Ανακαλώ ένα αντίστοιχο κείμενο με συμβουλές για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στις καλοκαιρινές διακοπές, το οποίο δημοσιεύτηκε...
πριν από επτά-οκτώ χρόνια σε ένα τεχνολογικό περιοδικό. Όταν φτάναμε στο κινητό, καταλήγαμε στο ευνόητο συμπέρασμα: «Δεν είναι ανάγκη να πάρετε το κινητό στην παραλία. Αφήστε το στο δωμάτιο!».
Ευνόητο εκείνη την εποχή βέβαια, γιατί αν σήμερα πεις σε κάποιον να πάει οπουδήποτε –πόσο μάλλον στην παραλία– χωρίς το κινητό του, θα αναρωτηθεί αν είσαι στα καλά σου. Το κινητό, είτε μας αρέσει είτε όχι, έχει κερδίσει τον τίτλο του αχώριστου συντρόφου των περισσότερων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.
Το γεγονός μάλιστα ότι υποκαθιστά σειρά άλλων συσκευών –από την ψηφιακή κάμερα και το GPS μέχρι το ξυπνητήρι και την παιχνιδομηχανή– το κάνει ακόμη πιο απαραίτητο. Δεν παύει όμως να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, και γι’ αυτό συγκεντρώνουμε ορισμένες βασικές συμβουλές για να επιστρέψει σώο και αβλαβές από τις διακοπές.
Πάρτε μια θήκη…
Υπάρχουν θήκες για όλα τα smartphones, και για κάθε πιθανή και απίθανη χρήση. Αρκετές δε από αυτές είναι και αδιάβροχες, ώστε να μην αγχώνεστε αν πιτσιλιστεί με λίγες σταγόνες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε όσες θήκες υπόσχονται πλήρη στεγανότητα, ώστε να βουτάτε το κινητό στο νερό –ειδικά αν δεν διευκρινίζεται αν η αδιαβροχοποίηση το προστατεύει τόσο από γλυκό όσο και από αλμυρό νερό.
…αλλά μην το έχετε διαρκώς στη θήκη
Ναι, ακούγεται αντιφατικό, αλλά η θήκη που προστατεύει τη συσκευή από το νερό, τη σκόνη και τις απροσδόκητες πτώσεις, συμβάλλει και στην αύξηση της θερμοκρασίας του. Αν λοιπόν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ ψηλή και δεν θεωρείτε τη θήκη απαραίτητη –π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο–, καλύτερα να την αφαιρείτε.
Μην αφήνετε το κινητό στο αυτοκίνητο
Μιας που είπαμε αυτοκίνητο, να υπενθυμίσουμε ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε ένα κλειστό όχημα, και δη αν είναι άμεσα εκτεθειμένο στον καυτό ήλιο, είναι πολύ υψηλές. Ως γνωστό τα κινητά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες και καλό θα είναι να αποφεύγετε τη χρήση τους εν κινήσει –ακόμη κι αν δεν οδηγείτε. Ιδανικά, τοποθετήστε όλα τα κινητά των επιβατών στο ντουλαπάκι και βγάλτε τα όταν φτάσετε στον προορισμό σας.
Light χρήση
Το καλοκαίρι τα περισσότερα smartphones ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες, και αν θέλετε να μακροημερεύσει η συσκευή σας, καλό είναι να μην την επιβαρύνετε περαιτέρω. Για παράδειγμα, αν παίζετε games στην παραλία ή τρέχετε πολλαπλές απαιτητικές εφαρμογές παράλληλα κάτω από τον καυτό ήλιο, επιβαρύνετε αισθητά τον επεξεργαστή, αναγκάζοντάς τον να λειτουργεί στα όρια του.
Χαλαρώστε λίγο, κι αφήστε το να χαλαρώσει κι αυτό. Φυσικά στη σκιά, αφού ακόμη κι αν το τοποθετήσετε στην τσάντα οι ακτίνες του ήλιου θα το επηρεάσουν. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει και η άμμος, που έχει την τάση να «τρυπώνει» στις ακάλυπτες εισόδους και θύρες.
Τι κάνουμε αν υπερθερμανθεί
Τα περισσότερα smartphones διαθέτουν μια δικλείδα ασφαλείας και σας ειδοποιούν στην περίπτωση που η θερμοκρασία ξεπεράσει τα επικίνδυνα όρια. Στην απευκταία περίπτωση που διαβάσετε τη σχετική ειδοποίηση, σταματήστε αμέσως τη χρήση και αν δεν είναι εντελώς απαραίτητο, απενεργοποιήστε το. Επ’ ουδενί μην επιχειρήσετε να ρίξετε τη θερμοκρασία με τεχνητά μέσα.
Τι κάνουμε αν βραχεί
Εδώ η κατάσταση περιπλέκεται. Αν το κινητό πέσει στο νερό αφαιρέσετε γρήγορα όσα από τα μέρη και τα αξεσουάρ του αποσπώνται (π.χ. μπαταρία, κάρτα μνήμης, SIM κ.α.) και σκουπίστε το προσεκτικά με ένα στεγνό πανί μικροϊνών (αν δεν έχετε πρόχειρο το πανάκι που καθαρίζουμε τα γυαλιά ή τέλος πάντων ένα καθαρό ύφασμα που να μην αφήνει χνούδι). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στις υποδοχές (φορτιστή, ακουστικών κ.α.), καθώς η υγρασία έχει την τάση να εγκλωβίζεται εκεί ακόμη κι όταν το κινητό στεγνώσει.
Μια αμφιλεγόμενη συμβουλή, που μπορεί όμως να λειτουργήσει ως λύση «τελευταίας καταφυγής» αν το κινητό δεν παίρνει μπροστά μετά τη βουτιά, είναι να το βάλετε σε ένα δοχείο που περιέχει ρύζι. Ακούγεται αστείο, αλλά η λογικοφανής εξήγηση είναι ότι το ρύζι μπορεί να απορροφήσει την υγρασία –χωρίς βέβαια το αποτέλεσμα να είναι εγγυημένο.
Κάντε back-up
Ακόμη κι αν πάρετε όλα τα μέτρα ασφαλείας, είναι πιθανό το κινητό να χαθεί, να κλαπεί ή να σταματήσει να λειτουργεί, ενώ λείπετε σε διακοπές. Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε κάνει ένα πλήρες back-up των περιεχομένων της συσκευής προτού αναχωρήσετε. Ιδανικά θα μπορούσατε να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας τοπικά, σε ένα φορητό δίσκο ή USB stick, αλλά και στο cloudώστε να μπορείτε να επαναφέρετε σε περίπτωση απώλειας ή ζημιάς της συσκευής.