tromaktiko: Ποιες μετοχές ηγούνται της ανόδου στο Χρηματιστήριο

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Ποιες μετοχές ηγούνται της ανόδου στο Χρηματιστήριο



Με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία του στο δεύτερο μισό της χρονιάς, το ερώτημα που θέτουν αναλυτές και ...
επενδυτές είναι κατά πόσον μπορεί να συνεχιστεί το θετικό momentum στην αγορά που έχει οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στο +28% από την αρχή του έτους και αρκετές μετοχές να φθάνουν κοντά στο να διπλασιάσουν την τιμή τους.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει δημιουργήσει προσδοκίες για για επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στο υπόλοιπο του 2017. Τα τμήματα ανάλυσης των χρηματιστηριακών εταιρειών, μεταξύ των οποίων της NBG Sec., έχουν αναφέρει πως η βραδύτερη, από την αρχικά αναμενόμενη, βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας παρέτεινε την επενδυτική αδυναμία το 2016, ωστόσο, μέρος του χαμένου εδάφους αναμένεται να καλυφθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και μετά. Παράλληλα, η αποκλιμάκωση των ασφαλίστρων κινδύνου της χώρας έχει αρχίσει να αντανακλάται στις χρηματοοικονομικές αποτιμήσεις και τα επιτόκια των ελληνικών χρηματοοικονομικών τίτλων, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στην πορεία των ελληνικών ομολόγων.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η ανάκαμψη μπορεί να είναι σταδιακή, παραμένει όμως υπαρκτή και ουσιώδης. Η αγορά έχει επιστρέψει στα προ capital controls επίπεδα και έχει κινηθεί υψηλότερα, με  πρώτο στόχο μια πιθανή προσέγγιση των 850 μονάδων (σημαντικό επίπεδο αντίστασης).

Ο Ιούνιος ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας και και συνολικά το πρώτο εξάμηνο ήταν το καλύτερο των τελευταίων, πολλών, ετών για το Χ.Α. Πλέον, όμως, στην αγορά αναζητούν τον επόμενο καταλύτη που μπορεί να ενεργοποιήσει μια νέα ανοδική κίνηση. Επί του παρόντος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πολλές μετοχές του 25άρη έχουν πλησιάσει σε επίπεδα που δύσκολα θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν περαιτέρω σημαντική άνοδο.

Η μετοχή της Viohalco είναι για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ο τίτλος με τη μεγαλύτερη άνοδο (133%), ενώ και τον Ιούνιο κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (46%). Το εκτεταμένο restructuring που έχει πραγματοποιήσει ο Όμιλος σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του είναι εμφανές ότι έχει αρχίσει να αποδίδει, κάτι που αποτυπώνεται και στο ταμπλό.

Η διοίκηση έχει αναφέρει πως μετά την ολοκλήρωση ενός εκταταμένου και σημαντικού επενδυτικόυ κύκλου σε πολλές θυγατρικές, στόχος πλέον είναι η απόδοση των επενδύσεων και η βελτίωση στα κόστη χρηματοδότησης. Η μετοχή της θυγατρικής Cenergy, του ενεργειακού βραχίονα του ομίλου (αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης των Σωλ. Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια) κινείται διαρκώς προς υψηλότερα επίπεδα και ήδη καταγράφει άνοδο 80% από την αρχή του έτους.

Τα ρεκόρ παραγωγής και κερδοφορίας που πέτυχε την περυσινή χρονιά ο όμιλος ΕΛΠΕ και οι εκτιμήσεις της διοίκησης για περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών και το 2017 οδηγούν την άνοδο της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό (+87% από την αρχή του χρόνου).

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μια θετική χρονιά, η διοίκηση έχει αναφέρει πως σχεδιάζει να αναπροσαρμόσει επί τα βελτίω τη μερισματική της πολιτική. Τα Ελληνικά Πετρέλαια εμφανίζονται να προχωρούν στην έκδοση εταιρικό ομολόγου ύψους 200 εκατ.ευρώ αξιοποιώντας την νέα αγορά του Χ.Α.

Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ σε υποδομές και ΑΠΕ, ύψους 300 εκατ. ευρώ μόνο για το 2017, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, καθώς και οι στρατηγικές κινήσεις της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχουν κινητοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η μετοχή του ομίλου έχει ενισχυθεί κατά 78% από την αρχή του χρόνου, ενώ τον περασμένο μήνα η άνοδος έφθασε στο 14,7%.

Αξιοσημείωτα κέρδη έχουν καταγράψει και οι τραπεζικοί τίτλοι. H Eurobank βρίσκεται στο +52% από την αρχή του χρόνου, η Alpha στο +14%, η Εθνική στο +34% και η Πειραιώς στο +3%. Σαφέστατα η κίνηση των τραπεζικών τίτλων μπορεί να ενισχύσει ψυχολογικά μια ανοδική κίνηση στο ταμπλό, όμως η αγορά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς σε επίπεδο βαρύτητας.

Οι τραπεζικοί όμιλοι βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο, έχοντας σε εξέλιξη την απομόχλευση των ισολογισμών τους μέσω πώλησης non core assets, πλην "στοίχημα” αποτελεί η ευρύτερη διαχείριση των NPE's.

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για τις μετοχές των εταιρειών με δραστηριότητα στο real estate. Μόνο τον τελευταίο μήνα η μετοχή της Lamda Development ενισχύθηκε κατά 33%, στον απόηχο των συμφωνιών με τη Varde για τη Lamda Malls. Αλλά και η Grivalia, έπειτα από σημαντικό χρονικό διάστημα κατοχυρώνει επίπεδα πάνω από τα  9 ευρώ (υψηλό 9,78 ευρώ).

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η εικόνα διαφοροποιείται ελαφρά, με μετοχές που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικό rebound (Υγεία +116% από την αρχή του έτους, Δρομέας +80%, Cenergy +80%, Profile +73%) και άλλες που επιχειρούν να κινηθούν υψηλότερα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!