Ιλλίκιο ή θέλκτρο είναι οι ελληνικές ονομασίες του ιδιαίτερου αυτού μπαχαρικού, που μας...
έρχεται εκ Κίνας. Γνωστό από το σχήμα του ως αστεροειδής γλυκάνισος, ταιριάζει πολύ με τα ψάρια και διάφορα κρεατικά ενώ νοστιμεύει επίσης αρτοποιήματα και γλυκά.
Είναι όμορφος σαν αστερίας, μοσχομυρίζει, είναι νόστιμος. Ο αστεροειδής γλυκάνισος (ιλλίκιο ή θέλκτρο είναι οι ελληνικές λέξεις, το αστεροειδής προκύπτει από τα αγγλογαλλικά, αν και οι Γάλλοι το αποκαλούν και badiane - Illicium verum είναι το επιστημονικό όνομα) είναι ένα ταλαντούχο μπαχαρικό - σταρ(!) τόσο στις γλυκιές όσο και τις αλμυρές παρασκευές. Μας έρχεται από την Κίνα όπου συμμετέχει στο γνωστό μείγμα «5 μπαχαρικά» (μαζί με πιπέρι Σετσουάν, μαραθόσπορο, κανέλα, γαρίφαλο και ενίοτε πιπερόριζα και καρδάμωμο). Το άρωμά του είναι παραπλήσιο με αυτού του γλυκάνισου αλλά με κάτι από γλυκόριζα, άρα με πιο γλυκιά και στρογγυλή γεύση. Το ξύλο του αστεριού είναι μάλλον πιο αρωματικό από τον περιεχόμενο σπόρο, τον οποίο πρέπει να σπάσουμε για να αποδώσει το άρωμά του.
Χρησιμοποιήθηκε στην κινεζική ιατρική αλλά και στη δυτική. Μάλιστα, προσφάτως απομονώθηκε ουσία που καταπολεμά την γρίπη των πτηνών.
Στην αγορά για ιλλίκιο
Τον αγοράζουμε στα μπαχαράδικα και φροντίζουμε να είναι ολόκληρος και καλοσχηματισμένος, μια που είναι και ωραίο διακοσμητικό. Μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί σε ομοειδή εδέσματα (για παράδειγμα από ψάρι σε ψάρι).
Πηγή