εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παρεχώρησε στην ΟΡΤ και η οποία ολόκληρη θα προβληθεί αύριο Δευτέρα στις 10 το βράδυ, αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Ο κ. Φάμελλος, που ως γνωστόν έλκει την καταγωγή του από την Ηλεία, ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι ανοίγει ο δρόμος, αφ’ ενός για το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά που αποτελεί την οριστική λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του νομού, και αφ’ ετέρου η δημοπράτηση των χερσαίων έργων στο λιμάνι Κατάκολου, ένα έργο προϋπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ που θα βελτιώσει την λειτουργικότητα και την αισθητική εικόνα του λιμανιού.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων υπογράμμισε:
«Έίχαμε δύο παραμέτρους να επιλύσουμε. Αρχικά την προσαρμογή του ΣΔΙΤ στο νέο περιφερειακό σχεδιασμό. Πράγματι, ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός, εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο που μας πέρασε και προσαρμόζουμε το παλιό έργο με ιδιωτική παραχώρηση, στις συνθήκες που θέλουμε εμείς και θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 50% να ανακυκλώνεται και να γίνεται διαλογή στην πηγή και το άλλο 50% να μπορεί να πηγαίνει και να επεξεργάζεται στο εργοστάσιο. Εχουμε ενημερώσει ήδη τον ανάδοχο για να προχωρήσει η σύμβαση του έργου επεξεργασίας της Ηλείας στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού και της παλαιότερης προκήρυξης. Άρα, οπως προσαρμόστηκε το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου στα νέα όρια της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή και πιθανά στα όρια τιμής, το ίδιο θα κάνουμε και στην Ηλεία.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου, καθώς είναι στη θέση 70 στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο ΕΠΕΡΑ. Η απάντηση του κ. Φάμελλου ήταν ξεκάθαρη «Επειδή αυτή τη στιγμή οι πόροι μπορούν να φτάσουν μόνο μέχρι το 50 και είναι πολύ περιορισμένοι, σας ενημερώνω ότι σε συνεννόηση με τον κ. Χαρίτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, δημιουργούμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τα ώριμα έργα απορριμμάτων, για αυτά δηλαδή που έχουν τις απαραίτητες μελέτες, στο οποίο χρηματοδοτικό εργαλείο προβλέπεται η ένταξη και του έργου της Ηλείας. Η πρόσκληση θα έχει συνολικό προϋπολογισμό διαθέσιμο της τάξης των 40-45 εκατ. ευρώ. Άρα θα επαρκεί για να ενταχθεί το έργο της Ηλείας.»
Όσον αφορά το χρόνο προκήρυξης της νέας πρόσκλησης τόνισε: «Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχετε και τροποποιημένο το έργο και προκηρυγμένο το μέτρο. Άρα νομίζω ότι ανοίγει ξεκάθαρα ο δρόμος ώστε πιθανά να έχετε μέχρι και ένταξη το 2017, αρκεί να υποβληθούν τα απαραίτητα τεχνικά δελτία.»
Παραμένοντας στο θέμα των σκουπιδιών, ο κ Φάμελλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα μια σειρά από διαγωνισμούς και χρηματοδοτήσεις, προκειμένου οι δήμοι να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Το υπουργείο θα προκηρύξει μια χρηματοδότηση περίπου 10 εκατ. ευρώ, ώστε κάθε δήμος να κάνει ένα εφαρμοστέο τοπικό σχέδιο. Να το σχεδιάσει ο κάθε δήμος και να το εγκρίνει η τοπική κοινωνία. θα προκηρύξουμε ακόμη διαγωνισμό για να υπάρχει χρηματοδότηση κάδων και απορριμματοφόρων για να μαζεύουμε χωριστά τα οργανικά. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2017. Γιατί αλλιώς θα έχουμε να πληρώνουμε φόρο ταφής, το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να πληρώνουμε φόρους ταφής ενώ μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση και να κερδίζουμε και τα λεφτά. Και ταυτόχρονα θα έχουμε χρηματοδότηση για πράσινα σημεία στους δήμους και για μονάδες κομποστοποίησης του οργανικού, έτσι ώστε το 50% να μένει εκτός του εργοστασίου της Ηλείας ή οποιουδήποτε άλλου εργοστασίου, άρα και της ταφής.»
