tromaktiko: Πότε να αρχίσει Αγγλικά ένα παιδί;

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Πότε να αρχίσει Αγγλικά ένα παιδί;



Κείμενο: Κουτσοδημητροπούλου Τζένη, Καθηγήτρια Αγγλικών
Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, είναι οι μήνες των διλημμάτων. Διλήμματα που αφορούν την επιμόρφωση των μικρών μας φίλων...

Ανάμεσα σε όλα τα διλήμματα είναι και η επιλογή της ξένης γλώσσας. Όλοι, ειδικά στην δύσκολη εποχή που ζούμε, θέλουμε να δώσουμε στο παιδί μας τα κατάλληλα εφόδια έτσι ώστε να του εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Οι ξένες γλώσσες είναι ένα από τα εφόδια που θεωρούνται άκρως απαραίτητα. Ένα πάντα επίκαιρο ερώτημα όμως είναι: Πότε θα πρέπει ένα παιδί να ξεκινήσει μια ξένη γλώσσα;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα παιδί μέχρι τα 12 του χρόνια έχει τη δυνατότητα να μάθει μια ξένη γλώσσα με ευκολία. Έτσι ξεκινώντας από προσχολική ηλικία και ως τα 12 φτάνει σε ένα πολύ καλό επίπεδό.

Πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε, πως δεν υπάρχει μία συνταγή για όλα τα παιδιά. Το πιο σημαντικό ερώτημα καταρχάς, είναι να γνωρίζουμε για τι είδος μαθήματος γίνεται λόγος:

Αν οι γονείς επιθυμούν μια αρχική επαφή και εξοικείωση με την ξένη γλώσσα, υπάρχουν τμήματα τα λεγόμενα nursery classes / pre juniors, που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες το παιδί μαθαίνει την ξένη γλώσσα, με μεθόδους βασισμένες αποκλειστικά σε συνδυασμούς προφορικού λόγου και κίνησης. Το μάθημα γίνεται μέσα από παιχνίδια, τραγούδια, χορό, χειροτεχνίες, θεατρικά κλπ.

Εάν όμως οι γονείς επιθυμούν για το ξεκίνημα πλήρων μαθημάτων (γραπτού και προφορικού λόγου), τότε καλό θα είναι να περιμένουν μέχρι την ηλικία των 8 ετών (περίπου Τρίτη δημοτικού), οπότε πια το παιδί θα έχει ήδη αποκτήσει την δυνατότητα να χειρίζεται την ελληνική αλφάβητο με ευχέρεια. Σε αυτήν την ηλικία ένα παιδί έχει εμπεδώσει το βασικό στάδιο εκμάθησης της μητρικής του γλώσσας και είναι έτοιμο να δεχτεί και να αφομοιώσει μία δεύτερη γλώσσα ολοκληρωμένα.

Τέλος, θα πρέπει οι γονείς να λάβουν επιπλέον υπόψη τις ιδιαίτερες δυνατότητες και τις ανάγκες των παιδιών τους. Κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα και το δικό του ρυθμό μάθησης. Συνυπολογίζοντας όλα αυτά, θα πρέπει οι γονείς να κινηθούν ανάλογα, έτσι ώστε το παιδί να αγαπήσει και να αγκαλιάσει την ξένη γλώσσα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!