tromaktiko: Morgan Stanley: Στο bullish σενάριο το ευρώ θα εκτοξευθεί στο 1,28

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Morgan Stanley: Στο bullish σενάριο το ευρώ θα εκτοξευθεί στο 1,28



Η άνοδος του ευρώ δείχνει ασταμάτητη και ίσως το νόμισμα να μην έχει ακόμη καν αγγίξει την κορυφή του, όπως σημειώνει η...
Morgan Stanley σε νέο της note. Σύμφωνα μάλιστα με τους στρατηγικούς αναλυτές της αγοράς νομισμάτων της τράπεζας, η εκτόξευση του ευρώ στο 1,28 έναντι του δολαρίου φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή, ακόμη και μετά τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει, οι επενδυτές είναι φυσικό να αναρωτιούνται τι μπορεί να ανατρέψει όλη αυτήν την ευφορία γύρω από το κοινό νόμισμα. Επί του παρόντος, η ΕΚΤ φαίνεται αδιάφορη για τη δύναμη του ευρώ, κυρίως επειδή αντικατοπτρίζει ισχυρότερα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία και καλύτερες προοπτικές για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ενώ είναι σαφές ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ κινείται πλέον σε υψηλότερη ταχύτητα, παραμένει να δούμε αν οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουν να κάνουν ένα τεράστιο άλμα.

Ωστόσο, η πρόσθετη δύναμη του ευρώ θα καταστήσει ολοένα και πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να είναι σίγουρη ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο στόχο της κάτω, αλλά κοντά στο 2%. Τον Ιούνιο, οι προβλέψεις της ΕΚΤ βασίστηκαν σε παραδοχή συναλλαγματικής ισοτιμίας 1,09 έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MS, μία ανατίμηση κατά 10% σε εμπορικά σταθμισμένους  όρους μειώνει την αύξηση του ΑΕΠ και τον συνολικό πληθωρισμό κατά περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Συνεπώς, υπό το πρίσμα της τρέχουσας δυναμικής των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η ΕΚΤ ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της χαμηλότερα το Σεπτέμβριο. Μια αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό που έχουν ήδη τεθεί κάτω από τον στόχο, ενδέχεται να κάνουν δύσκολη τη θέση της ΕΚΤ για να ανακοινώσει και το tapering στην ίδια συνεδρίαση.

Έτσι, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο πριν από τη δέσμευση σε ένα τέτοιο βήμα. Ωστόσο, το βασικό σενάριο της τράπεζας παραμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, το πιο σημαντικό είναι ότι ένα ισχυρότερο ευρώ θα δημιουργήσει πρόσθετες ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές μετοχές αφού μία αύξηση 10% στο ευρώ θα ισοδυναμούσε με μείωση της τάξης του 5%-8% της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών. Δεδομένου ότι το ευρώ μόλις κέρδισε τα τρία μηνιαία κέρδη σε διάστημα έξι ετών, θα μπορούσε να προκληθεί περαιτέρω εξασθένιση της δυναμικής των ευρωπαϊκών κερδών.

Επίσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εναντιωθεί κατά κάποιον τρόπο στην δύναμη του ευρώ υπογραμμίζοντας ότι η περίοδος που σκοπεύει να υπάρξει μεταξύ του τέλους των αγορών περιουσιακών στοιχείων και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων είναι μεγαλύτερη από τους τρεις μήνες που αποτιμά η αγοράς.

Επιπλέον, οι επενδυτές μπορεί να απογοητευτούν σχετικά με την πρόοδο στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις αυτό το φθινόπωρο. Η νέα γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει μια σειρά από δύσκολες εγχώριες μεταρρυθμίσεις κατά τα προσεχή έτη. Οι προοπτικές ευρύτερων ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθούν από την επιλογή της Angela Merkel για τον εταίρο του συνασπισμού μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!