενο έργο που θα εξυπηρετεί το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου, αφορά στην κατασκευή όλων των απαιτούμενων έργων υποδομής επτά ΣΜΑ, καθώς και στην προμήθεια του εξοπλισμού μεταφόρτωσης για την λειτουργία του δικτύου των οκτώ (-8-) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), η κατασκευή των οποίων προβλέπεται στον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρόκειται για τους: Σ.Μ.Α. Ιωαννίνων (με δυναμικότητα της τάξης των 146,34tn/d), Σ.Μ.Α. Ζίτσας (με δυναμικότητα της τάξης των 30,3 tn/d), Σ.Μ.Α. Πωγωνίου (με δυναμικότητα της τάξης των 49,5 tn/d) & Σ.Μ.Α. Μετσόβου (με δυναμικότητα της τάξης των 26,2 tn/d) της Π.Ε Ιωαννίνων, Σ.Μ.Α Άρτας (με δυναμικότητα της τάξης των 86,48tn/d) & Σ.Μ.Α. Γ. Καραΐσκάκη (με δυναμικότητα της τάξης των 17,16 tn/d), της Π.Ε Άρτας, Σ.Μ.Α. Ηγουμενίτσας (με δυναμικότητα της τάξης των 103,24 tn/d) της Π.Ε Θεσπρωτίας, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό του Σ.Μ.Α Πρέβεζας (με δυναμικότητα της τάξης των 70 tn/d) της Π.Ε Πρέβεζας.

Οι σταθμοί μεταφόρτωσης θα περιλαμβάνουν κτιριακές ή άλλου είδους εγκαταστάσεις, που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις διοικητικές λειτουργίες, την εποπτεία – φύλαξη της εγκατάστασης και τον έλεγχο των εισερχόμενων και εξερχόμενων οχημάτων, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία τους.

Αναλυτικότερα τα έργα υποδομής κατά περίπτωση περιλαμβάνουν: Φυλάκιο (κτίριο) ελέγχου και Δίκτυα υποδομής (έργα εξωτερικών Η/Μ δικτύων, έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα πρασίνου και άρδευσης, έργα οδοποιίας), Προστατευτική περίφραξη του χώρου (κατάλληλων διαστάσεων και χαρακτηριστικών), Πλατώματα ελιγμών, Χώροι στάθμευσης, Θέσεις απόθεσης container, Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, Σήμανση, Πύλη εσόδου - εξόδου, Υποδομή αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας των ΣΜΑ (έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου) και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, Γεφυροπλάστιγγα ζύγισης (για τον έλεγχο και την καταγραφή του βάρους εισερχόμενων και εξερχόμενων φορτίων), Δεξαμενές νερού (για τις ανάγκες ύδρευσης, άρδευσης και πυρόσβεσης), Σηπτική Δεξαμενή, Αντιπυρική ζώνη και έργα βελτίωσης της οδού πρόσβασης.

Η προμήθεια περιλαμβάνει: 17 Πρέσες απορριμμάτων, 17 Χοάνες απόρριψης απορριμμάτων, 47 Απορριμματοδέκτες (container) κλειστού τύπου, 12 Οχήματα μεταφοράς container, 8 Γεφυροπλάστιγγες, 6 Προκατασκευασμένους οικίσκους και 17 Μεταλλικές ράμπες.

Η διαδικασία της μεταφόρτωσης συνοπτικά θα γίνεται ως εξής: Άφιξη του Α/Φ οχήματος στην είσοδο του ΣΜΑ, ζύγιση, καταγραφή, έλεγχος και απόρριψη του φορτίου στη χοάνη – συμπιεστή, πλήρωση του άδειου container, απεμπλοκή και ανέλκυση του αποσπώμενου container στον τράκτορα μέσω της υπερκατασκευής τύπου γάντζου, μεταφορά του γεμάτου container είτε προς επεξεργασία στη ΜΕΑ, είτε στους ΧΥΤΑ.

Στα πλαίσια της λειτουργίας των ΣΜΑ δεν θα γίνεται εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων και δεν παράγονται έσοδα από εμπορική δραστηριότητα όπως πώληση υλικών, μεταποίηση, κτλ. Αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν στην χρηματοοικονομική ανάλυση με την έκθεση τεκμηρίωσής της, καθώς και στην έκθεση τεκμηρίωσης παροχής ΥΓΟΣ.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!