γίνονται τα πράγματα από πλευράς επικινδυνότητας των μικροβίων. Αυτό γράφουν Γερμανοί ερευνητές και συνιστούν την αλλαγή του ανά εβδομάδα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν, με επικεφαλής τον Μάρκους Έγκερτ, οι οποίοι ανέλυσαν το DNA των μικροβίων που υπήρχαν σε 14 χρησιμοποιημένα σφουγγαράκια κουζίνας.
Η αλήθεια είναι ότι βακτήρια υπάρχουν παντού γύρω μας, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι γεμάτο μ’ αυτά το σφουγγάρι της κουζίνας. Ωστόσο οι έως τώρα έρευνες είχαν υποτιμήσει την ποσότητα και τα είδη των βακτηρίων στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Κάτω από το μικροσκόπιο, αποκαλύφθηκε ότι κάθε κυβικό εκατοστό από ένα σφουγγαράκι μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 50 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου επτά φορές περισσότερα από τον αριθμό των κατοίκων της Γης. Τέτοια πυκνότητα βακτηρίων, σύμφωνα με τους ερευνητές, συναντάται μόνο στα κόπρανα. Τα βακτήρια είναι πανταχού παρόντα στο σφουγγαράκι της κουζίνας, τόσο πάνω στη επιφάνειά του, όσο και στις εσωτερικές του κοιλότητες.
Οι επιστήμονες απομόνωσαν 362 διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία είχαν δημιουργήσει πολυπληθείς αποικίες. Όπως εξήγησε ο Έγκερτ, το σφουγγαράκι αποτελεί αληθινό μαγνήτη για τα βακτήρια των τροφίμων, του δέρματός μας και των επιφανειών της κουζίνας, επειδή δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Είναι μονίμως ζεστό, υγρό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Ορισμένοι από τους μικροοργανισμούς που βρέθηκαν έχουν άμεση σχέση με τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Μεταξύ των επικίνδυνων μικροβίων βρέθηκαν το Chryseobacterium hominis και το Moraxella osloensis, που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορεί επίσης να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη μυρωδιά.
Ειδικά το Moraxella osloensis είναι εκτεταμένο στη φύση και στο δέρμα μας. Το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αν και είναι δύσκολο να υπολογισθεί πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό από ένα σφουγγαράκι κουζίνας. Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι υπεύθυνο για την άσχημη μυρωδιά που έχουν τα άπλυτα ρούχα και δεν αποκλείεται να είναι η αιτία που κάποια στιγμή αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα τα σφουγγαράκια της κουζίνας.
Χειρότερα τα καθαρισμένα
Ο Έγκερτ και οι συνεργάτες του αναρωτήθηκαν εάν θα μπορούσαν τα σφουγγαράκια να απολυμανθούν με τα απλά μέσα που έχουμε στις κουζίνες μας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο φούρνος μικροκυμάτων και το βράσιμο μειώνουν σημαντικά το βακτηριακό φορτίο.
Έτσι, οι ερευνητές είπαν στους ιδιοκτήτες των 14 σφουγγαριών να τα βάλουν στον φούρνο μικροκυμάτων, στο πλυντήριο πιάτων, στο πλυντήριο ρούχων, σε ξύδι ή ακόμα και σε κατσαρόλες με βραστό νερό.
Προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, τα σφουγγαράκια που καθαρίστηκαν, απέκτησαν μεγαλύτερη αναλογία παθογόνων μικροοργανισμών, σε σχέση με τα σφουγγαράκια που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ. Αυτό αποδίδεται πιθανόν στο ότι τα παθογόνα βακτήρια είναι πιο ανθεκτικά και γρήγορα καταλαμβάνουν το χώρο που αφήνουν τα λιγότερο επικίνδυνα μικρόβια που εξοντώνονται με το καθάρισμα επειδή είναι πιο αδύναμα.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όταν ο κόσμος προσπαθεί να καθαρίσει το σφουγγαράκι, απλώς επιδεινώνει την κατάσταση», είπε ο Έγκερτ. «Αφού λοιπόν είναι αδύνατον να γίνει τέλειος καθαρισμός, προτιμότερο είναι να τα αντικαθιστά κανείς συχνά, ίσως και μία φορά την εβδομάδα, με ένα καινούργιο».
Να σημειωθεί ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουζίνα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα μικρόβια από τις τουαλέτες των σπιτιών και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα σφουγγαράκια της κουζίνας.
Πηγή