tromaktiko: Φτιάξε σπιτική μαρμελάδα από τα χεράκια σου

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Φτιάξε σπιτική μαρμελάδα από τα χεράκια σου



Εάν έχεις συσχετίσει στο μυαλό σου τα βάζα με τα γλυκά του κουταλιού και τη σπιτική μαρμελάδα με τη γιαγιά σου, που είχε άφθονο...
χρόνο και χώρο στην κουζίνα της, καιρός να αναθεωρήσεις. Μπορείς πολύ εύκολα να παρασκευάσεις τη δική σου μαρμελάδα με τα φρούτα της επιλογής σου εύκολα και γρήγορα.

Για σπιτική μαρμελάδα με επιτυχία, λάβε υπόψη σου τα παρακάτω μυστικά:

1. Επίλεξε φρέσκα φρούτα που θα πολτοποιήσεις με το εργαλείο που χρησιμοποιείς για τον πουρέ.

2. Η σπιτική μαρμελάδα φτιάχνεται σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, για να μπορέσει να «δέσει». Η συνιστώμενη ποσότητα είναι γύρω στα 8 φλιτζάνια φρούτων τη φορά, το πολύ.

3. Χρησιμοποίησε πηκτίνη, ένα φυσικό προϊόν που παρασκευάζεται από τα μήλα και διατίθεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

4. Ανάλογα με το είδος φρούτου που θα επιλέξεις, θα χρησιμοποιήσεις διαφορετική δοσολογία ζάχαρης και πηκτίνης. Για τις φράουλες, π.χ., θα χρειαστείς περίπου 7 φλιτζάνια ζάχαρη. Στο πακέτο της πηκτίνης αναγράφεται η ποσότητα που αντιστοιχεί στην ποσότητα της ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσεις.

5. Δοκίμασε αν η μαρμελάδα «έδεσε» παίρνοντας μισή κουταλιά της σούπας περίπου μείγματος και αφήνοντάς το να κρυώσει στο κουτάλι μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν έχει την πυκνότητα που θέλεις, η μαρμελάδα έχει γίνει. Άφησέ τη να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια ανακάτεψε καλά. Εάν δεν το κάνεις, τα φρούτα θα επιπλέουν.

6. Διατήρησε τη μαρμελάδα σε βαζάκια τα οποία προηγουμένως θα έχεις πλύνει στο πλυντήριο πιάτων ή θα έχεις αποστειρώσει βράζοντάς τα για 10 λεπτά.

7. Κάνε σπιτική κονσερβοποίηση γεμίζοντας τα βάζα μέχρι επάνω με τη σπιτική μαρμελάδα, κλείνοντάς τα καλά και βυθίζοντάς τα συνέχεια σε νερό που βράζει για 10 περίπου λεπτά. Βγάλ’ τα, άφησέ τα να κρυώσουν και στη συνέχεια αποθήκευσέ τα. Η μαρμελάδα σου θα κρατήσει μέχρι ένα χρόνο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!