ηγεσία του κόμματος. Το Πολιτικό Γραφείο την Παρασκευή και η Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο καλούνται να λύσουν τον γρίφο για τον υποψήφιο του κόμματος της Αριστεράς και συνάμα να στείλουν μήνυμα νίκης ενόψει της δύσκολης μάχης που καλούνται να δώσουν.
Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και όπως φαίνεται είναι πολύ δύσκολα. Παρόλα αυτά, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και η ιδέα εξεύρεσης ενός Κύπριου Μακρόν φαίνεται να ιντρικάρει τα στελέχη της Αριστεράς και όχι μόνο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κυκλοφόρησε χθες και το όνομα του τέως προέδρου της ΝΕΔΗΚ, Γιάννη Παναγιώτου, που φαίνεται να χωρά στο κοστούμι που κάποιοι στο ΑΚΕΛ ετοιμάζουν για τον Κύπριο... Μακρόν. Ωστόσο, στα ψηλά δώματα του ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο όνομα δεν παίζει. Δεν αποκλείεται, όμως, να τεθεί κατά τη διαδικασία στα συλλογικά όργανα, αφού επίσημα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Επίσημη κρούση προς τον Γ.Παναγιώτου δεν έχει γίνει, αν και φαίνεται να υπήρξε προσέγγιση χωρίς να ανοίξει ο ίδιος τα χαρτιά του.
Το όνομα του τέως στελέχους της ΝΕΔΗΚ πλασαρίστηκε από τους διάφορους πολιτικούς προξενητάδες που ευδοκιμούν γύρω από την Εζεκία Παπαϊωάννου για όσο χρόνο το κεφάλαιο του υποψηφίου παραμένει ανοικτό.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το συγκεκριμένο όνομα να συζητηθεί στα κομματικά όργανα εάν κάποιο στέλεχος το θέσει επίσημα. Ο Γιάννης Παναγιώτου είναι 36 χρονών με σπουδές στη Φιλοσοφία και στην Ψυχολογία, σε Αθήνα και Λονδίνο.
Τα περιθώρια στενεύουν για το ΑΚΕΛ, καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, έθεσε εαυτόν εκτός κάδρου συζητήσεων στο κόμμα της Αριστεράς.
Οι πληροφορίες φέρουν τον πρώην υπουργό να έχει μιλήσει με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, εξού και η δήλωση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη τον ικανοποιεί. Ο Μάκης Κεραυνός στη γραπτή δήλωσή του φρόντισε να υποδείξει με νόημα ότι είναι στέλεχος του ΔΗΚΟ και ότι το κόμμα του έχει υποψήφιο και είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Στη δήλωσή του ο Μάκης Κεραυνός διέψευσε ότι υπήρξε πρόταση από οποιοδήποτε κόμμα προς το πρόσωπό του. «Επειδή τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες γίνεται αναφορά στο όνομά μου από τα ΜΜΕ ως πιθανού υποψηφίου για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, δηλώνω ότι δεν έχω πάρει τέτοια απόφαση παρά τις προτροπές και ενθαρρύνσεις από πολλούς φίλους, τους οποίους ευχαριστώ για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
«Σχετικά με τις αναφορές για πιθανή στήριξή μου από κόμματα, διαβεβαιώνω ότι δεν είχα καμιά πρόταση υποψηφιότητας από κόμμα».
Πέραν, όμως, από τα διάφορα σενάρια, οι επιλογές που έχουν αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι η ηγεσία αλλά και τα μέλη του κόμματος δεν είναι άλλες από αυτές που υπήρχαν ήδη στη λίστα του κόμματος στην πρώτη φάση, πριν την προεπιλογή Μάικ Σπανού.
Στη λίστα αυτή είναι ουσιαστικά μόνο ο Σταύρος Μαλάς και ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος στις δημόσιες παρεμβάσεις του αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος, αν και παρασκηνιακά το αποκλείει. Δεν απέκλεισε να συζητηθεί το όνομά του στη συνέντευξή του στον «Φ» της Κυριακής και στις τηλεοπτικές του δηλώσεις την Τετάρτη στο ΡΙΚ. Το δήλωσε και σε συνέντευξή του στο TVONE όπου επίσης παραδέχθηκε ότι ψηλά στη λίστα είναι και το όνομα του Σταύρου Μαλά.
Αυτό το οποίο, όμως, διαφαίνεται μέσα από τα ίδια τα στελέχη του ΑΚΕΛ είναι ότι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ενόψει των συνεδριάσεων των δύο κομματικών οργάνων την Παρασκευή και το Σάββατο.
Αρχικά την Παρασκευή το απόγευμα το Πολιτικό Γραφείο θα κάνει μια πρώτη ανασκόπηση των δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και των επαφών που έγιναν το τελευταίο διάστημα.
Ακολούθως θεωρείται δεδομένο ότι θα κατατεθεί εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σάββατο το πρωί όπου θα γίνει και η μεγάλη συζήτηση.
Πέραν των ονομάτων, θα συζητηθεί και η ίδια η διαδικασία. Θα τεθεί θέμα για το κατά πόσο θα γίνει συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης ή αν τελικά θα οδηγηθούν κατευθείαν σε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο.
Το σενάριο παράκαμψης της βάσης υποστηρίζεται από κάποιους για εξοικονόμηση χρόνου. Ωστόσο, από την άλλη, εκφράζεται έντονα η άποψη από στελέχη του κόμματος ότι αν δεν γίνει συζήτηση με τη βάση θα προκληθούν αντιδράσεις και θα δημιουργήσουν έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την καυτή πατάτα που λέγεται υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές και η οποία βρίσκεται σε αυτή τη φάση στα χέρια της μικρής ηγετικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς.
Προχωρεί μέχρι τέλους ο Λιλλήκας
Η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα θα παραμείνει μέχρι το τέλος, αναφέρουν πληροφορίες από το επιτελείο του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, διαψεύδοντας αναφορές σε δημοσίευμα ότι κάνει δεύτερες σκέψεις, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με το ΑΚΕΛ.
Όπως ανέφεραν, έγινε μια πρώτη επαφή πριν το Κραν Μοντάνα στη συνάντηση που είχαν όπου έγινε αναφορά στην ταύτιση σε θέματα οικονομίας, ωστόσο οι διαφορές στο Κυπριακό παραμένουν.
Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που δύσκολα μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε ένα πλαίσιο αρχών, δύσκολα μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευθετηθεί άλλη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ δεν βλέπουν ιδιαιτέρα ζεστά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιώργο Λιλλήκα.
Πηγή