μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν την βάλεις για πλύσιμο;
Σημαντικό είναι, επίσης, να κρεμάς σωστά τις πετσέτες σου:
Να τις απλώνεις καλά μέχρι να ανοίξουν εντελώς- και όχι απλώς να τις κρεμάς- ώστε να στεγνώνουν σωστά. «Πριν μπεις στο μπάνιο, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις αφήσει την πόρτα ανοιχτή ή να ανοίξεις το ανεμιστηράκι(αν έχεις), ενώ κάνεις μπάνιο, ώστε να μειώσεις την υγρασία στον αέρα», μας συμβουλεύει η Keri Petersen, M.D..
Μάθε πώς να έχεις καθαρά ρούχα (και την πετσέτα σου) χωρίς να θέτεις σε κίνδυνο την υγεία ή την ασφάλειά σου.
1. Εξαφάνισε τα μικρόβια
Για να τα καταπολεμήσεις με το πλύσιμο, το μυστικό είναι το ζεστό νερό.
«Η ελάχιστη θερμοκρασία που απαιτείται για να σκοτωθούν τα βλαβερά μικρόβια, όπως το E. coli, ο ανθεκτικός σταφυλόκοκκος και ο ιός της γρίπης, που διαφορετικά μπορεί να μεταδοθούν στο δέρμα σου, είναι οι 60 βαθμοί Κελσίου», επισημαίνει η Kelly Raynolds, Ph.D. βοηθός καθηγήτρια Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Τμήμα Mel and Enid Zuckerman του Πανεπιστημίου της Αριζόνας.
Σε όλα τα πλυντήρια η ρύθμιση του ζεστού νερού έχει αυτή τη θερμοκρασία. Στα λευκά να χρησιμοποιείς λευκαντικό με χλώριο όποτε είναι δυνατό: καταστρέφει το 99,9% των παθογόνων οργανισμών, συγκριτικά με το 92% ενός συνηθισμένου απορρυπαντικού.
Για οποιοδήποτε άλλο χρώμα, χρησιμοποίησε λευκαντικό ασφαλές για χρωματιστά: φτιάχνεται με υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο είναι λιγότερο δραστικό από το χλώριο, αλλά έχει, επίσης, αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Τέλος, για να σιγουρευτείς πως το νερό και οι καθαριστικοί παράγοντες εισχωρούν ισομερώς σε όλη την πλύση, όταν έχεις πολύ λερωμένα ρούχα, βάλε τους τοπικά σαπούνι για να μαλακώσει ο λεκές (ο οποίος δρα ως φράχτης ανάμεσα στο ύφασμα και στο απορρυπαντικό), πρόσθεσε το καθαριστικό στο πλυντήριο πριν γεμίσεις τον κάδο και απόφυγε να παραγεμίζεις τον τελευταίο έτσι ώστε να μουσκεύουν καλά όλα τα ρούχα μέσα του.
2. Στέγνωσε σωστά τα ρούχα σου
(Να πλένεις πάντα τα χέρια σου με σαπούνι μετά το χειρισμό της νωπής μπουγάδας για την περίπτωση που έχουν επιβιώσει κάποια επίμονα μικρόβια.) Όταν είναι εφικτό, χρησιμοποίησε το στεγνωτήριο, ειδικά αν δεν έχεις επιλέξει πλύση ή ξέβγαλμα με καυτό νερό.
«Η θερμότητα του στεγνωτηρίου απομακρύνει περίπου 100 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι το πιο κρύο νερό» τονίζει η Kelly Raynolds.
Αν οι ετικέτες αποκλείουν τη χρήση στεγνωτηρίου, κρέμασε τα ρούχα στον ήλιο – οι ακτίνες UV επίσης σκοτώνουν τα μικρόβια.
3. Πλύνε οικολογικά!
• Aντί για συμβατικό μαλακτικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να κολλάει στο ρούχο δημιουργώντας ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες, διάλυσε σε 1 λίτρο νερό 1 κ.σ. μαγειρική σόδα ή λευκό ξίδι και ξέβγαλε με αυτό τα ρούχα.
• Aν χρησιμοποιείς λευκαντικό, προτίμησε αυτά που βασίζονται σε οξυγονούχες ενώσεις (συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία). Θα τα προμηθευτείς από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
• Aέριζε τα ρούχα συχνά. Συνήθως, οι δυσάρεστες μυρωδιές από τσιγάρο κ.λπ. Απομακύνονται έτσι.