tromaktiko: Νότιο Σουδάν: Από το οικονομικό χάος, στην εξόρυξη χρυσού

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Νότιο Σουδάν: Από το οικονομικό χάος, στην εξόρυξη χρυσού



Μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας στο νότιο Σουδάν, οι αιματηρές μάχες έπληξαν την πρωτεύουσα και οι...
στρατιώτες λεηλάτησαν τα καταστήματα ειδών ένδυσης. Την ίδια ώρα, ο Ahmed al-Nur αντιμετώπισε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε έναν τομέα εμπορίου που είχε μια απροσδόκητη ώθηση από το νέο κύμα βίας: τον χρυσό.

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και το νόμισμα να καταρρέει, το πολύτιμο μέταλλο που εξορύσσεται κυρίως από βιοτεχνικούς εργάτες στο νεότερο έθνος της Αφρικής είναι πιο πολύτιμο από ποτέ. Ταυτόχρονα, η περυσινή επέκταση των ένοπλων αναταραχών στον Ισημερινή -μια νότια περιοχή που μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες καταθέσεις- έχει αφήσει τις Αρχές με ελάχιστη αρμοδιότητα για τα ορυχεία. Το αποτέλεσμα: μια εικονική ελευθερία για όλους, όπως οι ανθρακωρύχοι και οι έμποροι, δεν σκέπτονται τους κινδύνους του τριετούς εμφυλίου πολέμου και συνεργάζονται.

"Πολλοί από εμάς πρόκειται να ψάξουμε για χρυσό επειδή γνωρίζουμε ότι τα κέρδη είναι μεγάλα", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Al-Nur, ο οποίος ταξιδεύει στον Ισημερινό για να αγοράσει το πολύτιμο μέταλλο από τους ανθρακωρύχους. Έχασε περίπου 20.000 δολάρια όταν το κατάστημά του στην πρωτεύουσα, Τζούμπα, λεηλατήθηκε πέρυσι και λέει ότι τώρα εισπράττει περίπου 1.000 δολάρια το μήνα πουλώντας χρυσό στην πόλη, ένα εμπόριο που είναι επίσημα παράνομο.

Το Νότιο Σουδάν, που έχει βυθιστεί στις συγκρούσεις στις οποίες έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τον Δεκέμβριο του 2013, βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου για σχεδόν όλα τα έσοδά του και δεν έχει εξαγάγει επίσημα χρυσό. Ενώ οι λεπτομέρειες για το ορυκτό δυναμικό της χώρας είναι λιγοστές, η εταιρεία Equator Gold Holdings Ltd. το χαρακτήρισε ως τον "πιο ελπιδοφόρο προορισμό εξερεύνησης αιχμής στον κόσμο".

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!