tromaktiko: Πάτρα: Διχάζει η δημόσια ανάρτηση του αδικήματος για όσους επιχειρηματίες δεν κόβουν αποδείξεις

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Πάτρα: Διχάζει η δημόσια ανάρτηση του αδικήματος για όσους επιχειρηματίες δεν κόβουν αποδείξεις



Κλίμα ανησυχίας επικρατεί στην αγορά της Πάτρας για το μπαράζ λουκέτων στις επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται για...
φορολογικές παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, όπως «εξομολογούνται» στην «Π» επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης - αναψυχής.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εξαπολύσει από τις αρχές του καλοκαιριού εκστρατεία για το συγκεκριμένο είδος παραβάσεων, με έμφαση τους τουριστικούς προορισμούς όπου η παραβατικότητα ξεπερνά το 50% των επιχειρήσεων.

Με στόχο να διασφαλιστούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί 140 λουκέτα πανελλαδικά, μερικά από τα οποία αφορούσαν και την αγορά της Πάτρας. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα λουκέτα που μπήκαν σε δύο επιχειρήσεις σε κεντρικούς πεζόδρομους για μη έκδοση αποδείξεων.

Ομως, μαζί με τα λουκέτα και τα πρόστιμα, στις επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν, αναρτώνται ευμεγέθη πανό στις εισόδους τους, στα οποία αναγράφεται ο λόγος της σφράγισης του καταστήματος «Αναστολή λειτουργίας λόγω φορολογικών παραβάσεων».

Αυτού του είδους η παραδειγματική τιμωρία, φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει τον κλάδο της εστίασης - αναψυχής, όπου και καταγράφονται οι περισσότερες φορολογικές παραβάσεις.

Επαγγελματίες του χώρου ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «Π» ότι πρόκειται για διασυρμό των επιχειρήσεων που υπέπεσαν σε αυτές τις φορολογικές παραβάσεις, με αποτέλεσμα να καταδικάζονται ακόμα και σε οριστικό κλείσιμο.

Μάλιστα, αντιτείνουν το επιχείρημα ότι αυτού του είδους η παραδειγματική τιμωρία, μπορεί να αντίκειται και στη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, ενώ είναι δυσανάλογα βαριά σε σχέση με το μέγεθος της παράβασης, γι΄αυτό και τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια κλιμακωτή τιμωρία ανάλογα με την περίπτωση.

Οπως ανέφερε στην «Π» επαγγελματίας του χώρου που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, πολλές επιχειρήσεις λόγω της βαριάς φορολογίας, εξωθούνται στην ουσία να φοροδιαφύγουν γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώσουν. Με ΦΠΑ 24%, φορολογία που ξεκινάει από το πρώτο ευρώ, προκαταβολή φόρου 100%, ΕΦΚΑ και δεκάδες ακόμα επιβαρύνσεις σε τέλη και άλλες υποχρεώσεις, πλήθος επιχειρήσεων βρίσκονται πλέον να σχοινοβατούν μεταξύ παρανομίας και οριστικού λουκέτου.

Βέβαια, υπάρχουν και οι εξόφθαλμες περιπτώσεις αχαλίνωτης φοροδιαφυγής, όπως επιχειρήσεις που πιάστηκαν να μην έχουν κόψει χιλιάδες αποδείξεις και άλλες που παρεμπόδισαν με τη βία τον φορολογικό έλεγχο, όπου τα μέτρα πρέπει να είναι τα πλέον σκληρά.


Πότε και για πόσο μπαίνουν τα "λουκέτα"

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ, 48ωρο λουκέτο μπαίνει στις επιχειρήσεις όπου διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση άνω των 10 αποδείξεων, ή αν η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Λουκέτο για 96 ώρες μπαίνει αν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί για δεύτερη (μετά δηλαδή την επιβολή λουκέτου 48 ωρών) στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 αποδείξεων ανεξαρτήτως αξίας.

Λουκέτο για 10 ημέρες μπαίνει κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 αποδείξεων, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται ο φορολογικός έλεγχος με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, μπαίνει λουκέτο για έναν μήνα στην επιχείρηση. Αν υπάρξει σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Επίσης, στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων αλλά μόνο χρηματικό πρόστιμο:

• Από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως δύο 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

• Από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!