tromaktiko: Έσκασε η ¨βόμβα"! Πετάνε έξω τον Τσακαλώτο - Αυτός ο ισχυρός άντρας παίρνει τη θέση του...

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Έσκασε η ¨βόμβα"! Πετάνε έξω τον Τσακαλώτο - Αυτός ο ισχυρός άντρας παίρνει τη θέση του...



«Αθόρυβος» πλην ιδιαίτερα αποτελεσματικός άνθρωπος της «αγοράς», με...
μακρά θητεία στον ιδιωτικό τομέα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού με «περγαμηνές», βαρύ βιογραφικό και αποδεδειγμένο θετικό έργο φαίνεται πως είναι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για την θέση του Υπουργού Οικονομικών όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να «ανακατέψει την τράπουλα» και να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σήμα.
Ο λόγος για το σημερινό υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό με αρμοδιότητα τα θέματα της οικονομίας Δημήτρη Λιάκο ο οποίος είχε κομβικό ρόλο στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ο «αθόρυβος» πλην ιδιαίτερα αποτελεσματικός Δημήτρης Λιάκος είναι άνθρωπος της «αγοράς», με μακρά θητεία στον ιδιωτικό τομέα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επιλέγοντας, ωστόσο, να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θεωρεί «μέντορά» του τον Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ έχει εξαίρετικές σχέσεις τόσο με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με τον κ. Γιώργο Σταθάκη.
Ανήκει στην ομάδα των «σωματοφυλάκων» μαζί με τον κ. Γιώργο Χουλιαράκη και τον κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη, οι οποίοι συνδέονται πλέον με δεσμούς βαθιάς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πολύχρονης φιλίας καθώς ήταν αυτοί που πηγαινοέρχονταν στις Βρυξέλλες την περίοδο της δραματικής διαπραγμάτευσης επί υπουργίας Βαρουφάκη.
Ο Δημήτρης Λιάκος μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη ήταν εκείνοι που χτύπησαν τον συναγερμό το 2015 όταν η διαπραγμάτευση με τον Γιάνη Βαρουφάκη είχε εκτροχιαστεί με τον πρωθυπουργό να φέρεται ότι αποδίδει στον κ. Λίακο την αποφυγή ενός Grexit.
Το 2015 οι σχέσεις του με τον Γιάνη Βαρουφάκη κάθε άλλο παρά ειδυλλιακές ήταν.
Το κρίσιμο εκείνο καλοκαίρι συμμετείχε στο διάσημο Brussels Group, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να διαρραγεί η επικοινωνία με τους θεσμούς και πως σε κάθε περίπτωση όσο είσαι σε διαπραγμάτευση μπορεί να πετύχεις ένα «έντιμο συμβιβασμό» ή έστω να αποφύγεις δραματικές και καταστροφικές εξελίξεις.
Έκτοτε διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Ο Δημήτρης Λιάκος άλλωστε ήταν από τους βασικούς συντελεστές της διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια, αλλά και της διαμόρφωσης του τρίτου προγράμματος, καθώς είναι από τους ανθρώπους με τον οποίο επικοινωνούν και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους στην Κομισιόν και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Παρά τη συγκρουσιακή διάθεση του Μαξίμου ο ίδιος έχει άριστες σχέσεις με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίον γνωρίζονται και συνεργάζονται από την εποχή που ήταν γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ το 2009.
Αλλά και αργότερα κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου κύκλου των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ο Δημήτρης Λιάκος είχε καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και στην επίτευξη ενός ζυγισμένου πακέτου μέτρων και αντιμέτρων.

