Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κάσση Καφετσή, μέλος του Svoura Project «όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος Start. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να υλοποιούμε καλλιτεχνικές δράσεις με νέους αντλώντας έμπνευση από τα σκουπίδια της εκάστοτε τοπικής κοινότητας».
Μέσα σε επτά μέρες και με τη βοήθεια γονέων, κατοίκων κι επισκεπτών που συμμετείχαν στις κατασκευές, αντάλλαξαν ιδέες, έμαθαν ο ένας από τον άλλον τεχνικές και κατόρθωσαν να μετατρέψουν μια άδεια και παλιά παιδική χαρά σε έναν χώρο πολιτιστικών δράσεων.
Η Αίγινα όπως υπογραμμίζει η κ. Καφετσή επιλέχθηκε «διότι το νησί μεταφέρει τα σκουπίδια του στην Αθήνα. Επομένως σαν θεματολογία απασχολεί και τους κατοίκους και τα παιδιά το ζήτημα των απορριμμάτων. Έπειτα από τον κύκλο τριών εργαστηρίων, στο τέλος ζητήσαμε από τα παιδιά ποιες είναι οι ανάγκες τους.
Έπειτα από τον κύκλο τριών εργαστηρίων, στο τέλος ζητήσαμε από τα παιδιά ποιες είναι οι ανάγκες τους. Μας είπαν ότι ήθελαν έναν χώρο τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διάφορες δράσεις. Έτσι, έπειτα από έρευνα επέλεξαν τον χώρο, ανέλαβαν τον καθαρισμό του, δημιούργησαν μια σκηνή από παλέτες, κατασκεύασαν τη βάση οθόνης από μεταλλικές δοκούς, έφτιαξαν κι έβαψαν τα καθίσματα από ελαστικά. Να αναφέρουμε βέβαια ότι όλα έγιναν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της αρχιτεκτονικής κολεκτίβας Basurama».
Το θερινό σινεμά άνοιξε τις πύλες του στις 6 Ιουλίου.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το δήμο Αίγινας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αίγινας. Όσο για το μέλλον του σινεμά, «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τους τοπικούς, αρμόδιους φορείς ώστε να περάσει στην διαχείριση των κατοίκων για να το λειτουργούν εκείνοι».
Τι είναι το Svoura Project
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Καφετσή, το Svoura project είναι μία πρωτοβουλία που ενσωματώνει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στον πολιτισμό. Υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Start, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα από το Ίδρυμα Robert Bosch, την Ομοσπονδία Κοινωνικοπολιτιστικών Ενώσεων Γερμανίας και το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Η δράση του Svoura Project ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και διήρκεσε μέχρι τον Απρίλιο.
«Συνεργαστήκαμε με το 1ο Γυμνάσιο Αίγινας οι μαθητές του οποίου αποτέλεσαν και τη βασική ομάδα. Στα τρία πρώτα κλειστά εργαστήρια συμμετείχαν 18 παιδιά. Σε αυτά τα εργαστήρια προσπαθήσαμε να επαναπροσδιορίσουμε την λέξη σκουπίδι και να δούμε πώς μπορούμε να της αλλάξουμε μορφή και να την δούμε συλλογικά και δημιουργικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καφετσή.