tromaktiko: Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;



Επιμέλεια: Αννα Ανδριτσάκη
Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες συγκρότησης του ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας κυρίως ενισχύοντας το...
προφίλ των ΤΕΙ και παρά τις αντιδράσεις από τα Πανεπιστήμια.

Μετά την πλήρη αντιστοίχιση ονομασιών οργάνων (μονοπρόσωπων και συλλογικών) στα Ιδρύματα των δύο χώρων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο επικείμενο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ θα συμπεριληφθεί και η κατάργηση του διαχωρισμού τομέων, δηλαδή του τεχνολογικού από τον πανεπιστημιακό.

Πάγιο αίτημα

«Το ζήτημα της ονοματολογίας αποτελεί πάγιο αίτημα των ΤΕΙ και άλλωστε πρόκειται για σημειολογική και όχι ουσιαστική εξέλιξη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αλλάξουμε και το προφίλ μας. Υπάρχουν πτυχία που απονέμουμε μόνον εμείς και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Βελισσαρίου, πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου και μέλος της τριμελούς Γραμματείας της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ.

Με πρόθεση να απαντήσει στην αντίδραση των πρυτάνεων αλλά όχι να πυροδοτήσει το κλίμα, ο κ. Βελισσαρίου αναφέρεται στα σημαντικά θεσμικά βήματα σπεύδοντας, όμως, να δώσει τις δέουσες διευκρινίσεις:

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τον ρόλο που διαδραματίζουμε στην ανώτατη εκπαίδευση και ειδικότερα στις εφαρμοσμένες επιστήμες. Ομως θα πρέπει να λυθούν ορισμένα προβλήματα.

»Εμείς μόλις υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Πάρμας, ένα από τα παλαιότερα διεθνώς, και μας ρωτούσαν τι ακριβώς σημαίνει ο όρος ΤΕΙ και σε ποια Ιδρύματα αντιστοιχεί στη διεθνή πραγματικότητα».

Οι δονήσεις, προς το παρόν, είναι μικρές στις σχέσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ αλλά ενδεικτικές της διάστασης ανάμεσα στους δύο χώρους εδώ και πολλά χρόνια, και όχι αναίτια, αν ληφθούν υπόψη αφενός οι πολλές ταχύτητες στην ποιότητα σπουδών και αφετέρου οι αλλεπάλληλες εσφαλμένες πολιτικές ειδικά για τα ΤΕΙ.

Στη Σύνοδο των πρυτάνεων που, με αφορμή την ονοματολογία, ανακοίνωσε, προ ημερών, την αντίθεσή της «στην κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και στην ίδρυση Πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ», η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ απάντησε με δική της ανακοίνωση, χθες.

Αναφέρει: «Στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην Παιδεία ευρύτερα, δεν είναι η διατήρηση των στεγανών που θα δώσει λύσεις, αλλά οι ανοιχτές διαδικασίες και η Λυδία λίθος της αξιολόγησης» και τονίζει: «Τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν παρά μόνο αυτό που με συστηματική δουλειά και ακαδημαϊκά κριτήρια έχτισαν στα 17 χρόνια που απονέμουν στους φοιτητές τους το βασικό πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (διεθνώς Bachelor), και στηρίζουν κάθε πράξη της ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ, που δείχνει να αναγνωρίζει την αξία των Ιδρυμάτων μας και την προσφορά τους στην ανάπτυξη της χώρας».

Πάντως, ειδικά για τους ισότιμους πλέον τίτλους με αυτούς των Πανεπιστημίων, είναι μεγάλη η ικανοποίηση των διοικήσεων των ΤΕΙ.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά προέδρου ενός ΤΕΙ στο ζήτημα: «Ενώ η ανωτατοποίηση δεν είναι καινούρια υπόθεση, τα ΤΕΙ δεν θυμίζουν ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά απλώς οργανισμούς δημοσίου με προέδρους, προϊσταμένους και διευθυντές και όχι πρυτάνεις, κοσμήτορες κ.ο.κ.»

Συνεργασία

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να χαιρετίσει τις πρωτοβουλίες συνεργασίας που εκδήλωσαν ορισμένα ΤΕΙ (Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας).

Τόνισε, βέβαια, πως σύμφωνα με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, οι αποφάσεις που αφορούν ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία και κατάργηση TΕΙ εκδίδονται με πρόταση των υπουργών Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πάντως, εν όψει της αναδιαμόρφωσης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, που θα απαιτήσει πολλές ανακατατάξεις ειδικά μετά τη διαδικασία αξιολόγησης, άρχισε να διαφαίνεται η επικράτηση της αντίληψης των συνεργασιών προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Αλλωστε, τι νόημα έχει η πλήρης αναγνώριση, ακόμα και στους τίτλους πλέον, αν οι προδιαγραφές κριθούν ανεπαρκείς και οδηγήσουν σε λουκέτο;

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!