tromaktiko: Kissinger το 1974: Οι Τούρκοι θέλουν πρώτα διχοτόμηση της Κύπρου

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Kissinger το 1974: Οι Τούρκοι θέλουν πρώτα διχοτόμηση της Κύπρου



Η ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο κρατίδια χωρίς ισχυρή κεντρική εξουσία αποτελεί τον στόχο της πολιτικής της...
Τουρκίας ήδη από το 1974. Αυτό αποκαλύπτει αμερικανικό απόρρητο κείμενο πρακτικών, προσφάτως αποχαρακτηρισμένο από την CIA, το οποίο περιλαμβάνεται σε δέσμη εγγράφων που μελετούν οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Νίκος Μελέτης και δημοσιεύεται  στην ιστοσελίδα του πρώτου.

Το έγγραφο καταγράφει όσα διαμείφθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν στις 30 Ιουλίου 1974 στο State Department ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger, ο άλλοτε φοιτητής του και επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Yigal Allon και συνεργάτες τους.

Στο ερώτημα του συνομιλητή του "Τι θέλουν οι Τούρκοι;” ο Kissinger απαντά "Διχοτόμηση πρώτα. Θα ήθελαν να μην υπάρχει κεντρική εξουσία”, ενώ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί εκείνη την ημέρα στο νησί σχολιάζει, υπαινισσόμενος τη γεωγραφική εγγύτητα Τουρκίας και Κύπρου: "Δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο, στο πραγματικό ισοζύγιο δυνάμεων, πόσες είναι οι Τουρκικές δυνάμεις εκεί”.

Οι αποστροφές αυτές είναι αποκαλυπτικές της διαχρονικής συνέχειας της τουρκικής πολιτικής και διατηρούν πλήρως την επικαιρότητά τους σήμερα, ενόσω συζητείται το νόημα της "διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας” ή η διατήρηση παρεμβατικών δικαιωμάτων από μέρους της Τουρκίας.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο αίτημα του πραξικοπηματία Νίκου Σαμψών να βρούν καταφύγιο στο Ισραήλ η γυναίκα και τα παιδιά του. Ο Kissinger όχι μόνο εμφανίζεται να συνηγορεί αλλά και προθυμοποιείται να αξιοποιήσει τη σχέση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, και επίσης πρώην φοιητή του, Bulent Ecevit ("Έχω τόση επιρροή πάνω του όση και επάνω σε σένα!”) για να απομακρύνει τις όποιες τουρκικές αντιρρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποτέ άλλοτε κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1974 δεν εμφανίζεται ο Kissinger να ασκήσει αυτή την επιρροή του ώστε να διακόψει την τουρκική εισβολή. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι για τον ανατραπέντα από τους πραξιοκπηματίες Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον οποίο είχε προσφάτως δεχτεί στο State Department, "προβλέπει” κυνικά: "Δεν θα γυρίσει πίσω εύκολα, για να το θέσω ήπια”.

Η κλιμάκωση έρχεται στο σημείο κατά το οποίο οι Ισραηλινοί συνομιλητές του παρατηρούν ότι "οι Άραβες διαδίδουν πως εμείς είμαστε πίσω από το πραξικόπημα” [στην Κύπρο] και πως "αυτό διευκολύνει τα πράγματα για την Αμερική”. "Δεν βλάφτει να έχει κανείς φήμη για δυνατότητες που δεν διαθέτει” φέρεται να απαντά ο "μάγος της αμερικανικής διπλωματίας” προκαλώντας τα γέλια των παρισταμένων.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!