tromaktiko: Πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιείς καθημερινά;

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιείς καθημερινά;



Από το σαμπουάν μέχρι τη λοσιόν, το μέικ απ μέχρι το αποσμητικό, τη βαφή μαλλιών μέχρι τον αφρό ξυρίσματος, εκατομμύρια γυναικών...
χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας. Μία πρόσφατη έρευνα, όμως, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες βάζουν 168 χημικά στο σώμα τους κάθε μέρα. Πολλές γυναίκες θα έμεναν έκπληκτες αν μάθαιναν ότι οι ομοσπονδιακοί κανόνες που ελέγχουν αν αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή για χρήση δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και 75 χρόνια!
Κανένα άλλο προϊόν με τόσο ευρεία χρήση δεν έχει τόσα λίγα μέτρα προφύλαξης. Επίσης, τα χημικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα δεν εξετάζονται από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν τα συστατικά που χρησιμοποιούν και σε τι ποσότητες τα χρησιμοποιούν. Ακόμα, δεν υπάρχει υποχρεωτική ανάκληση για προϊόντα που μπορεί να έχουν προκαλέσει κάποια σοβαρή ζημιά σε κάποιον.

Για αυτό το λόγο, στην Αμερική, πρόσφατα εισήχθη νέο νομοσχέδιο ώστε να καλύψει τα κενά στους ελέγχους αυτών των προϊόντων. Οι καταναλωτές αλλά και οι μεγάλες εταιρείες φυσικά στηρίζουν αυτή τη νομοθεσία.

Το πιο σημαντικό είναι να επανεξεταστούν τα συστατικά αυτών των προϊόντων από το υπουργείο, πράγμα που δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, το propyl paraben χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό σε μία ευρύτατη γκάμα προϊόντων.

Αυτή η χημική ουσία μιμείται τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα, και υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να είναι κατάλληλη μόνο σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι τέτοιες ουσίες μπορεί να διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και να οδηγούν σε διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος.

Παρόμοιες αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας μπορεί να έχει και η φορμαλδεΰδη, που χρησιμοποιείται σε θεραπείες για τα μαλλιά. Ήδη οι επαγγελματίες στην περιποίηση των γυναικών είναι υποχρεωμένοι να φορούν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προστασία τους, όπως μάσκες, όταν χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν αυτό το χημικό.

Η έκθεση για μικρό χρονικό διάστημα σε αυτή την ουσία έχει αναφερθεί ότι προκαλεί πονοκεφάλους και δυσκολία στην αναπνοή, ενώ η μακροχρόνια έκθεση έχει συνδεθεί και με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Εκτός από τους ελέγχους, οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να αναφέρουν ανεπιθύμητες παρενέργειες για την υγεία, να ακολουθούν τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και να τηρούν αρχεία ασφαλείας. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν αν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν καθημερινά είναι ασφαλή και έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό το έργο.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!