tromaktiko: Η έξοδος από το τέλμα του ελληνικού σιδηροδρόμου

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Η έξοδος από το τέλμα του ελληνικού σιδηροδρόμου



Forum: «Επενδύοντας στις σιδηροδρομικές μεταφορές»...

Περισσότεροι 700 επισκέπτες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον το πρώτο Forum για την ανάπτυξη των Σιδηροδρομικών Μεταφορών στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 28  και 29 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του ομίλου ΟΣΕ και με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος βγαίνει από μια περίοδο απαξίωσης πολλών ετών μετά την απόφαση-σταθμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαγραφή του χρέους για τις κρατικές ενισχύσεις σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέφερε ο  κ. Θάνος Βούρδας, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κατά τη διάρκεια σχετικών ερωτήσεων που έγιναν κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου «Επενδύοντας στις Σιδηροδρομικές Μεταφορές».

Όπως πρόσθεσε ,«με αυτό τον τρόπο αφαιρέθηκε ένα χρέος της τάξης των 16 δισ. το οποίο ήταν δυσανάλογο, τόσο για το σιδηρόδρομο, όσο και για τους Έλληνες πολίτες». Εξάλλου κατά τη διάρκεια σχετικών ερωτήσεων, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση και ενίσχυση του σιδηροδρόμου είναι το «ξεβόλεμα από το τέλμα».


Η ώρα της εξωστρέφειας για τον «Ελληνικό Σιδηρόδρομο»

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΣΕ ΑΕ κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες του ΟΣΕ για την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς επισημαίνοντας το νέο και πιο ανοικτό πνεύμα που θα πρέπει στο εξής χαρακτηρίζει την δραστηριοποίηση της. Οι κοσμογονικές εξελίξεις στους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους και  η  άμεση ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου κυριάρχησαν στην εισαγωγική ενότητα.

 Ο κ.  Γιώργος Αποστολόπουλος, επισήμανε ότι για πολλά χρόνια ο σιδηρόδρομος στην  Ελλάδα παρέμεινε υποβαθμισμένος τονίζεται  χαρακτηριστικά ότι τώρα ανοίγεται «πεδίον δόξης λαμπρό για τον σιδηρόδρομο, το οποίο οφείλουμε και δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον».
Σύνδεση σιδηροδρόμου με ΒΙ.ΠΕ

Ο Γενικός Διευθυντής Δικτύου του ΟΣΕ κ. Γρηγόρης Σαμπατακάκης, παρουσίασε συνοπτικά τη σημερινή εικόνα του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου τονίζοντας ότι οι εμπορευματικές μεταφορές υστερούν σε σχέση με τις επιβατικές. Αναφέρθηκε στην εξελισσόμενη σήμερα σύνδεση του σιδηροδρόμου με τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, με τα λιμάνια τα εμπορευματικά κέντρα και με διασυνοριακούς κόμβους  και  επισήμανε ότι η «καρδιά» του σιδηροδρομικού συστήματος της χώρας είναι το ΣΚΑ (Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών). Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η απαρχή για τις εμπορευματικές μεταφορές της χώρας έγινε με την επιλογή από τον  ΟΣΕ της κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου Θριασίου και τη σύνδεση αυτού μέσω της γραμμής Ικονίου με το Πέραμα , μια επένδυση ύψους 300 εκ. ευρώ περίπου.

Σιδηροδρομικές μεταφορές, εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ

Εμφάνιση Κ. Πετράκης 2.pngΟ Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΕ ΑΕ, κ. Κώστας Πετράκης εστίασε  σε τρόπους με τους οποίους ο ελληνικός σιδηρόδρομος, ο οποίος είναι ένας μεγάλος καταναλωτής ενέργειας, μπορεί να επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση, αξιοποιώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε το παράδειγμα της Ελβετίας, όπου με πέντε υδροηλεκτρικά έργα καλύπτεται ενεργειακά όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Ο κ. Πετράκης  τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις,  έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις σιδηροδρομικές μεταφορές δηλώνοντας ότι ο ΟΣΕ κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αναλυτική εξάλλου παρουσίαση σχετικών στοιχείων, ανέφερε ότι η ηλεκτροκίνηση στις χώρες της ΕΕ διπλασιάστηκε από το 1975 και έφτασε στο σημείο το 2012 να ανέρχεται στο 60% του συνολικού δικτύου της ΕΕ. Επίσης ο κύριος Πετράκης ανακοίνωσε  την έναρξη διαβουλεύσεων με τη ΔΕΗ με στόχο την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας έλξης η οποία εκτός των άλλων θα έχει ως αποτέλεσμα  χαμηλότερα σχετικά τιμολόγια για τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις.

 Οι ομιλητές

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές του Forum ήταν επίσης  ο κ. Γεώργιος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, η κα Φρόσω Σταυράκη πρόεδρος Δ.Σ των EΛ.ΤΑ,  ο κ. Γιώργος Λογοθέτης, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας, εκπρόσωπος  Ταμείου Συνδέοντας την Ευρώπη - CEF ,ο ο κ. Αθανάσιος Σχίζας, Διευθύνων Σύμβουλος  ΓΑΙΑΟΣΕ, ο κ. Δημήτριος Μακρής, Δ/νων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης - ΟΛΘ Α.Ε., ο κ. Νίκος Κοντοές, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Πατρών- Ο.Λ.Π.Α, η κ. Ιωάννα Tσιαπαρίκου, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων - ΡΑΣ, ο κ. Ζακ Κισέογλου, Διευθύνων Σύμβουλος Goldair  Gargo, ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος ΕΕΣΣΤΥ- Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε., ο κ. Χρήστος  Πυργίδης, καθηγητής ΑΠΘ, ο κ. Χρήστος Διονέλης, Αντιπρόεδρος    ΕΡΓΟΣΕ, ο κ. Tάκης Θεοφανόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Εurocert, ο κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος,  Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΕΣΣΤΥ- Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε.,  ο κ. Carlo Borghini, Διευθύνων  Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας  Shift2Rail , ο κ. Πάρις Μπίλλιας, Πρόεδρος ΤΕΕ  Κεντρικής Μακεδονίας  -ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο κ. Aνδρέας  Γερακάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών Ελλάδος - ΣΑΤΕ, ο κ. Δημήτρης Κατσώχης, Αντιπρόεδρος  Συλλόγου  Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο κ. Νικόλαος Ροδόπουλος, Πρόεδρος  ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Logistics -ΕΕL, ο κ. Τάσος  Λαμπρόπουλος, Στέλεχος της Διεύθυνσης  Κυκλοφορίας ΟΣΕ, ο κ.  Κώστας Λυμπέρης, τ. καθηγητής ΕΜΠ, εκπρόσωπος του Τμήματος  Ασφάλειας Σιδηροδρόμων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκπρόσωπος της  Γενικής  Γραμματείας  Πολιτικής Προστασίας, ο κ.  Χρήστος Σερετίδης, Χημ.Μηχ. - M.Sc. - iMBA., Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!