τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο πρώτο, ο Μακαριότατος είπε πως το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει μια τεράστια προσπάθεια από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι ο οποίος, όπως είπε «μας αγαπάει, μας ακούει και ξέρει τις αγωνίες μας. Η Κοπτική Εκκλησία, που είναι πολυπληθής, είναι αυτή που έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα. Εμείς έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο Β. Προσπάθεια και προσευχή μας είναι ο καθένας να προφυλάσσει το ποίμνιο του , να κουβεντιάζει μαζί με τις άλλες θρησκείες και να βλέπουμε τα σημεία που συναντιόμαστε στο Κοράνιο, το Ευαγγέλιο για να μπορέσουμε να δώσουμε κουράγιο στους ανθρώπους μας και πάνω απ’όλα να ζούμε με την ελπίδα ότι δεν θα έρθει το κακό και σε εμάς.
Ερωτηθείς για τους λόγους που μερίδα οπαδών του Ισλάμ προβαίνει σε αυτές τις βαρβαρότητες, ο Μακαριότατος είπε «Βλέπουν ένα Ισλάμ μίσους, έτσι όπως μαθαίναμε στο σχολείο ‘’δια πυρός και σιδήρου’’. Στο πρόσωπο των άλλων ανθρώπων βλέπουν τους άπιστους και όχι αυτό που διδάσκει το Ισλάμ. Δηλαδή την ισότητα και την αγάπη, και κυρίως προς την χριστιανική και ιουδαϊκή θρησκεία».
Το ιεραποστολικό έργο
Ο Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στο ευλογημένο, όπως χαρακτήρισε, νησί την Κύπρο.
«Εδώ και πέντε χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια κάθε χρόνο να φέρνουμε παιδιά από την Μέση Ανατολή. Εγώ έφερα εικοσιπέντε με τριάντα παιδιά από την Αίγυπτο, παιδιά από την Παλαιστίνη, την Ιορδανία τα Ιεροσόλυμα για να μάθουνε την ζωή, την Ορθοδοξία την ιστορία στην Κύπρο. Είναι το μέλλον για την χώρες μας για τις Εκκλησίες μας», είπε.
«Ήταν μεγάλη χαρά και ευλογία για εμένα που από χθες άρχισε το ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού. Όπως λέχθηκε και χθες, είμαι και εγώ ένας απόδημος Έλληνας όταν ξεκίνησα από το δικό μου το νησί να πάω στα ξένα, πρώτα στην Ρωσία μετά στην Αφρική και το 80% του ποιμνίου μου στην Αφρική είναι από την Κύπρο. Θα ήθελα, επ’ευκαιρία της έναρξης του Συνεδρίου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τις ευχαριστίες μου για την στήριξη στα μεγάλα ιεραποστολικά μου έργα», πρόσθεσε.
Η ήπειρος του μέλλοντος
Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου και Παλαίφατου Πατριαρχείο αποκάλεσε την Αφρική «ήπειρο του μέλλοντος», αφού όπως είπε ως εκεί βρίσκεται η μεγάλη αποθήκη ανθρώπων, πράγμα που κατάλαβαν οι μεγάλες δυνάμεις. «Σήμερα, το 90 % των ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την αφρικανική γη είναι οι Κινέζοι. Έχουν όμως αρχίζει και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί αι καταλαβαίνει κανείς πόσο πλούσια είναι αυτή η ήπειρος, αλλά και πόσο αδικημένη. Οι άνθρωποι εκεί έχουν μείνει εκατοντάδες χρόνια πίσω αλλά θα καταλάβουν ότι η μεγάλη αποθήκη της ανθρωπότητας είναι η Αφρική», εξήγησε.
Τα μεγάλα προβλήματα
Όσον αφορά τα προβλήματα της χριστιανοσύνης στην Αφρική είπε πως τα μεγαλύτερα είναι η φτώχια, η ανισότητα των ανθρώπων και οι αρρώστιες.
«Τώρα ξεκινώ ένα μεγάλο ταξίδι στην Σιέρα Λεόνε που καταπλάκωσαν τα χώματα, θα πάω στην Λιβερία, ακολούθως στην Ακτή Ελεφαντοστού και θα καταλήξω στο πράσινο Ακρωτήρι. Με την βοήθεια του Θεού, και την βοήθεια των αδελφών μας Κυπρίων που μας βοηθούν υπάρχουν ήδη 2500 χιλιάδες νοσοκομεία και 3 500 χιλιάδες σχολεία για μπορέσουν να βοηθήσουν και δώσουν ελπίδα στα παιδιά για ένα καλύτερο αύριο», είπε.
Στην Αφρική, συνέχισε, υπάρχει και συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία, κάτι που δεν παρατηρείται αλλού. «Είτε είναι προτεστάντες, είτε είναι Αγγλικανοί, είτε είναι Ρωμαιοκαθολικοί, είναι τόσες οι ανάγκες, και ο πόνος που αισθανόμαστε πως ο ένας θα πρέπει να συνδράμει με τον άλλο και όχι στις δογματικές διαφορές».
Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε πως αισθάνεται μια τεράστια απογοήτευση για άλυτο πρόβλημα αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να απελπιζόμαστε.
«Ελπίζω πως κάθε συζήτηση, όπως και αυτά τα ναυάγια, θα είναι ένα μεγάλο μάθημα για να ξέρουμε πως θα βηματίσουμε πιο γρήγορα και πιο σταθερά στο μέλλον για την επίλυση του θέματος.
Πηγή