Χωρίς νέα περιβαλλοντική
Η δεύτερη θετική είδηση που έδωσε ο υπουργός στην αποκαλυπτική του συνέντευξη, αφορούσε στο μεγάλο έργο της χερσαίας ζώνης του Κατακόλου, η δημοπράτηση του οποίου κινδύνευσε να οδηγηθεί στις καλένδες. Ο κ. Φάμελλος, αφού επισήμανε την πίεση που δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Λεωνίδα Βαρουξή, ανακοίνωσε ότι «το πρόβλημα με την έλλειψη νέας περιβαλλοντικής μελέτης λύθηκε με την συνεργασία του υπουργείου και της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, και του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γεωργιόπουλου και των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας». Ειδικότερα, ο κ Φάμελλος είπε ότι βρέθηκε νόμιμη διαδικασία, η οποία απαλλάσσει από νέα περιβαλλοντική μελέτη. Μάλιστα, εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον Ιούλιο για να ολοκληρωθεί. «Θα υπάρξουν κάποια νέα δεδομένα που θα στείλει η Διοίκηση του Λιμενικύ Ταμείου μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και θα γίνει απλή δημοσιοποίηση, δηλαδή θα αναρτηθούν ότι υπάρχουν νέα στοιχεία. Δεν θα πάμε σε περιφερειακά συμβούλια, σε περίοδο διαβούλευσης ή οτιδήποτε τέτοιο. Δε θα θεωρηθεί τροποποίηση της μελέτης, για να μην υπάρχει εμπλοκή και καθυστέρηση. Είναι στα όρια του ανεκτού χρόνου. Χρειάστηκε να επικαιροποιήσουμε το φάκελο βέβαια. Δεν θα κρύψουμε δεδομένα, αλλά θα είναι απολύτως νόμιμη προβλεπόμενη διαδικασία. Άρα δημοσιοποιούνται τα συμπληρωματικά στοιχεία και θα πάμε σε μια αδειοδότηση εντός του μήνα Ιουλίου που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο έργο και έτσι νομίζω θα χαρώ και εγώ μαζί σας ένα νέο λιμάνι πολύ σύντομα στο Κατάκολο», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Καμιά άλλη παράταση για δασικούς χάρτες»
Στο θέμα των δασικών χαρτών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί καμιά άλλη παράταση, πέρα από τις 27 Ιουλίου. Εξηγώντας τους λόγους που δόθηκε η τρίτη παράταση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλαμε στο τελευταίο χρονικό βήμα να ενημερώσουμε προσωπικά όλους τους αγρότες που έχουν κάνει δήλωση καλλιέργειας για την πιθανή σύμπτωση των αγροτεμαχίων με το δασικό χάρτη. Πλέον έχουμε υπογράψει κοινή υπουργική απόφαση με τον κ. Αποστόλου, η οποία βγήκε αυτές τις μέρες και λέει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το σύστημα επιδοτήσεων θα ενημερώσει προσωπικά κάθε αγρότη που έχει θέμα η δήλωση καλλιέργειας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με το δασικό χάρτη, έτσι ώστε να προλάβει μέχρι 27 Ιουλίου να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία, που για τους αγρότες, να υπενθυμίσω, είναι δωρεάν. Δεν χρειάζεται αντίρρηση για να νομιμοποιήσει την καλλιέργεια σε μια χερσωμένη έκταση. Θα το λύσει σε 100 δόσεις και με πάρα πολύ μικρό τίμημα. Ότι δεν έγινε 10 χρόνια στις αναδασωτέες και ότι λάθη έγιναν στους χάρτες, μπορεί χωρίς κόστος ο πολίτης να διορθωθεί και αυτεπάγγελτα.»
Όσον αφορά το θέμα της διασφάλισης των κατοικιών, ο κ. Φάμελλος επισήμανε: «Αποφασίσαμε το Μάιο του 2016, νομοθετώντας τους δασικούς χάρτες, να εξαιρέσουμε από την κύρωση των χαρτών τα σχέδια οικισμών που εκεί έχουμε άλλη χρήση αλλά και τις οικιστικές πυκνώσεις στις περιοχές εκτός σχεδίου ή με μη θεωρημένο σχέδιο. Είναι τα άτυπα πολεοδομικά σχέδια, τα οποία θα επιλυθούν στη συνέχεια με πολεοδομικά ή άλλα εργαλεία. Δώσαμε λοιπόν το δικαίωμα στα δημοτικά συμβούλια, να μας στείλουν ποιες περιοχές έχουν πάνω από 50 κτίσματα. Αυτό είναι το όριο. Να μας τα δηλώσουν και να τα λύσουμε μετά. Πρέπει να σας πω ότι από τους 7 δήμους του νομού, κανένας δεν είχε στείλει τα στοιχεία, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να αναρτηθούν οι χάρτες στην αρχή του 2017, χωρίς να ξέρει ο πολίτης ποιο είναι το σχέδιο οικισμού, με αποτέλεσμα, αν κάποιος έχει μια κατοικία εντός οικισμού, να είναι υποχρεωμένος, αν ο δασικός χάρτης είναι από το 45, και τότε ήταν δασική έκταση, να πάει να κάνει αντίρρηση. Δηλαδή, μελετητή να πληρώσει, αιτήσεις και χαρτιά να βρει, να πληρώσει την αντίρρηση, παρότι είναι μειωμένη. Τους τελευταίους μήνες πάντως, είχαμε όμως μια καλή συνεργασία με τους δήμους. Επεδίωξα και συμμετείχα σε διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, συζήτησα πάρα πολλές φορές και σε δημόσιο επίπεδο, πάντα με όλους τους δήμους, και σήμερα έχουν μείνει μόνο 2 δήμοι στο νομό Ηλείας, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και ο δήμος Ζαχάρως, που δεν έχουν στείλει στοιχεία. Όμως γνωρίζω ότι έχουν ενημερωθεί, πήραν και προσωπική επιστολή δική μου και είναι σε διαδικασία ενσωμάτωσης των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων.
