tromaktiko: Τραγικές ώρες στα Κύθηρα: Κραυγή αγωνίας για την τύχη του νησιού...

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Τραγικές ώρες στα Κύθηρα: Κραυγή αγωνίας για την τύχη του νησιού...



Εκκενώθηκε και η μονή Παναγιάς Μυρτιδιώτισσας...
- Μετά το λάθος του Σαββάτου για την πρόωρη απόσυρση των εναέριων μέσων, έχουν καεί 15.000 στρέμματα δάσους - Στείλτε αεροπλάνα, καίγεται το νησί μας, εκλιπαρούν οι κάτοικοι

Κραυγή αγωνίας για την τύχη του νησιού τους βγάζουν οι κάτοικοι των Κυθήρων που βλέπουν για τρίτη ημέρα τις φλόγες να καίνε ανεξέλεγκτα. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα, καθώς επιχειρούν από το αεροδρόμιο Ανδραβίδας και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

«Τι να σας πω, είδαμε φλόγες και δεν βρέθηκε ένα αεροπλάνο να πετάει. Είχε πολύ κάπνα, ήταν αποπνικτικά. Το πρόβλημα είναι ότι χθες έφυγε η πυρόσβεση και τελικά η φωτιά ''φούντωσε'', καθώς υπήρξε αναζωπύρωση. Ήμασταν στο έλεος του Θεού. Στο νησί δεν υπήρχε κανείς. Ομάδες πυροσβεστών μαζί με εθελοντές έσωσαν τα σπίτια μας. Οι περιοχές είναι δύσβατες και δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν», έλεγε νωρίτερα κάτοικος των Κυθήρων.

«Το μισό νησί έχει καεί, η καταστροφή είναι μεγάλη. Έχουν καεί κτήματα και ζώα. Ευτυχώς σπίτια δεν έχουν καεί γιατί την σβήνουν γύρω-γύρω την φωτιά. Τώρα σβήνουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. ''Κρανίου τόπος'' το νησί μας. Από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά ήταν ένα χωράφι με ένα χαμηλό χόρτο, δεν είχε ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση. Πιστεύω άργησαν τα εναέρια μέσα, όπως και χθες πάλι άργησαν, είμαστε παραμελημένοι νομίζω», δηλώνει η κυρία Τζίμα, επίσης κάτοικος Κυθήρων.

«Τα εναέρια μέσα είναι λίγα, ακόμα η πυρκαγιά δεν έχει κάψει σπίτια αλλά εάν υπήρχαν περισσότερα θα την είχαν καταφέρει τώρα. Οι περιοχές είναι δύσβατες και παρθένες, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί άνδρες και εθελοντές δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν τις αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα», μαρτυρεί ένας άλλος κάτοικος.

Στο νησί επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο και μέχρι το απόγευμα, τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στα δυτικά του νησιού με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση της Μονής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της μεγαλύτερης μονής των Κυθήρων.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη βρίσκονται στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που συνεχίζει να δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης των δυνατών ανέμων, καθώς και η πυκνή καύσιμη ύλη, όπως τόνισε νωρίτερα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.


Στάχτη το 1/3 του νησιού

Τα δύο μεγάλα μέτωπα είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης δήλωσε το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ ότι οι φλόγες έχουν κάνει ήδη στάχτη το 1/3 του νησιού.

Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί αν και ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς».

Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.

Όπως είπε ο κ. Χαρχαλάκης στο νησί και σήμερα, Κυριακή, πνέουν βόρειοι άνεμοι.

Ο κ. Χαρχαλάκης πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, τα πρώτα μέτρα που θα ζητήσει είναι η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μετά τις αυτοψίες που θα διενεργήσουν οι μηχανικοί αυτή την εβδομάδα. Τέλος, ανέφερε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την τουριστική κίνηση στο νησί.

Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων. Στη μάχη με τις φλόγες μετέχουν πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας. «Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα» σημειώνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!