tromaktiko: Οι 7 κανόνες για να έχετε μία ποιοτική σχέση

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Οι 7 κανόνες για να έχετε μία ποιοτική σχέση



Από την πρώτη μέρα που είναι πλέον γεγονός η μεταξύ σας σχέση υπάρχουν σημεία που χρειάζεται να φροντίζεις και να συντηρείς για να...
έχετε μία υγιή σχέση. Όσο ο κοινός σας χρόνος θα προχωρά, η σταθερότητα και η ασφάλεια θα είναι ποιότητες απαραίτητες για σας, όμως εξίσου θα χρειάζεστε και το πάθος, τον ερωτισμό και τον αυθορμητισμό.

Μέσα από την κλινική μου εμπειρία, αλλά και τη σύγχρονη βιβλιογραφία, παρακάτω έχω συλλέξει και σου παρουσιάζω τους 7 κανόνες με τους οποίους θα ενισχύσεις τη δυναμική και τη φλόγα της σχέσης σας και θα μπορείτε να την κάνετε όλο και πιο ουσιαστική και ασφαλή.

1.       Φροντίδα εαυτού (εσωτερικά και εξωτερικά)

Αντί να ρίχνεις όλη την προσοχή σου στη φροντίδα που δίνεις στον σύντροφό σου, βάλε σαν προτεραιότητά σου τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μοιάζει εγωιστικό, όμως δεν είναι έτσι. Κάνοντας πράγματα που θα φτιάξουν τη διάθεσή σου, όπως βόλτα με φίλους, ψώνια, γυμναστική, ανάγνωση βιβλίων, ψυχοθεραπεία, δίνεις στον εαυτό σου προσοχή και φροντίδα που χρειάζεσαι και την οποία ενδέχεται να την ζητάς – μάταια – από τον σύντροφό σου. Επιπλέον, περιμένοντας να μας φροντίσει επαρκώς η σχέση μας, μπορεί να μην έχουμε την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και τις ανάγκες που θέλουμε να μας καλύψει. Από κάθε πλευρά, αν δεν ασχοληθώ πρώτα εγώ με τον εαυτό μου, δεν θα καταφέρει κανείς να το κάνει με επιτυχία και θα διαιωνίσω μία απογοήτευση που μπορώ να γλιτώσω στρέφοντας την προσοχή μου σε εμένα. Αν σκεφτούμε ότι κάθε μας αρνητικό συναίσθημα δεν εμφανίζεται λόγω του συντρόφου μας, αλλά λόγω των πεποιθήσεών μας, η δουλειά μας είναι να ασχοληθούμε πρώτα με εμάς ώστε να προλάβουμε και δυσκολίες στη σχέση μας.

2.       Αγγίγματα και σωματική επαφή

Ανάλογα με τον χρόνο και το μέρος, προτίμησε να είσαι σωματικά κοντά με τον σύντροφό σου. Η εγγύτητα προκαλεί τη δημιουργία της ωκυτοκίνης. Πρόκειται για μία από τις πιο βασικές ορμόνες που σχετίζονται με την αγάπη, την τρυφερότητα, την ανάγκη της εγγύτητας και δοτικότητας. Με άλλα λόγια, εξαιτίας της ορμόνης αυτής, θα θέλετε να είστε περισσότερο κοντά ο ένας τον άλλον. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα ζευγάρια που αγγίζονται πιο συχνά, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στη σχέση τους και δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

3.       «Λυπάμαι», «Συγγνώμη», «Με συγχωρείς»

Είναι αδύνατο να μην γίνουν λάθη, να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και να μην δημιουργηθούν διαφωνίες και εντάσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Αυτό, όμως, που είναι απαραίτητο είναι να ξέρει ο καθένας πότε χρειάζεται να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί το λάθος του και να ζητήσει συγγνώμη. Όσο δεν ακούγονται αυτές οι τρεις λέξεις, τις στιγμές που υπάρχει ανάγκη, δημιουργείται χώρος για περισσότερες δυσκολίες καθώς, με τον τρόπο αυτό, αυξάνονται οι εγωισμοί, η επιθετικότητα και οι άμυνες ανάμεσα στους δύο συντρόφους.