Σε ερωτημά μας, αν κάποιος δήμος δεν ανταποκριθεί τελικά μέχρι τις 27 Ιουλίου, πως μπορεί ένας πολίτης να προστατεύσει την περιουσία του, ο κ. Φάμελλος απάντησε χωρίς περιστροφές «Αν ήταν μια παλιά αγροτική χρήση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν το αγροτεμάχιο έχει το γράμμα Δ πάνω, δηλαδή είχε δασική χρήση στο παρελθόν και είναι μέσα κατοικία και δεν είναι νομιμοποιημένη περιοχή, τότε θα έχουμε ένα ζήτημα. Θέλουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, γι’ αυτό και με βλέπετε να πιέζω τόσο πολύ.»
«Νέος νόμος για τα αυθαίρετα»
Ο κ. Φάμελλος αποκάλυψε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νέο νόμο για τα αυθαίρετα: Ειδικότερα ανέφερε ότι «Ο νέος νόμος θα δίνει μια παράταση υπαγωγής για 2 χρόνια. Ταυτόχρονα θα αυξήσει τις δόσεις, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον πολίτη και θα συνδέσει τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων, με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Δηλαδή, αν υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι άνεργος ή είναι δικαιούχος του κοινωνικού επιδόματος, θα πάρει μια παράταση για να υποβάλλει τις δόσεις ή θα πληρώνει λιγότερο ποσό στις δόσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι, «δεν θα νομιμοποιηθεί αυθαίρετο μετά τον Ιούλιο του 2011 που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο. Δεν ανοίγουμε παραθυράκι. Απλώς βελτιώνουμε το οικονομικό εργαλείο όπως κάναμε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τις 120 δόσεις, να μπορεί ο πολίτης να πληρώσει την τακτοποίηση, να διευκολυνθεί αν είναι σε πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και βέβαια θα υπάρχει μείωση προστίμων για κάποιες περιόδους».
«Κινδυνεύουμε μα βαρύ πρόστιμο για τον Κυπαρισσιακό»
Για το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος στον Κυπαρισσιακό κόλπο, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη νότια Ηλεία, απάντησε: «Ήταν από τα πρώτα ζητήματα τα οποία μας απασχόλησαν μόλις ανέλαβα. Πρέπει να σας πω ότι τα περιθώρια κινήσεων είναι πάρα πολύ περιορισμένα. Είχαμε απόφαση και του συμβουλίου της επικρατείας και απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου και είχαμε και απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ουσιαστικά, αυτό που έπρεπε να διαχειριστώ ήταν η πιθανότητα μεγάλου χρηματικού προστίμου, η οποία ακόμα δεν έχει αποσοβηθεί πλήρως. Αυτό ήταν πολύ μεγάλη ευθύνη, γι’ αυτό το λόγο κάναμε κάποια τροποποίηση βελτίωσης μικρής, αλλά προς τον πολίτη, στο σχέδιο που είχε αναρτήσει ο Γιάννης Τσιρώνης, μειώσαμε λίγο την παρέκκλιση. Αν ήταν κάπου η παρέκκλιση στα 20 στρέμματα, την πήγαμε στα 10 στην εκτός σχεδίου δόμηση. Να υπάρχει μια δυνατότητα για την κατοικία, το τουριστικό κατάλυμα, όχι στην περιοχή της ωοτοκίας, στην ευρύτερη αγροτική ζώνη. Άρα, να μοιάζει λίγο πολύ με την εκτός σχεδίου δόμηση στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι αυτό θέμα που μπορώ να δεσμευτώ δημόσια, μιας και το συμβούλιο επικρατείας θα το κρίνει. Δηλαδή πρέπει να περιμένουμε, και εγώ και εσείς, το συμβούλιο επικρατείας. Εγώ πάντως, αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι, για να μην έχει πρόστιμο η πατρίδα μου, να το στείλω το Μάρτιο στο συμβούλιο της επικρατείας. Με όσες περισσότερες βελτιώσεις μπορούσαμε να κάνουμε.»
Πηγή