Με μικρά κέρδη έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να καταφέρει να εκδηλώσει κάποιο...
momentum που να δείχνει τις προθέσεις της αγοράς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά καταφέρνοντας να υπερκεράσει το αρνητικό πρόσημο της πλειονότητας των τίτλων, ειδικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 827,65 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 823,57 μονάδων (-0,02%) και 829,56 μον. (+0,71%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,70 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 72,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 11,6 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,50%, στις 2.163,75 μονάδες, ενώ στο +2,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.118,53 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,14% στις 1.062,48 μονάδες.
Η στασιμότητα της αγοράς μεταξύ των 806 και 827 μονάδων συνεχίζεται (11 συνεδριάσεις συσσώρευσης), καθώς φαίνεται, με την αγορά όμως να δείχνει απροθυμία να κινηθεί αποφασιστικά είτε προς τη δοκιμασία των 830 μονάδων, είτε προς την αναδίπλωση σε χαμηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, ούτε και η ειδησεογραφία βοηθά στο να διαγνωστούν οι προοπτικές της αγοράς, ειδικά για το επόμενο τρίμηνο, εωσότου τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα μάλιστα με το Capital.gr, η επόμενη κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα, η οποία και θα διαμορφώσει το κλίμα στην αγορά, προκειμένου να ξεκινήσει η νέα (τρίτη) αξιολόγηση αλλά και να αποφανθούν αν είναι ομαλή ροή αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (για να έρθει η δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ) θα ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες κατά το τέλος Σεπτεμβρίου.
Επίσης, η ατζέντα του Ιουλίου σε ότι αφορά τα γεγονότα εσωτερικού ενδιαφέροντος είναι αραιογραμμένη με κυριότερες ημερομηνίες την 18η Ιουλίου όπου η Fitch θα εκδώσει την ετυμηγορία της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας ενώ στις 24 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το 66% της ΔΕΣΦΑ.
Επομένως είναι πολύ δύσκολο η αγορά να διαμορφώσει τη δυναμική της, την ώρα μάλιστα που ο γενικός δείκτης μετρά κέρδη της τάξεως του 28,02% στο α' 6μηνο του έτους, κάτι που έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια (από το 1999), με την αγορά να εκτονώνει την τόσο πιεσμένη εικόνα της. Αντίστοιχα ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 23,67% , ο τραπεζικός με 21,73% και ο FTSEΜ τερμάτισε το εξάμηνο με κέρδη 44,89%.
Στη σημερινή συνεδρίαση πάντως, υποστηρικτικά για το θετικό πρόσημο λειτούργησε το κλίμα που επικρατεί στα ομόλογα, με τα 2ετή να βλέπουν και σήμερα τις αποδόσεις του να υποχωρούν σημαντικά και να διαμορφώνονται στο 3,785% με πτώση 2,72% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιανουαρίου του 2010, λαμβάνοντας ώθηση και από γενικότερα βελτιωμένο κλίμα και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης των οποίων οι αποδόσεις υποχωρούν μετά από το ισχυρό sell-off της περασμένης εβδομάδας που πυροδότησαν οι δηλώσεις Draghi.
Ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος δεν έχει ακόμη αγγίξει τα 10ετή ομόλογα, που αποτελούν και το κλειδί για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το timing του come back της χώρας μας στις αγορές. Το κλίμα είναι πολύ συγκρατημένο στα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του 10ετούς να συνεχίζουν να διατηρούνται στο εύρος του 5,4% με 5,5% εδώ και αρκετές ημέρες, με όλους τους προαναφερόμενους καταλύτες να μην έχουν καταφέρει να δώσουν το έναυσμα για μία σημαντική αποκλιμάκωση.
Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Ελλάκτωρ κατάφερε σήμερα να ξεχωρίσει, καταγράφοντας κέρδη 8,97%, με την αγορά να επηρεάζεται θετικά από τις δηλώσεις του προέδρου Α. Καλλιτσάντση και του αντιπρόεδρου της Δ.Κούτρα, οι οποίοι σχολιάζοντας την πώληση του 10% της Ελλάκτωρ από την Alpha Bank, ανέφεραν ότι το γεγονός πως "έβαλαν λεφτά" για την απόκτησή του συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ομίλου.
Κέρδη που έφτασαν το 3,42% και πάνω από τα 3 ευρώ σημείωσε η Βιοχαλκο, με την Εθνική να ακολουθεί με άνοδο 3%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, ΔΕΗ και ΟΤΕ, η Alpha Bank και η Eurobank έκλεισαν στο +1,85% και 1,53% αντίστοιχα, ενώ στο +0,9% έκλεισαν οι Τιτάν και Eurobank.
Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια υποχώρησαν κατά 2,77%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύτηκαν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Folli Follie, ΜΕΤΚΑ, ΕΕΕ, Grivalia και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΟΛΠ, Aegean, Λάμδα, ΕΧΑΕ και Φουρλής.
Στον Mid Cap, η Αττικής έκλεισε με απώλειες 2,5%, ενώ στον αντίποδα διψήφια ήταν τα ποσοστά ανόδου σε Unibios (+28,71%), Αβαξ (+20,96%) και Profile (+13,16%). Η MIG συνέχισε την ανάκαμψη της, καταγράφοντας σήμερα κέρδη 1,33%.
Πηγή