tromaktiko: Και αεροπλάνα με θέσεις ορθίων;

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Και αεροπλάνα με θέσεις ορθίων;



Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν υπάρχει δίλημμα «καθήμενοι ή όρθιοι». Εάν κάποιος βρει θέση θα κάτσει, δεν αποκλείεται δε να θυμίσει παίκτη…
ράγκμπι σπρώχνοντας για μια θέση στον ήλιο (ή χωρίς ήλιο). Ωστόσο, μια αεροπορική εταιρεία επιδιώκει να μας απαλλάξει από τέτοια ψευτοδιλήμματα.

Ο λόγος για την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους VivaColombia που σκέπτεται να αφαιρέσει όλες… τις συμβατικές θέσεις από τα αεροπλάνα της και να επιβάλλει τους επιβάτες να ταξιδεύουν όρθιοι σε «κάθετες θέσεις»!

Η κολομβιανή εταιρεία ελπίζει ότι η απόφασή της αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των ναύλων επιτρέποντάς της να αυξήσει την χωρητικότητα των επιβατών σε κάθε πτήση, με αεροπορικά ταξίδια προς όφελος της εργατικής τάξης και γενικότερα των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Ο αερομεταφορέας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα προσθέσει 50 νέα αεροσκάφη Airbus 320 στο στόλο του για να αξιοποιήσει την αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά της Κολομβίας. Τα νέα αεροπλάνα θα έχουν περισσότερες θέσεις και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Η Ryanair είχε επίσης εξετάσει τη λύση των «κάθετων θέσεων» για το στόλο της το 2010. Την εποχή εκείνη ο επικεφαλής του ιρλανδικού αερομεταφορέα Μάικλ Ο Λίρι περιέγραφε τα καθίσματα ως «σκαμπό για μπαρ με ζώνες ασφαλείας» ενώ εξέφραζε αμφιβολίες για το αν οι ζώνες ασφαλείας είναι καν απαραίτητες.

«Ένα αεροπλάνο είναι απλώς ένα λεωφορείο με φτερά… Αν υπήρχε ποτέ σύγκρουση με ένα άλλος αεροσκάφος, Θεός φυλάξοι, μια ζώνη ασφαλείας δεν θα σας σώσει. Δεν χρειάζεστε ζώνη ασφαλείας στον υπόγειο του Λονδίνου. Δεν χρειάζεστε ζώνη ασφαλείας σε τρένα τα οποία ταξιδεύουν με 120 μίλια την ώρα» είχε δηλώσει δε.

Ωστόσο, οι αρχές πολιτικής αεροπορίας διαφωνούν με τέτοιες απόψεις, και οι «κάθετες θέσεις» δεν έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές σε καμία χώρα μέχρι στιγμής. Εξαίρεση δεν αποτελεί η Κολομβία, με τον διευθυντή της Πολιτικής Αεροπορίας της λατινοαμερικανικής χώρας Αλφρέντο Μποκανέγκρα να δηλώνει ότι «οι άνθρωποι πρέπει να ταξιδεύουν σαν ανθρώπινα όντα».

«Όποιος έχει ταξιδέψει με τα ΜΜΜ γνωρίζει ότι το να στεκόμαστε όρθιοι δεν είναι και ό,τι καλύτερο» πρόσθεσε, προσγειώνοντας τις προσδοκίες της VivaColombia.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!