Ο άνθρωπος «κλειδί» που θα ολοκληρώσει τη στροφή στον ρεαλισμό

Επιπλέον είναι ο καταλληλότερος να χειριστεί τα ζητήματα που ανοίγουν και πάλι με την τρίτη αξιολόγηση και αφορούν τις τράπεζες, τα φορολογικά, τα ασφαλιστικά, το υπερ-ταμείο και τις αποκρατικοποιήσεις.
Με τα ζητήματα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών να επανέρχονται το φθινόπωρο ο κ. Λιάκος είναι ο πλέον κατάλληλος να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
Είχε κομβικό ρόλο σε θέματα προστασίας της πρώτης κατοικίας, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, στο αγροτικό από τον ΕΝΦΙΑ, μέχρι το φορολογικό και το Ασφαλιστικό αλλά και στην εξαίρεση των δαπανών του μεταναστευτικού από τον υπολογισμό του ελλείμματος.
Καθοριστική είναι η συμβολή του στη λύση του γόρδιου δεσμού για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Μάλιστα επέμεινε μέχρι τέλους στη διαπραγμάτευση με στους δανειστές πως πρέπει να συμπεριληφθεί και μία ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε με 120 δόσεις να μπορούν να ρυθμίσουν χρέη σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Πολιτικά και επικοινωνιακά η τοποθέτηση του κ. Λιάκου στη θέση του υπουργού Οικονομικών ολοκληρώνει την στροφή των 180 μοιρών του Μαξίμου στον ρεαλισμό και την πραγματικότητα.
Μια στροφή την οποία ξεκίνησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά δεν μπορεί να ολοκληρώσει.
Και αυτό διότι ο κ. Τσακαλώτος επιθυμεί να κρατήσει το αριστερό και αντιμνημονιακό του προφίλ χωρίς να θέλει να τσαλακωθεί περισσότερο από την πρέσα των δανειστών.
Άλλωστε στο μέγαρο Μαξίμου πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως ο κ. Τσακαλώτος με το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης θα έχει φθάσει, ίσως και υπερβεί, τα όριά του.
Μάλιστα συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν πως ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να μετακινηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης ενώ και το Παιδείας είναι μέσα στις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα.

Πού πάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Έμπειρος Ακαδημαϊκός ο κ. Τσακαλώτος δεν θα έλεγε όχι να αναλάβει το υπουργείο παιδείας και να υλοποιήσει τον μεγάλο στόχο την κυβέρνησης που είναι η κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων μέτρο που θα αντισταθμίσει και θα «απαλύνει» το πολιτικό βάρος που… φορτώθηκε ο κ. Τσακαλώτος από τα μέτρα της διαπραγμάτευσης που φέρουν την υπογραφή του.
Το συγκεκριμένο σενάριο «ζωήρεψε» όταν στη συζήτηση την Τρίτη (1/8) στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος ενώ δεν προβλεπόταν από τον κανονισμό καθώς δεν είναι συναρμόδιος υπουργός ζήτησε και -καθ υπέρβαση του κανονισμού- έλαβε το λόγο για να τοποθετηθεί αποκλειστικά και μόνο για τα ζητήματα του νομοσχεδίου Παιδείας.
Η κίνησή του αυτή από πολλούς δεν θεωρήθηκε και τόσο τυχαία. Το αντίθετο!

Το «διαστημικό» παρασκήνιο της κόντρα Παππά – Τσακαλώτου

Την ίδια ώρα η μάχη παρασκηνίου μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και του υπουργού Οικονομικών καλά κρατεί.
Η σύσταση της διαστημικής εταιρείας και τον αν θα έχει τη μορφή Α.Ε. ή ΔΕΚΟ είναι η αφορμή.
Η βαθύτερη αιτία φαίνεται πως είναι η επιθυμία του Νίκου Παππά να μετακινηθεί και να πάρει το κρίσιμο και κομβικό χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξη για το οποίο όμως ακούγεται έντονα ο κ. Τσακαλώτος.
Όμως, όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο κάνουν λόγο προβληματισμό του πρωθυπουργού και των συνεργατών του από το γεγονός ότι ο κ. Παππάς, όπως χαρακτηριστικά λένε, όλο και πιο συχνά μπαίνει σε χωράφια άλλων χαρτοφυλακίων, ενώ επιχειρεί να στήσει ένα ξεχωριστό σύστημα προβολής και επικοινωνίας πέρα και έξω από το επίσημο κυβερνητικό «δίαυλο».
Ακόμα και οι βελτιώσεις που έφερε στο νομοσχέδιο του υπουργείου του για την πλατφόρμα διαφημιστικού χρόνου ανέδειξαν ότι σε αρκετά σημεία διακρινόταν από προχειρότητα ενώ το σύνολο της Αντιπολίτευσης αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον προειδοποίησαν ότι το νομοσχέδιο κινδυνεύει να καταπέσει και αυτό λόγω σοβαρής αντισυνταγματικότητας αλλά και παραβίασης θεμελιωδών κανονισμών της Ε.Ε..
Όσο για το χρόνο τέλεσης του ανασχηματισμού οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τις αποφάσεις του μετά τη ΔΕΘ ενδεχομένως αφού ολοκληρωθεί και η γ’ αξιολόγηση.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!