tromaktiko: Μεγάλες αλλαγές για Ελληνικές τράπεζες: Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Μεγάλες αλλαγές για Ελληνικές τράπεζες: Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank



Τι αλλαγές ετοιμάζουν οι Ελληνικές τράπεζες;

Μετά την επιστροφή της χώρας στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, σειρά παίρνουν οι τράπεζες.

Ο στόχος είναι διπλός για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα: πρώτον, να αυξήσουν τη ρευστότητά τους που παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και, δεύτερον, να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια εν όψει των stress test το καλοκαίρι του 2018.

Η Alpha Bank έχει ανακοινώσει ήδη επίσημα την πρόθεσή της να στραφεί για χρηματοδότηση στο επενδυτικό κοινό εντός του επόμενου 12μήνου, καθώς διαπιστώνει συνεχή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά. Από την κίνηση αυτή, οι τραπεζίτες προσδοκούν μια «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους διεθνείς επενδυτές προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στη φθηνή διατραπεζική χρηματοδότηση.

Πρώτη αναμένεται, πάντως, να εκδώσει ομόλογο η Εθνική Τράπεζα, αφού πηγές του τραπεζικού κλάδου αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει στο δ’ τρίμηνο του έτους και, συγκεκριμένα, προσανατολίζεται προς τον Οκτώβριο. Στόχος της ΕΤΕ είναι να αξιοποιήσει το θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί στην αγορά μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και, φυσικά, την επιτυχή έκδοση του κρατικού ομολόγου που υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές.

Υπενθυμίζεται η Εθνική Τράπεζα είχε εκδώσει καλυμμένο ομόλογο τον περυσινό Σεπτέμβριο, το οποίο όμως χρησιμοποιήθηκε για repos στη διατραπεζική αγορά και δεν διατέθηκε σε ιδιώτες επενδυτές. Στους στόχους της τράπεζας τώρα είναι να εκμεταλλευθεί κάθε δυνατότητα για έκδοση ομολόγων με ελκυστικούς όρους, είτε εκδίδοντας ομόλογα από τις υφιστάμενες εκδόσεις είτε με αυτόνομες εκδόσεις. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ διαθέτει δύο προγράμματα καλυμμένων ομολογιών -10 δισ. ευρώ και 15 δισ. ευρώ.

«Κατά πόδας» η Eurobank και η Πειραιώς

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, την έκδοση ομολόγου τους επόμενους μήνες εξετάζουν σοβαρά και οι υπόλοιπες δύο τράπεζες, Eurobank και Πειραιώς, καθώς αναμένεται να λειτουργήσει ως «διαβατήριο» για τη φθηνή και τεράστια διατραπεζική αγορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Eurobank έχει στα σχέδιά της μία ομολογιακή έκδοση, αν και δεν σκοπεύει να εξαντλήσει όλα της τα «όπλα» εφόσον δεν υφίσταται πραγματική ανάγκη.

Σταδιακή απεξάρτηση από τον ELA

Προς το παρόν, πάντως, οι τράπεζες βρίσκονται «δεμένες» στο άρμα του ELA, της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τους κοστίζει ακριβά στο 1,5%. «Είναι θέμα χρόνου να αποπληρωθεί ο ELA» αναφέρει στο Insider.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που σημειώνει ότι η διευκόλυνση αποπληρώνεται σιγά-σιγά και ήδη βλέπει αισθητή «χαλάρωση» των συνθηκών διατραπεζικού δανεισμού.

Στη διατραπεζική αγορά, όμως, εφόσον ανακτήσουν τον επενδυτικό βαθμό (investment grade), θα μπορούν να δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο. Αυτό, κατ’ επέκταση, σημαίνει πιο φθηνό δανεισμό και από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ενδεικτικά, τα στεγαστικά επιτόκια σήμερα κυμαίνονται στα επίπεδα του Euribor + 3% ή 4%. Εφόσον, όμως, κατορθώσουν τα ελληνικά ιδρύματα να δανείζονται με επιτόκια κοντά στο Euribor, θα κλείσει και η ψαλίδα μεταξύ διατραπεζικού δανεισμού και χορηγήσεων, το οποίο θα δώσει ώθηση στην οικονομία γενικότερα.

Η πορεία προς την ομαλοποίηση, βέβαια, είναι αργή και σταδιακή αλλά είναι σημαντικό οι τράπεζες να βάλουν τώρα τις πρώτες βάσεις, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. «Πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, τα σωστά βήματα για την προσέλκυση των επενδυτών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», τονίζουν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!