tromaktiko: Επιβίωση στη θάλασσα – Πώς να είσαι ασφαλής με την σωσίβια λέμβο;

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Επιβίωση στη θάλασσα – Πώς να είσαι ασφαλής με την σωσίβια λέμβο;



Ένα περιστατικό προσάραξης πλοίου αποδείχτηκε μοιραίο καθώς κάτω από ομολογούμενος δύσκολες συνθήκες επικράτησε... πανικός και ο πλοίαρχος διέταξε ‘’εγκατάλειψη του πλοίου’’.

Αφού το πλήρωμα κατάφερε να αποβιβαστεί με την σωσίβια λέμβο και απομακρύνθηκε από το πλοίο, στην προσπάθεια του να προσεγγίσει την στεριά και να την προσαράξει ανατράπηκε, λόγο των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν! Σαν αποτέλεσμα είχε κάποια μέλη του πληρώματος να χαθούν στη θάλασσα και στην μανία των κυμάτων ενώ τα υπόλοιπα μέλη όντας πολύ τυχερά επέζησαν.

Το να προσεγγίζεις την στεριά με μια βάρκα όταν ο καιρός είναι καλός τα πράγματα δεν είναι κ τόσο δύσκολα αλλά όταν έχει άσχημες καιρικές συνθήκες, όχι μόνο δεν είναι εύκολο αλλά είναι και άκρως επικίνδυνο.Ένα σκάφος μπορεί εύκολα να ανατραπεί όταν σε άσχημες καιρικές συνθήκες πλησιάζει στην στεριά. Το άτομο που την χειρίζεται πρέπει να έχει πολύ υπομονή και να είναι επιδέξιο. Αυτό ήταν που δεν έκανε ο χειριστής της συγκεκριμένης λέμβου. Για την επιβίωση σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει ο χειριστής να είναι έμπειρος και αρκετά διαβασμένος για τέτοιου είδους συνθήκες, όπως επίσης εξαρτάται και το πόσο έτοιμο είναι το πλήρωμα να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις κίνδυνου. Ας δούμε μερικά πράγματα παρακάτω που θα φανούν χρήσιμα σε τέτοιες καταστάσεις.

Διάλεξε και αξιολόγησε το σημείο προσέγγισης – αποβίβασης

Όταν αποφασίσετε για το σημείο προσέγγισης θα πρέπει χωρίς να βιαστείτε να πάρετε λίγο χρόνο ώστε να προσαρμοστείτε στις συνθήκες. Θα πρέπει να επιλέξουμε την υπήνεμη πλευρά της ακτής και όχι την προσήνεμη γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας ρίξει στα βράχια και να σας σκοτώσει η να σας πνίξει. Αν είναι εφικτό θα είναι καλύτερα να μην πηγαίνετε προς τον ήλιο γιατί οι ακτίνες του μπορεί να σας στραβώσουν και να μην μπορείτε να διακρίνετε το σημείο προσέγγισης. Εάν μπορείτε να βγείτε σε παραλία κάντε το.

Ναυσιπλοείτε με προσοχή

Αποφεύγετε όσο μπορείτε τα ρέματα γιατί μπορεί να σας παρασύρουν μακριά από την στεριά και να κάνουν τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες ακόμα δυσκολότερες. Βάλτε οπτήρες να παρακολουθούν για Κοράλλια η για ύφαλους οι όποιοι μπορούν να σας κάνουν ζημιά στην λέμβο. Παρακολουθείτε ανοίγματα προς στη στεριά και μόλις τα δείτε πηγαίνετε προς τα εκεί.

Μόλις πλησιάζετε στην στεριά είναι καλό να γυρίσετε την πρύμη προς σε αυτήν και να ρίξετε την πλωτή άγκυρα. Μετά με την βοήθεια των κουπιών για πηδάλιο σιγά σιγά μπορείτε να προσεγγίσετε την στεριά. Η αποθαλασσία που πιθανόν να υπάρχει κοντά σε αυτήν ίσως να μην σας επιτρέψει να προσεγγίσετε στην στεριά με την μηχανή και επιπρόσθετος μπορεί να κάνετε ζημιά στο πηδάλιο.

Όλα τα παραπάνω θεωρούνται χρήσιμα. Οι καταστάσεις όμως που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη θάλασσα είναι ιδιαίτερες και δύσκολες. Κάθε κατάσταση λοιπόν μπορεί να είναι μοναδική και άκρως επικίνδυνη. Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε σε όλες αυτές τις καταστάσεις είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην πανικοβληθούμε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!