tromaktiko: Απεριόριστο το προσδόκιμο ζωής για τον άνθρωπο;

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Απεριόριστο το προσδόκιμο ζωής για τον άνθρωπο;



Η Ιατρική εξελίσσεται συνεχώς και δυναμικά και, αν προσέξουμε όλα αυτά που συστήνουν οι...
ειδικοί, δεν αποκλείεται να ζήσουμε - τουλάχιστον θεωρητικά - απεριόριστα.
Βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στον Καναδά εξέτασαν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τους αιωνόβιους κατοίκους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, από το 1968 έως σήμερα.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Nature, ακόμα κι αν υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στην επιβίωσή μας, δεν το έχουμε φθάσει ακόμη, ούτε μπορούμε να το υπολογίσουμε.

Τα ευρήματα αυτά αντικρούουν εκείνα μελέτης που δημοσιεύθηκε στην ίδια επιθεώρηση πέρυσι το φθινόπωρο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέγιστο προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου είναι τα 115 χρόνια. Τον περασμένο Απρίλιο πέθανε στα 117 της η Έμα Μορένο, η Ιταλίδα που θεωρείτο ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ενώ το 1997 είχε πεθάνει στα 122 της η υπεραιωνόβια Γαλλίδα Ζαν Καλμάν.

«Απλούστατα δεν γνωρίζουμε ποιπ μπορεί να είναι το όριο της ηλικίας ενός ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, αν προβάλουμε στο μέλλον τις υπάρχουσες τάσεις, μπορούμε να δείξουμε ότι τόσο η μέγιστη όσο και η μέση διάρκεια ζωής μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνουν για καιρό στο προβλεπτό μέλλον» δήλωσε ο ο επικεφαλής της νέας ανάλυσης Δρ. Zίγκφριντ Χεκίμι, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου. Τόνισε, πάντως, ότι είναι αδύνατο να γίνει πρόβλεψη για το πόσο μπορεί να ζουν οι άνθρωποι στο μέλλον.

«Είναι πολύ δύσκολο να μαντέψει κανείς. Πριν από 300 χρόνια, όταν πολλοί άνθρωποι ζούσαν σύντομες ζωές, αν κάποιος τους έλεγε ότι οι περισσότεροι κάποτε θα πλησίαζαν τα 100, θα τον περνούσαν για τρελό» πρόσθεσε ο Καναδός γενετιστής.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η διάρκεια ζωής του μέσου ανθρώπου θα συνεχίσει να αυξάνει - πόσο πολύ και για πόσο ακόμη, αυτό είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Πολύ περισσότερο που οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία (ιατρική και όχι μόνο), στη γενετική, στη φαρμακευτική κ.α. μπορεί να «χαρίσουν» και άλλα χρόνια στη ζωή των ανθρώπων του μέλλοντος. Έτσι, το 2300, σύμφωνα με ένα σενάριο, ο γηραιότερος άνθρωπος μπορεί να έχει φθάσει τα 150 χρόνια.

Από την άλλη, ο αντίλογος είναι ότι -σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μπορούν να ξέρουν οι επιστήμονες- από τα περίπου 108 δισεκατομμύρια ανθρώπων που έχουν συνολικά ζήσει πάνω στη Γη, μόνο μια χούφτα ξεπέρασαν τα 110 χρόνια και αυτό συνέβη στη σύγχρονη εποχή.

Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!