tromaktiko: H ανατομία της μαρωνιτικής κοινότητας στην Κύπρο

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

H ανατομία της μαρωνιτικής κοινότητας στην Κύπρο



Οι Μαρωνίτες αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στην Κύπρο μετά τους ορθόδοξους και τους μουσουλμάνους. Με την ...
ανεξαρτησία του 1960 και βάσει του άρθρου 9 περί θρησκευτικών ομάδων του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούν να εκλέγουν έναν εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το 80% των Μαρωνιτών προσφυγοποιήθηκε, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα 3 μαρωνίτικα χωριά, τον Κορμακίτη, την Καρπάσια και τον Ασώματο. Το 1975 υπήρχαν 979 εγκλωβισμένοι Μαρωνίτες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα maronitesofcyprus, σήμερα, στον Κορμακίτη υπάρχουν 120 ηλικιωμένοι εγκλωβισμένοι, στην Καρπάσια 11 εγκλωβισμένοι και στον Ασώματο μόνο 1 γριά. Το Μαρωνίτικο χωριό Αγία Μαρίνα αποτελεί επίσης στρατιωτική βάση, ενώ μετά από εντατικά διαβήματα της κοινότητας προς τον ΟΗΕ, κατέστη δυνατή η μετάβαση των κατοίκων στο χωριό στις 17 Ιουλίου 2010, στις 17 Ιουλίου 2011, στις 17 Ιουλίου 2012, στις 11 Φεβρουαρίου 2012 και στις 17 Ιουλίου 2013, για να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

Η Μαρωνιτική κοινότητα αριθμεί σήμερα γύρω στους 6.000 Μαρωνίτες, εκ των οποίων το 75% ζει στην Ανθούπολη, τον Άγιο Δομέτιο και τη Λευκωσία, 15% στη Λεμεσό, 5% στη Λάρνακα και οι υπόλοιποι στο Μαρκί, τον Κοτσιάτη και την Πάφο.

Ως θρησκευτική ομάδα ανήκουν στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας το οποίο εδρεύει στην Αντιόχεια και έλαβαν το όνομά τους από τον Άγιο Μάρωνα. Έχουν Μαρωνίτη αρχιεπίσκοπο, ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Μαρωνιτικής Εκκλησίας στον Λίβανο και επικυρώνεται από την Αυτού Αγιότητα του Πάπα.

Ο Κορμακίτης

Ο Κορμακίτης βρίσκεται 29 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Κερύνειας και 16 χιλιόμετρα βόρεια της Μόρφου, σε υψόμετρο 190 μέτρων. Μέχρι τον Ιούλη του 1974 ήταν το μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας Κερύνειας με 1800 κατοίκους. Σήμερα κατοικείται από 120 Κύπριους Μαρωνίτες εγκλωβισμένους.


Ασώματος

Ο Ασώματος βρίσκεται στην επαρχία Κερύνειας και γειτονεύει με τα χωριά Μύρτου, Καρπάσια και Καμπυλή. Είναι το δεύτερο σε πληθυσμό μεγαλύτερο χωριό των Μαρωνιτών. Πριν τα συμβάντα του 1974, οι κάτοικοί του ανέρχονταν στους 527, ενώ σήμερα στον Ασώματο ζει μόνο μία ογδονταπεντάχρονη ηλικιωμένη, αφού οι περιορισμοί που επέβαλλε η τουρκική διοίκηση στους κατοίκους, τους εξανάγκασαν να καταφύγουν στις ελεύθερες περιοχές.



Η Καρπάσια

Η Καρπάσια βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κερύνειας. Περιτριγυρίζεται ανατολικά από το χωριό Ασώματος, βόρεια από το χωριό Μύρτου, δυτικά από το χωριό Διόριος και νότια από το χωριό Καπούτι. Το χωριό πήρε το όνομά του από την αραβοτουρκική λέξη Κούρπ-Ασια, που σημαίνει κοντά στην Ασία. Σήμερα κατοικούν στην Καρπάσια 15 περίπου εγκλωβισμένοι, αφού οι υπόλοιποι έχουν προσφυγοποιηθεί.



Η Αγία Μαρίνα

Η Αγία Μαρίνα είναι το μόνο μαρωνίτικο χωριό το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας και συγκεκριμένα 24 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας. Πριν την τουρκική εισβολή του 1974, η Αγία Μαρίνα αριθμούσε επτακόσιους περίπου κατοίκους. Σήμερα, ο πληθυσμός της ανέρχεται στα χίλια άτομα, τα οποία είναι διασκορπισμένα σ’ ολόκληρη την Κύπρο. Στο χωριό δεν κατοικεί κανένας Μαρωνίτης από το 1974. Είναι πλέον στρατιωτική βάση και παρά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και την ελεύθερη διακίνηση, δεν επιτρέπεται σε κανένα να το επισκεφτεί. Στην Αγία Μαρίνα, εκτός από Μαρωνίτες, κατοικούσαν και μερικοί Τουρκοκύπριοι, πολλοί από τους οποίους ήταν Μαρωνίτες που ασπάστηκαν τον Μωαμεθανισμό σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν τη ζωή αλλά και τις περιουσίες τους την περίοδο των διωγμών. Αποτέλεσμα του πιο πάνω, ήταν οι μικτοί γάμοι.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!