Δείγμα των καιρών ή απόδειξη μιας βαθιά ριζωμένης δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας; Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε η διαδικασία...
εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετάταξη όσων εργαζομένων επιθυμούν από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς στο Δημόσιο.
Πρόκειται για το πρώτο στάδιο, αφού για να προχωρήσουν οι μετατάξεις απαιτείται η έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίσουν τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μεταταγούν αλλά και τις θέσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν.
Σε αυτό λοιπόν το αρχικό στάδιο και ενώ η διαδικασία ξεκίνησε μόλις πριν λίγες ημέρες, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 250 υπάλληλοι του οργανισμού. Σημειώνεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ο συνολικός αριθμός του προσωπικού ήταν 1092 άτομα, δηλαδή έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να μεταταγούν στο δημόσιο περίπου 1 στους 4 υπαλλήλους του ΟΛΠ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αιτήσεων προέρχεται από εργατοτεχνίτες ενώ οι περιπτώσεις διοικητικού προσωπικού είναι κάτω από 10. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όσοι μεταταγούν στο δημόσιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν μικρότερες απολαβές, αφού στον ΟΛΠ οι μισθοί λόγω της φύσης της εργασίας είναι υψηλότεροι. Ωστόσο στη ζυγαριά των όσων εκδηλώνουν ενδιαφέρον για μετάταξη φαίνεται ότι μετρά περισσότερο - τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση - η σιγουριά της μονιμότητας του Δημοσίου ακόμη και με λιγότερα χρήματα.
Σημειώνεται πάντως ότι ένας αριθμός εργαζομένων προχωρά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος προκειμένου να "εξασφαλίσει” τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμα της μετάταξης, χωρίς ακόμη να έχει αποφασίσει εάν τελικά θα φύγει από τον Οργανισμό.
Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου ότι οι μετατάξεις αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικό εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους, που ξεπερνά στο 50% των λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού (49,3 εκατ. ευρώ σε σύνολο λειτουργικών εξόδων 92,8 εκατ. ευρώ). Η προοπτική αυτή αντιμετωπίζεται θετικά από το μέτοχο του ΟΛΠ (Cosco) που έχει θέσει ως στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την ενίσχυση της παραγωγικότητας του Οργανισμού.
Η δυνατότητα της μετάταξης θυμίζουμε δόθηκε από την παρούσα κυβέρνηση επί υπουργίας Θ. Δρίτσα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού. Ωστόσο ακόμη εκκρεμεί η έκδοση της ΚΥΑ των υπουργείων οικονομικών και ναυτιλίας που θα καθορίζει τον ανώτατο αριθμό των εργαζομένων που θα μεταταγούν από τον ΟΛΠ (και τον ΟΛΘ) στο Δημόσιο αλλά και η ΚΥΑ των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Ναυτιλίας που θα καθορίζει τη διαδικασία αλλά και τις υπηρεσίες που θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.
Τέλος να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν τις 300.
Πηγή