Το Αλποχώρι της Τριταίας στον Δήμο Ερυμάνθου είναι ένα χωριό που βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες δύο απότομων βουνών, σε ένα υψόμετρο 530 μέτρων.
Τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια που συναντά κανείς στα μονοπάτια του, τα πυργόσπιτα που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του, ήταν τα στοιχεία που έκαναν τους αρμόδιους να χαρακτηρίσουν τον οικισμό παραδοσιακό και να τον υποβάλλουν σε ένα ειδικό καθεστώς, προκειμένου να μην αλλοιωθεί η φύση του, μέσα από το πέρασμα των χρόνων.
Το όνομά του το χωριό το έχει πάρει από τον μυθικό βασιλιά Άλπη ή από τον μυθικό Γίγαντα Άλπο. Στα νεότερα χρόνια έχει επικρατήσει η ονομασία του χωριού σε Αλεποχώρι, προφανώς λόγω των αλεπούδων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του ή από απλή παραλλαγή της αρχικής του ονομασίας.
Το χωριό είναι χωρισμένο σε τρεις συνοικίες, τον Πάνω Μαχαλά, στον Κάτω Μαχαλά και στο Πέρα Χωριό, ενώ στο Αλποχώρι έχει ενσωματωθεί και ο οικισμός του Αγίου Δημητρίου. Στον Πάνω Μαχαλά ξεχωρίζει ο Πύργος της οικογένειας των αγωνιστών του ’21 Τσαλαμιδά, εκεί που υπάρχει ο ναός του Αγίου Βλασίου, ενώ από πλευράς θρησκευτικών μνημείων ξεχωρίζει το κτίριο της Μονής των Αγίων Ταξιαρχών.
To φαράγγι της Τεθρέας και οι καταρράκτες του
Το χωριό έχει ερημώσει τα τελευταία χρόνια και οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν πλέον τους 100 στον αριθμό, με την πλειοψηφία αυτών να ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και με την γεωργία.
Από πλευράς φυσικής ομορφιάς, ο επισκέπτης θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσει μία βόλτα από το φαράγγι της Τεθρέας, προχωρώντας σε ένα πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι και να δει από κοντά τους καταρράκτες του που πέφτουν ορμητικά μέσα από τα βράχια.
Για τον επισκέπτη το Αλποχώρι προσφέρεται για περπάτημα, ορειβασία, ενώ εξαιτίας των βράχων από τους οποίους είναι περιτριγυρισμένο, προσφέρεται και για αναρρίχηση, ειδικότερα στον αναρριχητικό βράχο, λίγο έξω από το χωριό.
Το μονοπάτι από το χωριό στο φαράγγι και τον ποταμό