4.       Ενεργητική ακρόαση

Συχνά ακούγεται πόσο δύσκολη είναι η επικοινωνία και πως δεν μπορεί εύκολα ένα ζευγάρι να συνεννοηθεί ειδικά σε περιόδους κρίσεις. Δοκιμάζοντας αντί να ακούω για να απαντήσω, να ακούω για να κατανοήσω, θα γλυτώσω σίγουρα αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Δίνοντας στο σύντροφο τη δυνατότητα να εκφράσει παράπονα ή ανησυχίες, γνωρίζοντας πως δεν θα υπάρξει μετά γκρίνια και θυμός, δημιουργείται και ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης, απαραίτητο για να νιώθετε πως μπορείτε να εξελιχθείτε σαν άτομα, αλλά και σαν ζευγάρι. Βασικό δείγμα σεβασμού προς τον σύντροφό σου, καθώς επιτρέποντάς του να μιλήσει και δίνοντάς του τον χρόνο, την κατανόηση και την αποδοχή σου, μπορείτε να έρθετε ακόμη πιο κοντά.

5.       Ενθουσιασμός σε μικρές στιγμές

Είτε αυτό σημαίνει πως συναντιέστε μετά από μέρες που κάποιος από τους δυό σας έλειπε είτε μόλις σας πήρε ένα δώρο χωρίς να το περιμένεις. Σε κάθε περίπτωση, σε κάθε στιγμή σας μπορείτε να δείχνετε τα συναισθήματα του ενθουσιασμού, της χαρά και του έρωτα που εμφανίζονται όταν μοιράζεστε κάτι τον σύντροφό σας. Φιλιά, χαμόγελα, χάδια και αγκαλιές είναι πολύ συνηθισμένοι τρόποι για να το εκφράσεις αυτό και οι ειλικρινείς αντιδράσεις δημιουργούν το ασφαλές πλαίσιο για να εκφραστεί αντίστοιχα και ο σύντροφός σου.

6.       Αδικία ή αποδοχή;

Απόψεις όπως «δεν γίνεται πάντα να γίνεται το δικό σου» ή «έτσι είναι οι σχέσεις, πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς», είναι κυρίως γενικότητες και εξαιρετικά μη-βοηθητικές. Στην πραγματικότητα ναι, δεν υπάρχει τέλειος σύντροφος, όμως γενικότερα δεν υπάρχει και τέλειος άνθρωπος. Το ζητούμενο σε μία σχέση, όμως, είναι να γνωρίζεις τον σύντροφό σου ουσιαστικά, στα καλά και στα άσχημα, και να τον αποδέχεσαι για όλα όσα είναι. Αντί να προσπαθείς να αλλάξεις τον σύντροφό σου, προτίμησε να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Μέσω της διαφορετικότητας που εντοπίζεις ανάμεσα σε εσένα και τον σύντροφό σου, μπορείς να επιλέξεις να γκρινιάζεις ή να την χρησιμοποιήσεις ως πηγή νέων πληροφοριών και στοιχείων που θα βοηθήσουν και εσένα να μάθεις πράγματα και να εξελιχθείς.

7.       Ρεαλισμός και αισιοδοξία

Οι ουσιαστικά λειτουργικές, ευτυχισμένες σχέσεις θέλουν χρόνο και υπομονή. Χρειάζεται συνεπώς, και οι δύο σύντροφοι να έχουν καλή διάθεση απέναντι στην κοινή τους πορεία και να είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξή τους. Ειδικότερα μετά τον πρώτο καιρό, που ο ενθουσιασμός θα φύγει και ο ρεαλισμός θα εμφανιστεί, με ψυχραιμία και ειλικρίνεια ο καθένας μπορεί να δώσει στη σχέση τη μορφή και τη δύναμη που χρειάζεται.

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία - MSc Ψυχολογία Υγείας

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!