tromaktiko: Κύπρος: Κοινό έδαφος βλέπουν Πρύτανης-Οδυσσέας στο θέμα εταιρειών

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Κύπρος: Κοινό έδαφος βλέπουν Πρύτανης-Οδυσσέας στο θέμα εταιρειών



Σε πολύ καλό κλίμα κινήθηκε η σημερινή συνάντηση Γενικού Ελεγκτή και Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου, σε σχέση με την...
απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου θα μπορούν να ιδρύουν εταιρείες για εμπορική χρήση ευρεσιτεχνιών για το κοινό καλό.

Ο Γενικός Ελεγκτής είχε εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες τις επιφυλάξεις του σε σχέση με το κατά πόσο ένα τέτοιο εγχείρημα θα εγκυμονούσε κινδύνους σε επίπεδο διαφάνειας και χρηστής λειτουργίας, με τον Πρύτανη να απαντά ότι μόνο στην Αφρική δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο.
 
Στην κατ' ιδίαν συνάντηση οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να ζητήσουν διευκρινήσεις και να θέσουν τους προβληματισμούς τους σε σχέση με το πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να διέπει την ευχέρεια Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκών να ιδρύουν εταιρείες για αξιοποίηση των ερευνητικών τους ευρημάτων.
 
Σημαντικό στοιχείο στην όλη διαδικασία αποτελεί το γεγονός ότι καμιά από τις πλευρές δεν φαίνεται να προσεγγίζει με απόλυτο και δογματικό τρόπο το ζήτημα αυτό.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, μετά τη συζήτηση, Χριστοφίδης και Μιχαηλίδης, αποφάσισαν να ανταλλάξουν κάποια σημεία στα οποία θα μπορούσε να βασιστεί η διαμόρφωση του πλαισίου, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες και των δυο πλευρών. Συστατικό το οποίο θα αξιοποιηθεί σε αυτή την προσπάθεια, είναι οι ήδη υπάρχουσες καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε πανεπιστήμια και χώρες του εξωτερικού, με δικλείδες ασφαλείας που να αποτελούν εγγύηση για τη διαφάνεια και τη ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου.
 
Στόχος και των δυο πλευρών, είναι να εξευρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα που να εξυπηρετεί το συμφέρον του τόπου. Πηγές που γνωρίζουν καλά το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρουν ότι ο κύριος στόχος είναι το συγκεκριμένο προνόμιο να περιοριστεί σε πλαίσιο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, με το Πανεπιστήμιο να μπορεί να είναι συμμέτοχο αν το κρίνει απαραίτητο.
 
Το θέμα αυτό σε κάθε περίπτωση θα παραπεμφθεί για συζήτηση στη Βουλή τους επόμενους μήνες, με τις αντιδράσεις να αναμένονται έντονες από κάποια πολιτικά κόμματα. 

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!