tromaktiko: 8 χρήσιμες συμβουλές για γονείς που μεγαλώνουν μικρούς αθλητές

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

8 χρήσιμες συμβουλές για γονείς που μεγαλώνουν μικρούς αθλητές



Κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει με αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση όμως είναι δύο φορές πιο απαραίτητη στα παιδιά που ...
ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό. Η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης από μικρή ηλικία είναι το κλειδί για να αναπτύξουν τα παιδιά μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που θα τους επιτρέψει να πετύχουν τους στόχους τους.

Αν μάλιστα μεγαλώνετε έναν μικρό αθλητή, τότε η δουλειά σας είναι ίσως πιο απαιτητική, αναφέρει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος - Συγγραφέας. Γιατί ένας αθλητής -όσο σκληρά κι αν προπονείται και όσο ταλέντο κι αν έχει- αν αυτά συνδυάζονται με χαμηλή αυτοπεποίθηση, πολύ συχνά δεν οδηγείται στην πολυπόθητη νίκη, γεγονός που προκαλεί την απογοήτευση που μπορεί να τον οδηγήσει έως και στην παραίτηση από το όνειρο.

Γι' αυτό, γονείς και προπονητές καλό είναι να έχουν γνώση κάποιων βασικών αρχών της αθλητικής ψυχολογίας που πρέπει να αξιοποιούν προς όφελος των παιδιών, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν ισορροπημένα ζητήματα, όπως η ήττα ή η νίκη που μπορεί να είναι πιο περίπλοκα απ' όσο νομίζουμε. Γι' αυτό:

• Διαλέξτε προσεκτικά τα λόγια σας. Η ενθάρρυνση του παιδιού από τους ανθρώπους που αγαπά και εμπιστεύεται, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αυτοπεποίθησής του. Γι' αυτό φροντίστε στην επικοινωνία σας να χρησιμοποιείτε συχνά φράσεις όπως “πιστεύω σε σένα” ή “είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρεις, αλλά ακόμα κι αν αυτό δε συμβεί, δεν πειράζει. Η προσπάθεια μετράει”.

• Θυμίστε του παλαιότερες επιτυχίες του και πόσο πολύ έχει εξελιχθεί. Αν π.χ. και στο παρελθόν είχε φοβηθεί ότι δεν θα πετύχει κάτι αλλά τελικά το έκανε, θυμίστε του την ιστορία και επίσης πόση πρόοδο έχει σημειώσει από τότε.

• Βοηθήστε το να δει τα δυνατά σημεία του. Πείτε του ποια κατά τη γνώμη σας είναι αυτά και ζητήστε του να σας πει και τη δική του. Εξηγήστε του επίσης πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα στοιχεία αυτά.

• Πείτε του ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι μια αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου. Χρησιμοποιήστε παραδείγματα γνωστών αθλητών που οπωσδήποτε αγωνίστηκαν για να τα καταφέρουν και κληθηκαν να ξεπεράσουν ακόμα και βαριές αποτυχίες, τραυματισμούς κ.ά.

• Μάθετέ το να βάζει εφικτούς στόχους και να τους υλοποιεί βήμα-βήμα. Επιβραβεύετε την προσπάθειά του κάθε φορά που πετυχαίνει ένα κομμάτι του στόχου και ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει χωρίς όμως να το πιέζετε.

• Δείξτε του ότι τα λάθη είναι κι αυτά μέρος του παιχνιδιού, αλλά ότι δεν πρέπει να απορροφούν όλη την προσοχή του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μάθετέ του πώς να τα ξεπερνάει γρήγορα και να συνεχίζει. Θα μπορέσει να τα επεξεργαστεί μετά το τέλος του αγώνα.

• Στηρίξτε το σε περίπτωση αποτυχίας. Προετοιμάζετέ το για το ενδεχόμενο της ήττας, αλλά εξηγήστε του ότι είναι κάτι που δε συμβαίνει κάθε φορά και ότι νίκη και ήττα πάντα εναλλάσσονται. Βοηθήστε το να δει τι μπορεί να μην οδήγησε στο αποτέλεσμα που ήθελε και να το διορθώσει την επόμενη φορά.

• Μάθετέ του να απολαμβάνει το παιχνίδι και να εστιάζει στην ευχαρίστηση και την εκτόνωση που του χαρίζει, καθώς και σε όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που αναπτύσσει χάρη στον αθλητισμό. Αυτό θα το ανακουφίσει από ένα μεγάλο κομμάτι του άγχους και θα το βοηθήσει να βελτιώσει τις επιδόσεις του.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!