tromaktiko: Κύπρος: Αντί στην Άμυνα, €3,5 δισ. σε μισθούς και επιδόματα

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Κύπρος: Αντί στην Άμυνα, €3,5 δισ. σε μισθούς και επιδόματα



Το κεφάλαιο της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας άνοιξε χθες η...
«Σημερινή» της Κυριακής, αποκαλύπτοντας στοιχεία και ντοκουμέντα, που καταμαρτυρούν ότι σχεδόν οι μισές συνεισφορές του λαού για την ενίσχυση της Άμυνας της Κύπρου κατέληγαν και καταλήγουν στην κάλυψη της δεξαμενής των τακτικών δαπανών του κράτους.

Έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου, το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει η «Σ», αποκαλύπτει ότι, από το 1984, όταν και άρχισε να καταβάλλεται η έκτακτη συνεισφορά για την άμυνα, μέχρι και το 2016, είχαν εισπραχθεί ποσά της τάξης των €8 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα €4,5 δισεκατομμύρια κατέληξαν στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή μισθών δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικών επιδομάτων, επιδοτήσεων και αγορές αναλωσίμων.

Ανασκοπώντας τα στοιχεία διαπιστώνεται ότι, από το 2004 κι εντεύθεν, οι αμυντικές δαπάνες συρρικνώνονταν προοδευτικά. Πέρσι, ανήλθαν στο καταθλιπτικό ποσό των €46 εκ., αν και εντός του 2016 είχαν εισπραχθεί για τον σκοπό αυτό €306,7 εκ.

Κατά καιρούς, πολιτειακοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, ομολόγησαν ότι τα ποσά που εισπράττονται για την Άμυνα δεν χρησιμοποιούνται για τον σκοπό για τον οποίο είναι ταγμένα. Το προκλητικό, όμως, είναι πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν τουλάχιστον να διοχετευθούν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και, αν μη τι άλλο, η χώρα να είναι θωρακισμένη οικονομικά.

Αίσθηση προκαλούν, ωστόσο, πληροφορίες της «Σ», σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της αγοράς μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων χαμηλού κόστους, τη στιγμή που οι συνεισφορές του λαού θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αγορές νέων. Το τραγελαφικό στο όλο ζήτημα είναι ότι η Ε.Φ. διαθέτει και συντηρεί ακόμα συστήματα από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!