έκταση που ξεπερνά σε μέγεθος τη Δανία.
Η επιφάνεια 46.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που «αποχαρακτηρίστηκε» με το διάταγμα του προέδρου Μικέλ Τέμερ, περιλαμβάνει τις βόρειες περιοχές Αμάπα και Παρά, των οποίων το υπέδαφος εκτιμάται πως είναι πλούσιο σε χρυσό και άλλα «βιομηχανικά» μέταλλα όπως ο χαλκός.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι εννιά ζώνες με δάση και καταφύγια που έχουν κριθεί προστατευόμενες μέσα στην έκταση αυτή, θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν τη δέουσα θεσμική προστασία.
Αρκετές ωστόσο είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ακτιβιστές που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα τηρήσει την υπόσχεσή της. Το υπουργείο Ενέργειας απαντά πως έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι προστατευόμενες ζώνες να μην επηρεαστούν.
Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση αποσκοπεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν καινούργιες θέσεις εργασίας και πηγές εισοδήματος, «πάντα με γνώμονα την αρχή της βιωσιμότητας», εξηγεί στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Ράντολφ Ροντρίγκες διατηρεί ωστόσο αντίθετη άποψη, κάνοντας λόγο για τη «μεγαλύτερη επίθεση στον Αμαζόνιο» τα τελευταία 50 χρόνια.
Παρόμοιους φόβους διατηρεί και ο επικεφαλής της WWF στην Βραζιλία, που από τον προηγούμενο κιόλας μήνα προειδοποιούσε ότι η δημιουργία ορυχείων στην περιοχή θα οδηγήσει σε εκτεταμένη αποψίλωση των δασών και μόλυνση των φυσικών αποθεμάτων νερού, οδηγώντας στην καταστροφή της βιοποικιλότητας.
Στην έκθεση της, η WWF αναφέρει πως η επίμαχη περιοχή που προορίζεται για εξόρυξη χρυσού και χαλκού, είναι προστατευόμενη ζώνη, εκφράζοντας την ανησυχία της και για το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ ιθαγενών που ζουν και ανταγωνίζονται υπό συνθήκες σχετικής απομόνωσης.
Πηγή