tromaktiko: Παγωτό καϊμάκι από τα χέρια της μαμάς!

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Παγωτό καϊμάκι από τα χέρια της μαμάς!



Το παγωτό καϊμάκι είναι ίσως η πιο κλασσική γεύση παγωτού. Εσύ μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι σχετικά εύκολα και να ξετρελαθούν οι ...
μικροί μας φίλοι με την γεύση του.

ΥΛΙΚΑ

•1 λίτρο γάλα πλήρες
•250 ml κρέμα γάλακτος
•1 κούπα ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
•2 κ.σ. σαλέπι
•3 κρυστάλλους μαστίχας
•1 κ.σ. Ανθόνερο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Παίρνουμε ένα μπρικάκι και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με γάλα.

•Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τη μία κούπα ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε μεσαία θερμοκρασία για να πάρει βράση, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

•Βάζουμε και το μπρικάκι στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και όταν γίνει λίγο χλιαρό, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές σαλέπι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, κατά προτίμηση με αναδευτήρα ελληνικού καφέ για να διαλύσει τους σβόλους που σχηματίζονται και το προσθέτουμε στη μεγάλη κατσαρόλα, όταν έχει πάρει βράση το μίγμα της. Συνεχίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το ανακάτεμα.

• Χτυπάμε τους κρυστάλλους της μαστίχας με τις 2 κουταλιές ζάχαρη στο μπλέντερ για λίγα δευτερόλεπτα και τις προσθέτουμε στο μίγμα, ανακατεύοντας για λίγο για να διαλυθεί.

• Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να δημιουργηθεί ένα στρώμα καϊμάκι (δε θα χρειαστεί πάνω από 20 λεπτά).

• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μεταλλικό μπολ, το οποίο μπολ τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ταψί το οποίο έχουμε γεμίσει με νερό και παγάκια. Ανακατεύουμε απαλά και όταν κρυώσει το μίγμα προσθέτουμε το ανθόνερο. Κλείνουμε το μεταλλικό μπολ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

• Μεταφέρουμε το μίγμα μέσα στην παγωτομηχανή, την οποία έχουμε προετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Όταν έχει πήξει αρκετά το παγωτό (δε θα πήξει τελείως μέσα στη μηχανή, αλλά στην κατάψυξη), το μεταφέρουμε σε ένα μεταλλικό τάπερ, το οποίο το κλείνουμε καλά και το βάζουμε την κατάψυξη. Το αφήνουμε μερικές ώρες να πήξει τελείως.

• Πριν το σερβίρουμε, το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά για να μαλακώσει.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!