tromaktiko: Έγινες πρόσφατα vegan και δεν ξέρεις τι να φας στις διακοπές;

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Έγινες πρόσφατα vegan και δεν ξέρεις τι να φας στις διακοπές;



Αν έχεις ξεκινήσει δειλά δειλά (ή και δυναμικά) τα βήματά σου σαν αυστηρά χορτοφάγος, πιθανώς οι διακοπές να σου φαίνονται...
πρόκληση.

«Η Ελλάδα ευτυχώς προσφέρει πληθώρα επιλογών και λύσεων που δε θα σου δυσκολέψουν τη ζωή και θα μπορέσεις να απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς να σκοτίζεσαι για το τι θα φας. Το κύριο ζήτημα είναι να μην τρως μόνο ψωμί που είναι η εύκολη λύση», τονίζει η ειδικός.
Ας πιάσουμε όμως τα γεύματα ένα ένα:

Πρωινό:

1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 1 τοστ με ντομάτα, μαρούλι και κέτσαπ ή μουστάρδα θα ήταν μια λύση (τη στιγμή που οι άλλοι τρώνε τυρόπιτες), όπως επίσης και μια σπανακόπιτα χωρίς τυρί.

Σε αρκετά νησιά πιθανώς θα βρεις και άλλες πίτες ή ζύμες μόνο με λαχανικά πχ λαδένια!

Αν έχεις σκοπό να τρως το πρωινό σου στο δωμάτιο, μπορείς να πάρεις φρυγανιές ή κριτσίνια/ κρακεράκια με ταχίνι, μέλι ή μαρμελάδα ή αβοκάντο ή ακόμα και ελιές (και το πατέ ελιάς αν σου αρέσει ταιριάζει σε τοστ).

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις και χυμό μαζί με κάποια μπάρα δημητριακών (υπάρχουν και χορτοφαγικές), ενώ μια διαφορετική πρόταση είναι ένα μπολ με δημητριακά και χυμό αντί για γάλα (πιθανώς να μπορείς να βρεις και σόγιας ή αμυγδάλου σε μεγάλα νησιά…).

Μπορείς πάντα να μαγειρέψεις λίγη βρώμη με νερό και να προσθέσεις μέλι και κανέλα



Στην παραλία

διάφορα φρούτα, ξηροί καρποί, ακόμα και λαχανικά (ντοματίνια, αγγούρι, καρότα)


Στην ταβέρνα

ευτυχώς εδώ οι ορίζοντες είναι πιο ανοιχτοί από αυτό που νομίζεις. Άφθονες σαλάτες, χόρτα, αμπελοφάσουλα, βραστά και ψητά λαχανικά (κυρίως μανιτάρια για την πρωτεΐνη), ακόμα και τηγανητά (με μέτρο…), χωριάτικη χωρίς τη φέτα, αν είσαι τυχερή ίσως βρεθεί και καμιά μελιτζανοσαλάτα (χωρίς μαγιονέζα).

«Καλό θα είναι να προτιμήσεις κάποιο όσπριο ώστε να πάρεις και πρωτεΐνη πχ. μαυρομάτικα σαλάτα ή φάβα. Σίγουρα θα υπάρχει διαθέσιμο και κάποιο μαγειρευτό όπως γεμιστά, ντολμαδάκια, ιμάμ ή μπριάμ, φασολάκια, μπάμιες κλπ», σύμφωνα με την Κλειώ.

Τέλος, μπορείς πάντα, να καταναλώσεις κάποια μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα ή ακόμα και ρύζι με λαχανικά (που συνήθως είναι το συνοδευτικό σε κάποιο κρεατικό).


Το βράδυ

στη βόλτα ίσως δυσκολευτείς λίγο, αλλά και πάλι μην πτοηθείς! Ένα καλαμπόκι στο χέρι ή ένα σουβλάκι νηστίσιμο θα σου δώσουν τη λύση. Πιθανώς να μπορέσεις να βρεις και κάποιο φαλάφελ…

«Ακόμα όμως και αν σου φαίνεται δύσκολο, μπορείς να καταναλώσεις ό,τι στο πρωινό, στο σνακ ή στην ταβέρνα ή τελικά να ευχαριστηθείς μια μεγάλη φρουτοσαλάτα».

Από την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!