tromaktiko: Με sms στην ΕΡΓΑΝΗ προκαταβολικά οι υπερωρίες

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Με sms στην ΕΡΓΑΝΗ προκαταβολικά οι υπερωρίες



Στο υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν την τεχνική βελτίωση του συστήματος, έτσι ώστε να είναι εφικτό η ενημέρωσή του, να μπορεί να γίνει...
ακόμα και με sms. Παράλληλα δημιουργείται point system όπου με αυτοματοποιημένο τρόπο θα τιμωρούνται οι επιχειρήσεις μέχρι και με ολιγοήμερο «λουκέτο», εάν διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία.

Επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα αποκλείονται επιχειρήσεις από τυχόν κοινοτικά κονδύλια, ΕΣΠΑ και κάθε μορφής κρατική χρηματοδότηση. Επιπλέον, κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης θα αναρτάται στο σύστημα Εργάνη αλλά θα φέρει υποχρεωτικά και την υπογραφή του εργαζόμενου. Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο επειδή διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι εργοδότες έβαζαν τους εργαζόμενους σε καθεστώς οικειοθελούς αποχώρησης και στη συνέχεια συνέχιζαν να τους έχουν στην εργασία τους.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει μια σειρά διατάξεων για να γίνεται πιο γρήγορα η εκδίκαση εργατικών διαφορών για περιπτώσεις απολύσεων. Σε πρώτη φάση θα δίνεται το περιθώριο των 60 ημερών και σε περίπτωση αναβολής θα δίνονται άλλες 30 ημέρες. Επίσης, εφεξής οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα της έκδοσης διαταγής πληρωμής για να απαιτήσουν τα δεδουλευμένα από τον εργοδότη τους. Στο σκέλος της μονομερούς βλαπτικής μεταβολής μιας σύμβασης εργασίας, ο εργαζόμενος θα μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη διάταξη όχι μόνο για να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση από τον εργοδότη, αλλά και για να καταφέρει να λάβει το επίδομα ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα κάτι τέτοιο γινόταν μόνο εάν ο εργαζόμενος κατέθετε οριστική δικαστική απόφαση

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη για επέκταση εργατικών δικαιωμάτων στις περιπτώσεις της προστασίας της μητρότητας, της παρένθετης μητρότητας και της υιοθεσίας.

· Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπάρχει διάταξη που θα διευκολύνει τη λήψη επιδόματος ανεργίας.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!