tromaktiko: Λεμεσός: Έγιναν μικροβιολογικές αναλύσεις για την ποιότητα του θαλασσινού νερού – Δηλώσεις Δημάρχου

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Λεμεσός: Έγιναν μικροβιολογικές αναλύσεις για την ποιότητα του θαλασσινού νερού – Δηλώσεις ΔημάρχουΟι τελευταίες μικροβιολογικές αναλύσεις που έγιναν από την πλευρά του Δήμου Λεμεσού για την ποιότητα του θαλασσινού νερού βρίσκονται...
εντός των φυσιολογικών πλαισίων, ωστόσο αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα της ρύπανσης που συνεχίζει να ταλαιπωρεί Λεμεσιανούς και επισκέπτες, δηλώνει ο Δήμαρχος της πόλης, Νίκος Νικολαΐδης.


Με αφορμή τα πρόσφατα αποτελέσματα μικροβιολογικής ανάλυσης που ζήτησε ο Δήμος να γίνουν από εγκεκριμένο χημείο, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε πως μικροβιολογικές εξετάσεις γίνονται στο γενικό χημείο του κράτους για δείγματα που στέλνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες από δυο σημεία αλλά και δείγματα που ο Δήμος αποστέλλει από επτά σημεία.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, ο Δήμος Λεμεσού, μέσω της ομάδας δράσης που έχει συσταθεί, αποστέλλει για μικροβιολογικές εξετάσεις δείγματα νερού σε εγκεκριμένο χημείο της πόλης, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα δεν έδειξαν να υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα του.

“Άρα υπάρχει μια πλήρης διαδικασία ελέγχου των νερών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα”, υπογράμμισε ο Νίκος Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλές δράσεις “και φέτος έχουμε αρχίσει να βάζουμε τα πράγματα σε μια πιο συντεταγμένη πορεία, με την ανάληψη μιας κεντρικής ευθύνης, ώστε κάποιος να έχει τη συνολικότερη εικόνα, να πηγαίνουν όλες οι πληροφορίες κοντά του, για να μπορεί να παίρνει και τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους Λεμεσιανούς και τους επισκέπτες της Λεμεσού, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο”.

Ανέφερε δε πως ο Δήμος έχει αποστείλει τη Δεύτερα τις θέσεις του στο αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, όπως αυτές ζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οι οποίες “περιλαμβάνουν μέτρα αύξησης της επιτήρησης, μέτρα πιο στενής αυτοπρόσωπης παρουσίας και ελέγχου όλων των πιθανών πηγών”.

Οι προτάσεις αυτές, συνέχισε, βασίζονται σε τρεις δέσμες μέτρων, με πρώτη τον εντοπισμό της αιτίας της ρύπανσης, δεύτερο την έγκαιρη επέμβαση όταν εμφανίζεται η ρύπανση και τρίτον, την καταπολέμηση της με τα κατάλληλα μέσα “που πρέπει να πούμε πως αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένης έκτασης”.


Αν και η έκθεση του ΤΕΠΑΚ καταλογίζει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη ρύπανση στα πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο και έχουν ληφθεί μέτρα για παραλαβή των λυμάτων τους μέσω αδειοδοτημένης διαδικασίας, ο Δήμαρχος Λεμεσού θεωρεί πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ώστε όσοι παρανομούν να εντοπίζονται και να τιμωρούνται.

“Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να εντοπίσουμε τη στιγμή που διαπράττεται το αδίκημα και είναι γι αυτό που κάποιος διερωτάται, γιατί τα τελευταία χρόνια, γιατί όλον αυτόν τον καιρό δεν επεβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο”, είπε ο Νίκος Νικολαΐδης, σημειώνοντας πως η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή και προβλέπει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

Την ίδια ώρα σημειώνει πως οι έλεγχοι θα πρέπει να επεκτείνονται και τις νυχτερινές ώρες, “γιατί υπάρχουν σκάφη αναψυχής, έντεκα στο σύνολο τους, που κάνουν νυχτερινές πλεύσεις” και υπέδειξε πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως δεν ρίχνουν τα λύματα τους στη θάλασσα.

Τέλος, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε πως έχει ήδη διευθετηθεί το θέμα με τον προέλεγχο των λυμάτων των πλοίων, τα οποία η Αρχή Λιμένων παραλαμβάνει σε δεξαμενές στο λιμάνι Λεμεσού και τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονται στο δίκτυο αποχετεύσεως του ΣΑΛΑ.

Πηγή
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!