tromaktiko: Η έκθεση Nameless, της πλατφόρμας TILT, παρουσιάζεται στο Λουτράκι

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Η έκθεση Nameless, της πλατφόρμας TILT, παρουσιάζεται στο Λουτράκι



Η έκθεση Nameless είναι η πρώτη της νεοσύστατης πλατφόρμας TILT. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει έργα σύγχρονων...
Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών,  με αφορμή τις προκλήσεις και τις εμπειρίες της εποχής μας.

Η πλατφόρμα TILT δημιουργεί και παρουσιάζει καλλιτεχνικά έργα, διερευνά και παρεμβαίνει στο δημόσιο χώρο και στο διαδίκτυο. Μορφικά είναι μια πλατφόρμα με κύριο στόχο την εξερεύνηση, τη διάκριση και την ανάδειξη των νέων διαδικασιών και φαινομένων, που έχουν αρχίσει να κυριαρχούν στις ζωές μας.

Κύριος στόχος είναι, μέσω της τέχνης και της τεχνολογίας, να δημιουργηθούν εννοιολογικά εργαλεία ή έστω το περιβάλλον και οι συνθήκες, μέσα στις οποίες αυτά μπορούν να γεννηθούν ή να μεταδοθούν. Το TILT είναι, μεταξύ άλλων, ένας πομπός ερωτημάτων, ένας ανοιχτός χώρος έρευνας και συζήτησης, ένα εργαστήριο επιβίωσης.

Μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση Nameless (4 – 20 Αυγούστου 2017, Λουτράκι) γίνεται μια εκτενής αναφορά σε καταστάσεις και εμπειρίες του (ευ)μεταβολισμού, σε θέματα που αφορούν τις απότομες αλλαγές στη σύγχρονη κοινωνία και τις ανεξερεύνητες αντιδράσεις της ύπαρξης απέναντι σε αυτές.

Η ονοματοθεσία είναι μια ακόμα από τις πράξεις- συνήθειες που συνθέτουν επίσης το αντικείμενο της έκθεσης. Πρόκειται για πράξη που συνίσταται πρωτίστως στην ικανότητα μας να ονοματίζουμε φαινόμενα με την κυριολεκτική τους έννοια, διαμορφώνοντας έτσι τις ιδιότητες που αυτά έχουν ή εμείς τους αποδίδουμε. Η πράξη αυτή συνιστά πράγματι δύναμη διότι: δημιουργούμε έναν τρόπο για να επικοινωνούμε καλύτερα μεταξύ μας, και παράλληλα οργανώνουμε συμβολικά συστήματα, τα οποία διαμορφώνουν την αντίληψη μας για τον κόσμο γύρω μας και από τα οποία εξαρτάται η ζωή μας.

Είκοσι τρεις καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θέτουν ερωτήματα και προτείνουν τις δικές τους αφηγήσεις μέσα από ηχητικά έργα, βίντεο, εγκαταστάσεις και performance.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μπάμπης Βενετόπουλος, Λίνα Θεοδώρου, Έυα Παπαμαργαρίτη, Νεκτάριος Παππάς, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Τζάνις Ραφαηλίδου, Medea Electronique, Tony Maslic, Γιάννης Ισιδώρου, Καλλιόπη Λεμού, Mika Rottenberg, Στέλιος Ντεξής & Μυρτώ Βουνάτσου, Νίκος Αρβανίτης, Άλεξ Παπαϊωάννου, Δανάη Σίμου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης φιλοξενούνται δύο ακόμα καλλιτεχνικοί φορείς: το φεστιβάλ Μηδέν που εκπροσωπείται από την επιμελήτρια Γιούλα Παπαδοπούλου και τους καλλιτέχνες IP Yuk–Yiu, Ullrich Klose, Jeroen Cluckers, Sandrine Deumier & Philippe Lamy, και το Μουσείο της Λήθης (Σουηδία) που εκπροσωπείται από τους: Konstantin Economou και Κλίτσα Αντωνίου.

* Το έργο της Mika Rottenberg, που παρουσιάζεται στην έκθεση, είναι ευγενική παραχώρηση του κου Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου, από τη συλλογή του PCAI.

Επιμελητές της πλατφόρμας TILT και της έκθεσης Nameless είναι οι:

Τάκης Ζερδεβάς, Μάκης Φάρος, Κατερίνα Γκουτζιούλη.

Η ομάδα του TILT πλατφόρμας αποτελείται από τους: Ζωή Πυρίνη, Τάκη Ζερδεβά, Μάκη Φάρο, Κατερίνα Γκουτζιούλη.

Παράλληλες Δράσεις Εγκαινίων:

21.00 | Γιούλα Χατζηγεωργίου: Happy Birthday, δράση

21.30 | Λίνα Θεοδώρου: Το Ενεχυροδανειστήριο: ένα οικονομικό επιτραπέζιο παιχνίδι εμπνευσμένο από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα

Ψηφιακή Πλατφόρμα Vibration code

Η πλατφόρμα Vcode παρασιτεί και εξαπλώνεται στο δημόσιο χώρο. Μια πραγματική αλλά και εννοιολογική σύνδεση του πραγματικού χώρου με το διαδίκτυο. Με τη χρήση διάφορων τεχνολογιών διασύνδεσης, σε πολλά σημεία της πόλης του Λουτρακίου, θα παρουσιάζονται μέσα στην οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ (μέσω μιας εφαρμογής) εικόνες, βίντεο, μουσικές που έχουν άμεση αναφορά με τον εκάστοτε χώρο.

Μια σταγόνα ανοικειότητας στην καθημερινότητα της πόλης. Το πρώτο “πειραματικό” Vcode πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των σπουδαστών της σχολής Focus: Ειρήνη Αγγελίδη, Λέα Αμπατζόγλου, Στέλλα Αναστασοπούλου, Πάνος Μαζαράκης, ‘Ευα Μπεσλεμέ, Νάντια Παναγοπούλου, Ρίτα Τσέλα, Φίλιππος Φερεντίνος, και φίλων καλλιτεχνών: μουσικό group Sister, Γιούλα Παπαδοπούλου, Μ.Φ., Γιασεμή Ράπτη κ.ά.

Εγκαίνια: 4 Αυγούστου 2017 στις 20.00

Διάρκεια: 4 – 20 Αυγούστου 2017

Ώρες Λειτουργίας: Δευτ. – Κυρ. 19.30 – 24.00

Χώρος: Κτίριο Beau Rivage, Ακτή Λουτρακίου

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!